Aile Sigortası Nedir

Aile Yardım Sigortası Nasıl Uygulanır?

Genel çalışma hayatında emek gücü veya sermaye birikimi ile aktif rol alan bireyin herhangi bir nedenle çalışamayacak duruma düşerek veya çalışma gücünü kaybederek gelir kaybına uğraması durumunda kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin asgari geçimini temin edecek geliri sağlaması gerekmektedir. Ancak insan hayatı boyunca değişik risklerle karşı karşıya kalmakta ve riskler sonucu maddi manevi sıkıntı içine düşmektedir.

İnsan yaşamını tehdit eden riskler…

Bu bağlamda insanın yaşamı içinde karşılaşacağı risklerle ilgili olarak bir sınıflandırmaya gidildiğinde genel olarak riskler;
—hayatın süreci içinde doğal olan yaşlanmak, hastalanmak, ölmek gibi fizyolojik riskler,
—çalışma durumunda iş kazası veya meslek hastalığı gibi mesleki riskler,
—(ve) İşsizlik ve ailevi yükler gibi “sosyo ekonomik riskler” dir.
Söz konusu sınıflandırma aslında Türkiye’nin de taraf olduğu Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 1952 tarihli 102 sayılı "Sosyal Güvenliğin Asgari Normlarına İlişkin Sözleşmesi"nde belirtilmiştir. Söz konusu sözleşmede yukarıda da belirtildiği üzere riskler 9 gruba ayrılmış ve bu ayrılan risk grupları için sigorta oluşturulmuştur. Bu riskler; hastalık, analık, sakatlık, yaşlılık, işsizlik, iş kazası, meslek hastalığı, ölüm ve aile yükleridir. Ülkemizde söz konusu risk gruplarından “aile yükleri” riski hariç diğer 8’i için sigorta uygulaması yapılmaktadır.

Aile Yardım Sigortası Nedir?

İşsizlik ile beraber artan yoksulluk ciddi bir sosyo ekonomik bir sorun oluşturmaktadır. Bu soruna karşı geliştirilecek çözümlerden birisi de aile yardım sigortasıdır. 102 sayılı İLO sözleşmesinde aile yardımı sigortası bireyin işçi vasfına, ikamet durumuna veya çocuk sahibi olmasına göre farklı olarak bilhassa çocukların geçimini sağlama için çocuk sayısına göre uygulanabileceği belirtilmiştir. Yine sözleşmeye göre; söz konusu sigorta kapsamında olmak için 3 aylık prim ödeme veya çalışma, yahut bir senelik ikamet şartlarından birini yerine getirmek gerekmektedir.

Aile Yardım Sigortası Uygulaması…

Bu şekilde sözleşmede belirtilen şartlardan birinin yerine getirilmesi durumunda aile yardımı sigortası kapsamında;
—her korunan kimseye ödeme yapılması
—Veya çocuklara yiyecek, giyecek, mesken, tatil geçirme yerleri veya ev idaresinde yardım sağlanması
—Yahut yukarıda belirtilen her iki yardımın da tek birleştirilerek yardımlar yapılması sağlanır. Bu yardımlar kişinin yardımı gerektiren halin devamı süresince sağlanır,sağlanmalıdır.
Bu şekilde bilhassa işsiz kalınan dönemde işsizlik sigortası kapsamında yer alamayarak tamamen gelirden yoksun kalan muhtaç kişilere sistematik olarak Devlet tarafından yardım sağlanmış olacaktır.
Bu uygulama Avrupa uygulanmakta, muhtaç insanlar yararlandırılmaktadır. Bu sebeple; Avrupa Birliği normlarını hedeflediğimiz siyasi, ekonomik ve sosyal politikalar çerçevesinde AB'nin benimsediği sigorta dallarından biri olan aile yardımı sigortası, mutlaka yeni bir sigorta kolu olarak Türkiye'de de uygulanmalıdır.

Ersin UMDU
aktifhaber.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM