Torba Yasa Guınness Rekorlar Kitabına Giriyor

 
TORBA YASA GUINNESS REKORLAR KİTABINA MI GİRİYOR?
Torba Yasa denilen, bize göre “çorba yasa” veya “yamalı bohça yasa” sıfatlarını daha çok hak eden tasarı birçok özelliği bakımından Guinness Dünya Rekoru adayı olabilir. Ben sıralayayım siz karar verin. Kendi önerimi müsaadenizle en sona saklayayım

Hükümet bu konuda rakipsiz
 
1-   “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik yapılmasına dair Kanun Tasarısı ile..” diye başlayıp ismen sayılan birçok milletvekilinin “benzer mahiyetteki kanun teklifleri ve Sanayi, Ticaret, Enerji, tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji ile Plan ve Bütçe Komisyonu Raporları”nı sıralayan bu 606 sıra sayılı tasarının başlığı tam 3,5 sayfayı bulmaktadır. Bu bakımdan bir rekor denemesi olabilir. Ama “yetmez” diyenler acele etmesin.
2-   Türk Ticaret Kanunu (TTK) gibi gerçek anlamda bir temel yasa metni de olmadığı halde bu tasarı metni gerekçeleri ve karşı oy yazılarıyla birlikte tam 768 sayfayı bulmaktadır. Çeşitli kanunlarda değişiklik yapan bir yamalı bohça tasarısı için bunu rekor uzunlukta bir metin olarak görmediniz mi? O zaman devam edelim.
3-   Plan ve Bütçe Komisyonu’nun Alt Komisyonuna havale edildiğinde geçici ve ek maddeler hariç 128 maddeden oluşan tasarının, Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmeleri sırasında iktidar kanadından gelen önerilerle genişleyen madde sayısı geçici ve ek maddeler hariç 224 maddeye çıktı. Bir tasarı 128 maddeyle gelip 224 maddeye çıkar mı? Veya 224 maddeden, 33 geçici maddeden ve 12 ek maddeden oluşan bir torba tasarı hiç görülmüş müdür? Veya tek bir maddesinin (madde 17) uzunluğu 13 sayfayı bulan bir torba yasa görülmüş müdür? Gene mi yetmedi?
4-   Torba/çorba yasaların talihsiz geleneği Özal/ANAP dönemine çıkar. Ancak torba yasaların birer “temel yasa” olarak görüştürülmesi hinliğinin mucidi AKP iktidarıdır. Anayasaya ve Meclis İçtüzüğüne temelden aykırı olan (ancak AYM’ye götürülmesi engellenen) bu uygulama, milletvekillerinin ve özellikle de muhalefetin yasama faaliyetinin dışına itilmesi anlamındadır. 30 maddenin tek bir bölüm olarak gruplandırıldığı ve sadece bölümler üzerinde parti gruplarına 10’ar dakikalık söz hakkının verildiği bu uygulamada, maddeler üzerinde konuşmak ancak bir değişiklik önergesi verilmişse ve beş dakikayla sınırlı olmak üzere mümkün olabilmektedir. Birbiriyle ilgisiz yasalarda değişiklik yapan 30 farklı konudaki maddenin tek bir bölüm olarak görüşülmesi, dünya yasama tarihine geçecek önemdedir. Guinness rekor adaylığında en önemli kozlardan biri budur. AKP’nin, kendi döneminde başlattığı bu uygulamayı geliştirdiğini ve halen görüşülmekte olan tasarıyla kendi rekorunu da kırmış bulunduğunu ekleyelim. AKP ile bu konuda yarışabilecek bir başka dünya ülkesi bulunamayacağı üzerine bahse girebilirsiniz.
5-   Yetmediyse, tasarının içerikten kaynaklanan kozlarına biraz daha eğilelim: Tasarı, bir yandan toplumun belirli kesimlerinin özellikle 2009 krizinden kaynaklanan sıkıntılarına (vergi, prim afları, borç yapılandırmaları, emekli aylıklarında sembolik iyileştirmeler gibi) gecikmiş çözümler sunar ve acil beklentiler yaratırken (ki bunlara muhalefet de genişletilme talepleriyle birlikte destek vermektedir), öbür yandan içerdiği sosyal/sendikal hak kayıpları nedeniyle toplumun emekçi kesimlerinin ve muhalefetin şiddetli tepkisine aynı anda neden olabilmektedir. Böylece iktidar, havuç ile sopayı birbirinin alternatifi olarak değil, birbirinin ayrılmaz parçası olarak sunmaktadır: Ya ikisi birden ya hiçbiri. Tıpkı Anayasa referandumunda olduğu gibi. Böylece toplumun farklı kesimlerini, bu yasaya ilişkin beklentileri/tepkileri nedeniyle karşıt saflara itmektedir. Tasarı, “böl ve yönet” politikasının mükemmel bir aracı olarak kullanılmaktadır. Böyle bir “torba yasa aklı” dünyadaki hangi ileri demokrasilerde vardır ki? Bize göre AKP rakipsizdir.
ÖNERİ
Sizi bilmem ama benim adaylık önerim şöyledir: Sahte parlamenter rejimlere sahip otokratik ülkelerin rekabetini de göğüsleyebilmek ve böylece hiçbir açık kapı bırakmamak bakımından, AKP’nin bu son Çorba Temel Kanunu için yukarıda sayılan özelliklerinin tümü itibariyle bir adaylık geliştirilmelidir. Hazırlanışı, kapsamı, hızlandırılmış görüşülme biçimi, bir yamalı bohçadan “temel yasa” çıkarılması, toplumu birbirine düşürme başarısı vs. gibi özellikleriyle bu tasarı, bize göre, Guinness Dünya Rekorları Kitabına DÜNYA YASAMA TARİHİNİN EN BÜYÜK YÜZKARASI kategorisinden aday olmalıdır. Bu adaylığın hak edilmiş bir rekorla taçlandırılacağına eminim.
Kuşkusuz bu konu önerilere açıktır. Odatv okuyucularının yaratıcı zekası çok sayıda farklı rekor adaylıkları geliştirebilecek düzeydedir.
Prof. Dr. Oğuz Oyan
Odatv.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

4857 Sayılı İş Kanunu Kimleri Kapsar