Aile Sigortası Kimleri Kapsıyor


İşte Aile Sigortası

CHP’nin seçimlerde kullanacağı ilk koz olan Aile Sigortası Kurumu’nun detayları belli oldu. Aile bazında 600 TL’den başlayacak yardımlar çocuk, yaşlı ve sakat sayısına bağlı olarak 1250 TL’ye kadar çıkacak. Her aile için asgari bir miktar belirlenecek ve ailenin sağladığı gelir, bu miktarın altında kaldığı takdirde, geriye kalan kısım kadar yardım verilmeye devam edecek.

Aile Sigortası Kurumu’nu İstanbul’da dün ekonomi yazarlarına anlatan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hedefe ‘yoksulluğu yönetmeyi’ değil yoksulluğu azaltma ve yok etmeyi koyduklarını, mevcut yoksullar için ise bu sistemi getireceklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, bu sigortanın Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) kabul ettiği, Türkiye’nin de 1971’de uygulamayı taahhüt ettiği ama uygulamadığı bir sigorta türü olduğunu hatırlattı. Şu anda 14 kurum tarafından 4.1 milyar TL yardım yapıldığını, aile sigortasının bunları tek çatıda toplayacağını ve ek maliyetin 8.7 milyar TL olacağını kaydeden Kılıçdaroğlu, yardımın milli gelirin binde 7’si, toplam harcamaların ise yüzde 1.7’sine denk geldiğini ifade etti.

‘Krizlerde de amörtisör olur’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata ise çeşitli tanımlara göre 5 ile 8 milyon arasında yoksul aile bulunduğunu belirtirken, toplumun beşte birini oluşturan en yoksul kesim için getirilen bu sistemin üretkenliği arttıracak biçimde planlandığını vurguladı. Ekonomiden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak da getirmeyi düşündükleri aile sigortası ile iç talebin de istikrar kazanacağını dile getirdi. Öztrak, sistemin krizlerden etkilenmenin azaltılacağı bir amortisör görevi yürüteceğinin da altını çizdi. Kılıçdaroğlu, makro ekonomik programın yıllık yüzde 7 büyümeye göre hazırlandığını, işsizlikle mücadele gibi yeni programlarını da yakında açıklayacaklarını söyledi.
Aile sigortası neleri kapsıyor? 
 
Yetişkin desteği 125-190 TL

Anne ve babaya yapılacak destek. Ailenin yoksulluk durumuna göre miktar 125-190 lira arasında olacak.
Çocuk desteği 45-100 TL
İki çocuk için destek verilecek. Çocuk başına ödenecek tutar, yaşına ve ailenin yoksulluk durumuna göre 45-100 lira arası olacak.
Çocuk eğitim desteği 40-60 TL
Çocuklara eğitim ihtiyacı için verilecek. Bir kısmı nakit, bir kısmı da kitap vb. şeklinde yapılacak. Miktar 40-60 lira.
İhtiyaca göre sosyal uyum desteği
Ailelere yönelik sosyal uyum programları düzenlenecek. Programlara katılanlara nakdi ve ayni yardım yapılacak. Kurs vb. katılanlara yol-yemek parası verilecek.
Yaşlı desteği 100-150 TL
Ailedeki yaşlının bakımı için destek verilmesi planlanıyor. Yaşlılar için ayrıca sağlık ve evde bakım hizmeti de ücretsiz verilecek. Destek miktarı 100-150 lira arasında olacak.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM