Mısır'da Ordu Yönetime Elkoyabilir


Mısır'da iç savaş korkusu. Göstericiler ile Mübarek yandaşları Kahire sokaklarında çatıştı
Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in Eylül ayındaki seçimlerde aday olmayacağını açıklamasına karşın Kahire sokaklarındaki kaos durmak bilmiyor. Ordunun 'artık evinize dönün!' çağrısına karşın Kahire'de, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek yanlısı ve karşıtı gruplar arasında yeniden çatışma başladı. Bölgeden çok sayıda yaralı ve ölü olduğu haberleri geliyor.

ŞOK İDDİA:GÖSTECİLERE PARA ÖDENMİŞ

Mısır'daki yabancı muhabirlerin bildirdiğine göre, Tahrir Meydanı'na gelerek protestoculara saldıran Hüsnü Mübarek yanlılarına 50 Mısır poundu (yaklaşık 14 lira) para ödendiği iddiası ortalığı karıştırdı. Göstericilere para ödendiği iddiası muhalifleri ayaklandırdı.
ORDU ATEŞ AÇTI

Ordu Mübarek yandaşlarını meydandan uzaklaştırmak için uyarı ateşe açtı. Uluslararası arenadan gelen 'istifa' çağrılarını ise Mısır hükümeti reddetti.

100'DEN FAZLA YARALI VAR

Sabah saatlerinde Mübarek'in istifa etmemesini protesto etmek için Tahrir Meydanı'nda toplanan muhaliflere Mübarek yandaşları saldımaya başladı.

Tahrir Meydanı'na atlar ve develer üzerine girmeye çalışan Mübarek yandaşları kalabalığa taşlarla ve sopalarla saldırmaya başladı. Ordunun Mübarek yandaşlarına yaptığı 'alandan ayrılın' çağrısı ise sonuç vermedi. Çatışmalarda yaralananların sayısının ise 100'ü aştığını haberleri geliyor. El Cezire'nin bölgeden bildirdiği verilere göre, Mübarek yandaşları arasında ölenler var.

GAZETECİLER DÖVÜLÜYOR

Bölgedeki El Cezire Muhabiri Dan Nolan'ın Twitter sayfasından yayımladığı bir nota göre meydanda göz yaşartıcı gazlar kullanılıyor. Ayrıca Hüsnü Mübarek destekçilerinin özellikle basın mensuplarını kendilerine hedef seçip, onları öldüresiye dövdükleri, bir çok gazetecinin yaralandığı da gelen haberler arasında.

Mısır'da bulunan gazetecilerden Ian Lee de, yakalanan Mübarek taraftarlarından birinin üzerinden polis kimliği çıktığını gördüğünü bildirdi.

İKİ ASKERİ ARACI ELE GEÇİRDİLER

El Cezire'nin verdiği bilgilere göre, Mübarek yandaşları 2 askeri aracı ele geçirdi ve bölgede bariyer olarak kullanmaya başladı. Edinilen bilgilere göre, Tahrir Meydanı'nda taşlara ve sopalarla başlayan çatışmada silahlar kullanılmaya başlandı.

UYARI ATEŞİ AÇILDI

Mübarek yandaşlarını meydandan uzaklaştırmak isteyen ordu, uyarı ateşi açtı. Mübarek yandaşlarını ve muhalifleri birbirinden yalnızca ordu araçları ayırıyor.

GÖRGÜ TANIKLARI NE ANLATTI?

Görgü tanıkları, sopalar ve kamçılar kullanan bazı Mübarek yanlısı göstericilerin, karşıt gruplar arasındaki çatışmaların olduğu Tahrir meydanına girdiklerini belirtti.

Meydana atla giren göstericilere müdahale eden Mübarek karşıtı göstericilerin, atlarından yere düşürdükleri bazı Mübarek yanlısı göstericileri dövdüklerini anlatan görgü tanıkları, meydanda kanlar içinde insanların bulunduğunu ve kalabalık içinde ağlayan kadın ve erkeklerin bulunduğunu kaydetti. Görgü tanıkları, meydanı, kimin tarafından ateşlendiği anlaşılmayan bir gözyaşı gazı kokusunun sardığını belirtti.

