Mübarek Yetkilerini Yardımcısı Süleyman'a Devretti

Mübarek yetkilerini yardımcısı Süleyman'a devretti
Mısır'da günlerdir süren protesto gösterilerinde istifası talep edilen Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, beklenen konuşmasını yaptı. Mübarek, beklentilerin aksine istifa etmedi, ancak yetkilerini yardımcısı Ömer Süleyman'a verdi.

Devlet televizyonundan ulusa seslenen Mısır Devlet Başkanı Mübarek, öncelikle yaşanan huzursuzluğun kurbanlarından özür diledi.     
Protestocu gençlerin niyetlerinin dürüstlüğüne ikna olduğunu söyleyen Mısır lideri, "Sorumluluklarım doğrultusunda, ülkemizi zor durumdan çıkarmak için gerekeni yapacağıma söz veriyorum" diye konuştu. 

"Güvenlik durumu imkan verince, artık çekilmez olan olağanüstü halin kaldırılacağını" söyleyen Mübarek, protestolar sırasındaki şiddet eylemlerinin ve yağmaların arkasında yer alanların cezalandırılacağını belirtti. Mübarek, protestocuların taleplerinin "hukuki ve yasal olduğunu düşündüğünü" de sözlerine ekledi.

"İKTİDARIN BARIŞÇIL TRANSFERİ"
Otuz yıldır ülkeyi demir yumrukla yöneten Mübarek, "Mısır günden güne iktidarın barışçıl transferine doğru ilerliyor. Bu gerçekleşene kadar anayasaya bağlılığım sürecek" ifadesini kullandı.

"Halkın ve genç insanların isteklerine karşılık vereceğiz. Sorumluluklarım doğrultusunda, ülkemizi zor durumdan çıkarmak için gerekeni yapacağıma söz veriyorum" diyen Mübarek, vatandaşlarının taleplerine karşılık vereceğini ifade etti.

ANAYASADA DEĞİŞİKLİK
Dışarından gelen emirleri kabul etmeyeceğini belirten Mübarek, anayasanın 76, 77, 88, 93 ve 189’uncu maddelerinde değişiklik teklif edeceğini, terör durumlarındaki güç dağıtımını belirleyen 179’uncu madde iptal edileceğini söyledi.

Mübarek adil seçimler yapılması yönünde verdiği sözü yinelerken, Eylül ayındaki seçimlerde bir daha aday olmayacağı taahhüdünü de teyit etti. Mübarek, anayasa gereğince, yetkilerini yardımcısı Süleyman'a verdiğini söyledi.

"Bu ulus için yaşadım. Mısır bütün kişilerin ve isimlerin ötesindedir. Burası benim için doğum ve ölüm noktası. Sevdiğim aşık olduğum ülke" ifadesini kullanan 82 yaşındaki Mübarek, "Tanrı Mısır'ı ve bütün halkımızı korusun. Doğru yoldan ayırmasın" diyerek konuşmasını tamamladı.

Mübarek'in ulusa sesleniş konuşmasından önce, Mısır liderinin bu akşam istifasını açıklayabileceği ve ülkede yönetimi ordunun devralacağına dair söylentiler yayılmıştı.

SÜLEYMAN: ARTIK EVİNİZE GİDİN
Mübarek'in devlet başkanlığı yetkilerini verdiği Süleyman da televizyonlardan Mısır halkına seslendi. Günlerdir Başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda ve parlamento binası önünde kamp kuran protestoculardan evlerine gitmelerini isteyen Süleyman, "değişimin başladığını" söyledi.

Devlet Başkan Yardımcısı Süleyman, "Mısır gençliği, kahramanları, evinize dönün, işinizin başına dönün" dedi. Halka birlik çağrısında da bulunan Süleyman, “geleceğe bakın” diye konuştu.

İktidarın barışçıl transferi için elinden geleni yapacağına söz veren Süleyman, halkın taleplerinin diyalog yoluyla yerine getirileceği konusunda da taahhütte bulunarak, bu diyaloğun başladığını ve bir “yol haritasının” belirlendiğini ifade etti. Süleyman "ordu gençliğin devriminin koruyucusu oldu" dedi.

"ORDU KONTROLÜ ELE ALIYOR"
Mübarek karşıtı gösterilerin 17'nci gününe girdiği Mısır, bugün birbirinden kritik görüşmelere sahne oldu. Mısır Devlet Başkanı, tarihi ulusa sesleniş konuşması öncesinde yardımcısı Süleyman ve Başbakan Ahmet Şefik'le görüşürken, Mısır Milli Güvenlik Konseyi de Mübarek'siz toplandı.

Mısır Milli Güvenlik Konseyi'nden yapılan açıklamada ordunun halkı korumak için gereken önlemleri alacağı ifade edilirken, Konsey'in oturumuna Mübarek'in başkanlık etmemesi dikkat çekti. Üst düzey bir Mısırlı subay da "protestocuların taleplerinin karşılanacağını" belirtti.

Associated Press, Mısır'daki son gelişmelerin, ordunun kontrolü ele almakta olduğunu ortaya koyduğunu ileri sürdü. Ajans, "Yapılan açıklamalar, haftalardır süren protestoların ardından ordunun kontrolü ele almakta olduğunu gösteriyor" yorumunu yaptı.

EN BÜYÜK DESTEK ABD'DEN
İnternet dünyasındaki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulunmak üzere Michigan'da bulunan ABD Başkanı Obama, konuşmasında Mısır'daki gelişmelere de kısaca değindi. "Mısır'daki olaylar bu ülkede tarihin değişmekte olduğunu gösteriyor” ifadesini kullanan Obama, "demokrasiye düzenli geçiş sürecinde Mısır'a destek olmaya devam edeceklerini" de sözlerine ekledi. 10 Şubat 2011 / DHA

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM