DİSK, KESK, TMMOB Ve TTB Torba Yasya Karşı Ankara'ya Yürünecek


Torba'ya karşı 81 ilden Ankara'ya yürünecek

Emek örgütleri 31 Ocak'ta 81 ilden yürüyüşe geçerek 3 Şubat Perşembe günü Ankara'da toplanacak. Emek örgütleri Ankara'da Meclis çevresinde bir zincir oluşturarak Meclis'te görüşmeleri devam eden "Torba Yasayı" protesto edecek.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, TBMM'de görüşülmeye başlayan "Torba Yasa tasarısına karşı eylem planını açıkladı.
TMMOB Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısıyla açıklanana eylem planına göre konfederasyon ve meslek örgütleri, 31 Ocak günü 81 ilden Ankara'ya yürüyüş başlatacak. 3 Şubat Perşembe günü Ankara'ya ulaşmayı planlayan örgütler, TBMM etrafında zincir oluşturulacak.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nde düzenlenen toplantıda KESK Başkanı Döndü Taka Çınar, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ve TTB Merkez Konseyi Başkanı Eriş Bilaloğlu katıldı.

EMEĞE SALDIRI DALGASI
Basın açıklamasını grup adına okuyan DİSK Başkanı Çelebi, "Emeğin haklarına yönelik yeni bir saldırı dalgası ile karşı karşıyayız. Saldırının adı Torba Yasa. içeriği ise karışık. Uzun zamandan bu yana üzerimizde 'İstihdam Strateji Belgesi' diye bir korkunç hayalet dolaşıyor. Adı var kendi yok. Ama kanunlara sızıyor. Torbalara giriyor. Her adımında haklarımızdan bir şey alıp götürüyor. Biz bu hayaleti tanıyoruz" dedi.

Çelebi, AKP hükümetinin, işçilerin, emekçilerin haklarını "budamanın yolunu", toplumun beklentileri ile "işçi gasplarını" aynı yasanın içine koyarak aradığını belirterek, "Bir yandan vergi affı, öğrenci affı, emekli maaşlarının iyileştirilmesi; diğer yanda ise daha fazla sömürü anlamına gelen esneklik, gençlere güvencesizlik, stajyer ve çırakların ücretlerinde düşüş, taşeronlaştırma, kadrolu çalışanlara sürgün Torba Yasa'nın içinde yan yana. Buna ilave olarak patronlara vergi indirimleri, teşvikler ve destekler de yasanın içinde yer alıyor. Gençlerin, işçilerin, kamu emekçilerinin, işsizlerin haklarına yönelik bu saldırıyı durduramazsak, sırada Özel İstihdam Büroları, kıdem tazminatlarımızın kaldırılması, taşeronlaşmayı kolaylaştıracak uygulamalar, asgari ücreti düşürecek bölgesel asgari ücret var" diye konuştu.

ARTIK YARDIM PARASI OLANA YAPILIYOR
2008 yılında istihdam maliyetlerini düşürmek üzere, işverenlerin sosyal güvenlik prim katkıları düşürüldüğünü ifade eden Çelebi şöyle dedi: "Her ay 9 milyon kişinin yaklaşık 50 TL'lik işveren sigorta payını devlet ödüyor. Sermayedara diyorlar ki, 'Sen zor duruma düşme, ben devlet olarak sana bu kıyağı yaparım.' Aylık 450 milyon TL kıyak yapılıyor. Buna karşın Aralık ayında işsizlik ödeneğinden 170 bin kişiye sadece 63 milyon TL ödeme yapılmış. İşçiye, işsize gelince kaynak yok. Çünkü artık yardım da parası olana yapılıyor. Bu yetiyor mu? Hayır. Hükümet torbaya yeni teşvikleri ilave etmiş durumda.".

Bu teşvikten faydalanan sermayedarın, aynı zamanda İşsizlik Fonu'ndan da yeni aldığı işçi için teşvikler alacağını dile getiren Çelebi, "Patronlar sosyal güvenlik sistemine katkı vermekten muaf tutulacak. Kaynak ise, yağma Tayyip'in böreği olan İşsizlik Fonu. Şirketlerden alınan vergilerde yapılan indirimlere de aynı hızla devam edecek" diye konuştu.

81 İLDEN ANKARA'YA DOĞRU YÜRÜYÜŞ
DİSK Başkanı Çelebi yaptığı açıklamanın ardından kendileri ile birlikte diğer 3 emek örgütü ile birlikte gerçekleştirecekleri eylem planını açıkladı. Pazartesi günü Türkiye'nin 81 ilinden Ankara'ya doğru yürüyüşe geçeceklerini ifade eden Çelebi 3 Şubat Perşembe günü Meclis çevresinde "zincir halkası" oluşturarak torba yasa tasarısını protesto edeceklerini bildirdi. Çelebi diğer emek örgütlerini de eylemlerine katkı da bulunmaya davet etti.
EmekDunyasi.Net

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM