Döndü Taka Çınar Kimdir Döndü Taka Çınar Kim


DÖNDÜ TAKA ÇINAR KİMDİR?

1965 yılında Konya Ereğli’de tarım işçisi bir ailenin sekizinci çocuğu olarak dünyaya gelen Döndü Taka Çınar, küçük yaşlarda ücretli tarım işçiliği ile girdiği çalışma hayatını öğrenimi boyunca da sürdürdü. Ereğli Ticaret Meslek Lisesi’nde ortaöğrenimini tamamlayan Çınar, 1983 yılında Hacettepe Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünü kazandı. Herhangi bir sosyal güvenceye sahip olmayan 10 kişilik bir ailenin ferdi olarak üniversitede okumanın zorluklarını en ağır şekilde yaşayan Çınar, hak arama mücadelesine gençlik yıllarında başladı. 

Okulu devam ederken Maliye ve Gümrük Bakanlığı’nda daktilograf olarak çalışmaya başlayan Çınar, yükseköğretimini bitirince Dış ilişkiler Dairesinde çalışmaya başladı. Daha sonra Gümrük Müsteşarlığı ile AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nde çalışan Çınar, 12 Eylül sonrası kamu emekçilerinin ilk sendikalaşma çabalarında aktif rol aldı. 

Tüm Maliye-Sen’de işyeri temsilciliğinden başlayarak çeşitli kademelerde görevler alan Çınar, 1998 yılında Büro Emekçileri Sendikası’nın (BES) kuruluş sürecinde BES Genel Sekreterliği görevini aldı ve 4 dönem bu görevi yürüttü. Çınar, yönetimde yer almadığı dönemlerde de işyeri temsilcisi olarak sendikal mücadelenin ön saflarında yer tuttu. Çınar, yerel, bölgesel ve uluslararası bir çok sendikal konferansa katılarak mücadeleci sendikacılarla sınıftan yana bir sendikacılık için tutum aldı. Çınar, aynı zamanda bağımsız kadın hareketinin gelişmesi için de çeşitli etkinliklerde bulundu. 

Döndü Taka Çınar; 2011 yılında KESK'in ilk Kadın Genel Başkanı Oldu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

4857 Sayılı İş Kanunu Kimleri Kapsar