Gün boyunca iki karşıt grubu birbirlerinden uzak tutmak için müdahalede bulunan askerlerin, çatışmalar başladığındaysa müdahale etmekten kaçındığını kaydeden görgü tanıkları, askerlerin büyük kısmının, Tahrir meydanının girişlerinde bulunan zırhlı araçlar ve tankların içine sığınmış durumda olduklarını ifade etti.

BARADEY ORDUYU GÖREVE ÇAĞIRDI

Mısırlı muhalif Muhammed El Baradey, Kahire'de hükümet yanlıları ile karşıtları arasında çatışmalar sürerken, hükümeti ''korkutma taktikleri uygulamakla'' suçladı. El Baradey, BBC radyosuna verdiği demeçte, Kahire'de Mübarek yanlıları ile hükümet karşıtları arasında meydana gelen çatışmalardan son derece endişeli olduğunu ifade etti. El Baradey, ''Bu suçlu bir rejimin suç işlediğinin başka bir belirtisi ya da işaretidir. Korkum bunun bir katliama dönüşmesidir'' dedi. Baradey, orduyu da göreve çağırdı.

İstifası istenen Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in gitmesi gerektiğini söyleyen El Baradey, Mübarek yanlılarını da ''bir avuç eşkiya'' olarak nitelendirdi.

ORDU MÜDAHALEYE HAZIRLANIYOR

Ordunun 'alandan çekilin' çağrısına yanıt vermeyen Mübarek yandaşlarına ordu güçlerinin müdahalede bulunması bekleniyor.

Mısır'da dünkü dev protesto ve dış baskılar 'Son Firavun'u pes ettirdi. Mübarek'in
Eylül'deki seçimlerde aday olmayacağını açıklaması üzerine, ordu bugün yaptığı açıklamada, protestoculara, "Talepleriniz anlaşıldı artık eve dönün" dedi.

Ancak, Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in seçimlerde tekrar aday olmayacağını açıklaması, sokak protestolarının bugün de devam etmesine engel olmadı.

MÜSLÜMAN KARDEŞLERDEN TEPKİ

Mısır'da Müslüman Kardeşler, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in Eylüle kadar kalmasını kabul etmediklerini açıkladı. Müslüman Kardeşler, yazılı bir açıklama yaparak, Mübarek'in dün akşam yaptığı konuşmada, 'yeniden aday olmayacağını ancak Eylüle kadar görevinin başında olduğunu' söylediğini belirterek, ''bunun reddedildiğini'' duyurdu.

Gösterilerin 9'uncu gününde Mübarek karşıtları, protestoların merkez üssü Tahrir Meydanı'nda toplanmaya başladı. Reuters haber ajansı, meydanda sabah saatleri itibarıyla bin 500 kişinin olduğunu bildirdi.

Mısır'ın İskenderiye kentinde de dün gece Mübarek taraftarlarıyla muhalifler arasında çatışma çıktı. Birbirlerine taş ve sopalarla saldıran tarafların arasına ordu birlikleri girmesine rağmen olayda çok sayıda kişinin yaralandığı belirtildi.

Mısır'daki internet erişiminin de günler süren karartmanın ardından bugün yeniden normale döndüğü bildirildi.

ORDU: ARTIK EVE DÖNÜN

Daha önce yaptığı açıklamalarda, protestoculara karşı şiddet uygulamayacağını ve halkın "yasal taleplerini" anlayışla karşıladığını bildiren ordudan bugün yeni bir açıklama daha geldi.

Devlet televizyonuna konuşan ordu sözcüsü, protestoculara sokakları terk etmesi çağrısında bulunurken, "Mesajınız ulaştı. Talepleriniz anlaşıldı. Şimdi Mısır'a normal hayatı geri getirecek olan sizlersiniz" dedi.

Kaynak: internethaber.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM