TÜRK İŞ/ Kıdem Tazminatının Kaldırılmasına İlişkin Türk İş'in Görüşü

 
TÜRK-İŞ GENEL BAŞKANI MUSTAFA KUMLU "KIDEM TAZMİNATI" TARTIŞMALARIYLA İLGİLİ AA'YA BİR AÇIKLAMA YAPTI.
(27 Ocak 2011 - Ankara/TÜRK-İŞ Genel Merkezi)

AÇIKLAMADA ŞUNLARA YER VERİLMİŞTİR:

“Anladığım kadarıyla sayın Bakan kıdem tazminatı konusunda yapmak istediği  düzenlemelere kamuoyunu  alıştırmaya çalışıyor. Ancak bu ilk kez sayın Dinçer’in başvurduğu bir yöntem değil. 1967 yılından beri hükümetler, işverenlerin baskısıyla zaman zaman kıdem tazminatı konusunu gündeme getirirler, ancak her defasında da aldıkları tepki üzerine konuyu rafa kaldırırlar. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın bu sefer de böyle olacaktır. AK Parti Hükümeti de kıdem tazminatına dokunamayacaktır. Ayrıca Sayın Başbakan’ın AK Parti’nin gündeminde kıdem tazminatının fona dönüştürülmesi, budanması gibi bir konu bulunmadığına dair açıklamaları olmuştur. Hal böyleyken Sayın Bakan’ın yaptığı bu açıklamaları kişisel özlemi olarak değerlendiriyorum. 

Sayın Bakan yaptığı açıklamalarda kıdem tazminatı için “iyi bir şeyler düşünüldüğü” izlenimi  vermek istiyor ama yapılmak istenen her halükarda, kıdem tazminatı hakkının budanmasını beraberinde getirecektir. “Müktesepler korunacak” deniyor, bu “müktesep olmayanların” yani yeni işe başlayanların mağdur olacağı anlamına geliyor. Hükümetlerin 50 yıldır bu konudaki yaklaşımlarında tarih tekerrür ettiği için bizler artık “kıdem tazminatı” dendiğinde ne kastedildiğini anlıyoruz. Yapılmak istenen ister fon biçiminde olsun, ister başka bir biçimde, kıdem tazminatı hakkının budanmasıdır. Bu nedenle de TÜRK-İŞ’in, kıdem tazminatına dokunulması halinde bunun genel grev sayılacağına dair genel kurul kararı vardır. 

Ayrıca bu konu Üçlü Danışma Kurulu toplantılarında işverenlerin isteği üzerine zaman zaman gündeme getirilmeye çalışıldı. Biz, bu konuyu tartışmayacağımızı o toplantılarda söyledik. Sayın Bakan bu konuyu da Üçlü Danışma Kurulu toplantılarına rağmen gündeme getirdi. Biz kıdem tazminatı tartışmalarının tarafı olmadık, olmayız.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

4857 Sayılı İş Kanunu Kimleri Kapsar