Yeni Anayasa Çalışma Hayatına Ne Getiriyor

Yeni Anayasa taslağında çalışma hayatına yönelik yeni bir düzenleme yer almamakta. 12Eylül'ük yasakçı zihniyeti titizlikle korunmakta, sendikalara ve örgütlene hakkına yönelik yasaklalamalr aynen korunmakta.


Anayasa taslağında, çalışma hayatına ilişkin tek düzenleme, Anayasanın 53. maddesinde yapılmış. Bu düzenleme ile yeni bir hak getirilmediği gibi, memurların toplu iş sözleşmesi yapma hakları "Uzlaştırma Kurulun"na bırakılıyor.

MADDE 5- Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 53 üncü maddesinin kenar baslıgı “A. Toplu is sözlesmesi ve toplu sözlesme hakkı” seklinde degistirilmis, üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıs ve maddeye asagıdaki fıkralar eklenmistir. “Memurlar ve diger kamu görevlileri, toplu sözlesme yapma hakkına sahiptirler. Toplu sözlesme yapılması sırasında uyusmazlık çıkması halinde taraflar Uzlastırma Kuruluna basvurabilir. Uzlastırma Kurulu kararları kesindir ve toplu sözlesme hükmündedir. Toplu sözlesme hakkının kapsamı, istisnaları, toplu sözlesmeden yararlanacaklar,
toplu sözlesmenin yapılma sekli, usulü ve yürürlügü, Uzlastırma Kurulunun teskili, çalısma usul ve esasları ile diger hususlar kanunla düzenlenir.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM