CHP'nin Aile Sigortası Nedir Neler Getiriyor

CHP'nin Aile Sigortası Nedir Neler Getiriyor , CHP'nin Aile Sigortasıyla kadına nekadar para ödüyor, CHP'nin Aile Sigortası  İçeriği, CHP'nin Aile Sigortası Aileye Ne Veriyor, CHP'nin Aile Sigortasıyla ayda 600 lira ödenecek, CHP'nin Aile Sigortasıyla ayda 1250 lira ödeyecek.

 CHP’den aile açılımı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, uzun süredir merak edilen “Aile Sigortası” projesinin detayını dün açıkladı. Buna göre yoksulluk envanteri çıkarılması, yoksul ailelere yapılan aylık yardımın 600-1.250 TL arasında olması hedefleniyor

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) yeni yönetim kadrosunun uzun bir süredir üzerinde çalıştığı yoksullara yönelik aile sigortası projesinin detayları ilk kez dün gün ışığına çıktı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün İstanbul’da kısaca AS-KUR olarak adlandırdıkları Aile Sigortası Kurumu’nun hangi esaslara dayanacağını, nasıl işleyeceğini ve kimlere ne miktarda yardım yapılmasını öngördüklerini paylaştığı bir basın toplantısı düzenledi. Yoksulluk yardımı alacak ailelere en az 600 lira, çocuk sayısı fazlaysa, engelli varsa, yaşlı anne-baba varsa 1250 lira yardım yapacaklarını belirten Kılıçdaroğlu, “Hesabımızı kitabımızı yaptık” diye konuştu.

“Kaynak kayıtdışının azaltılması”
Uzun süredir CHP’nin aile sigortasına ilişkin girişimi ve bu projeye devlet bütçesinden kaynağın nasıl yaratılacağı tartışması sürüyordu. Kılıçdaroğlu, dün yaptığı açıklamada kaynağın ağırlıklı olarak hali hazırda kullanılan 14 sosyal yardım kuruluşu ve farklı organizasyona ait 4.1 milyar liralık yardımın yeni kriterlere göre dağıtılmasıyla sağlanacağını söyledi.
Partinin hedefi, bu miktarın üzerine 8.7 milyar lira daha ekleyip 12.8 milyar liraya ulaşmak. CHP?“mevcut sosyal yardım harcamalarının daha iyi düzenlenmesiyle” kaynak yaratılabileceğini belirtiyor, Ayrıca CHP?“kayıtdışı ekonomi ve kayıtdışı istihdam sorunlarının azaltılmasıyla” kaynak yaratılacağını savunuyor.

Bedava doğalgaz sözü
Kılıçdaroğlu, aile sigortası ödemesini yoksul hanedeki kadının banka hesabına yatıracaklarını, kadının, işçi, memur veya emekli gibi her ay bankaya giderek parayı çekeceğini, bunu devletten başka kimsenin bilmeyeceğini anlattı.
CHP lideri ayrıca yoksul ailelerin sadece gıda ihtiyaçlarını değil, çocuklarının eğitim harcamalarını da karşılayacaklarını,ayrıca evde doğalgaz kullananlara da doğalgazın belli bir metreküpünü bedava vereceklerini de söyledi.
AK Parti iktidarı döneminde Türkiye’de yoksul sayısının 1 yılda 818 bin artarak 12.7 milyona ulaştığını söyleyen Kılıçdaroğlu, hakkı olmayanlara da yardım yapılabildiğini, bazen mükerrer yardımlarda bulunulabildiğini belirtti.

KAYNAK NEREDEN?
AS-KUR sisteminin, devletin mevcut sosyal güvenlik ve yardımlaşma sisteminin yeniden düzenlenerek oluşturulması hedefleniyor. CHP liderinin projeyi ilk açıkladığı dönemden beri “İyi  ama bunun için kaynak nereden yaratılacak?” sorusuna partinin verdiği yanıt şöyle: Türkiye’de ihtiyaç sahiplerine her yıl 14 kurum ve farklı organizasyon kanalıyla 4.1 milyar lira yardım yapılıyor. Buna yeşil kart ve belediyelerin yaptığı yardımlar dahil değil. CHP’nin hedefi, bunun üzerine yılda 8.7 milyar lira eklemek.
Yapılan destek nakdi olacağı için bu kaynağı alan ihtiyaç sahiplerinin satın alacağı ürün ve hizmetler sayesinde devlet dolaylı vergilerden bir miktar geri kazanmış olacak. Vergiler çıktığında yapılan desteğin toplamı 7.5 milyar liraya denk geliyor. Kılıçdaroğlu, hali hazırda devam eden yardımlarla beraber tüm desteğin maliyetinin gayri safi milli hasılanın (GSMH) binde 7’si olduğunu belirtiyor. Kamu borcuna oranı ise  yüzde 1.7.

KİMLERİ KAPSIYOR? 
Sistemde her yoksul aileye sabit bir ücret verilmiyor. Bir ailenin gelirinin yoksulluk sınırına olan uzaklığına (yoksulluk açığı) göre değişen katsayılar söz konusu. CHP’nin TÜİK’in verileriyle yaptığı hesaba göre Türkiye’de ortalama yoksulluk açığı yüzde 30 ile 38 arasında değişmekte. CHP?Türkiye nüfusunun yaşlandığına ve tarım kesiminin küçüldüğüne de vurgu yaparak bu gruplara özel çözümler öneriyor.

ÖDEME NE KADAR OLACAK?
AS-KUR kapsamında yapılacak aylık ödeme, yardımı alacak hanenin bulunduğu yer, evdeki kişi ve yaşlı sayısı, engelli olup olmadığına göre değişiyor. Yardım aylık 600-1.250 lira arasında değişiyor. Ayrıca bu sigorta kapsamında bulunanların belediye ve kamunun işçi alımlarında öncelikli olması sağlanacak.

BEŞ MADDEDE CHP’NİN YOKSULLUK SÖYLEMİ
Yoksuldan rant elde edilmeyecek

Kemal Kılıçdaroğlu yoksullukla ilgii partisinin duruşunu şöyle anlatıyor:
“CHP olarak yoksulluğu yönetmeye talip değiliz. Yoksul sayısı azaltmaya, buradan rant elde etmemeye talibiz. Yoksul kişi sandığa gittiğinde özgür iradesini kullanmalı. Minnet duygusuyla oy vermemeli.

Mevcuttan 8.7 milyar fazlası verilecek
Kılıçdaroğlu’nun Aile Sigortası kavramı ve mevcut durumla karşılaştırması şu şekilde:
“Bugün Türkiye’de yoksullara, 14 kurum eliyle, her yıl, (yeşil kart ve belediyelerin yaptığı yardımlar hariç) 4.1 milyar TL’lik destek veriliyor. Planımıza göre bu desteğin üzerine 8.7 milyar TL’lik bir yardım daha gelecek. Destek tüketime döndüğünde devletin elde edeceği dolaylı vergiler çıkarıldığında bizim desteğimiz neti yaklaşık 7.5 milyar TL’dir.

Kömür, makarna yok hesaba para var
CHP yardımı kadınların banka hesabına doğrudan yatırmayı hedefliyor:
Amacımız, kömür, makarna gibi doğrudan yardım yerine para yardımı yapmak. Bırakalım evin kadını çarşıya çıkıp istediğini satın alsın.
Oturduğu ile, ev nüfusuna göre  yardım
CHP’nin tasarımında herkese sabit bir ücret verilmiyor. Hanenin bulunduğu yer, kişi sayısı, evdeki yaşlı sayısı, özürlü olup olmadığına göre bir oran belirleniyor. Ve yardım 600 lira ile 1.250 lira arasında değişiyor.
Yardım yapılacak 3 milyon aile var
CHP’nin yardım yapılacak kişi tahmini:
1.1 milyon yaşlı, 5.5 milyon yetişkin, 6.5 milyon çocuk ve 600 bin engelli... Bu bireylerin oluşturduğu aile sayısı ise yaklaşık 3 milyon...

Kaynak: milliyet.com.tr

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM