Koop İş Sendikası IKEA Örgütlenmesi Uluslararası Gündemde


IKEA Örgütlenmemiz Uluslararası Gündemde!
Sendikamız IKEA Türkiye Mağazalarında uzun zamandır sendikalaşma faaliyeti yürütmektedir. IKEA isveç şirketi olduğu için ve IKEA çalışanları İsveç başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde sendikalı oldukları için Türkiye'deki sendikal çalışmamız uluslararası sendikaların dikkatini çekmektedir. Bununla ilgili olarak İsveç IKEA Mağazalarında örgütlü olan ve toplu iş sözleşmesi bulunan HANDELS Sendikasının gazetesi muhabiri ülkemize geldi ve IKEA Çalışmalarımız hakkında röportaj yaptı.

İstanbul Şube Yöneticileri ve Uzmanları ile görüşmeler yapan Janna Ayres, Türkiye'deki IKEA Mağazalarında yürütmekte olduğumuz sendikal örgütlenme çalışmalarımız hakkında bilgi aldı.

Bu röportaj, Handels Sendikasının bağımsız bir dergisi olan HANDELSNYTT Gazetesinin Mart sayısında Manşet oldu. Aylık yaklaşık 200.000 adet basılan ve sendika haberlerinden ziyade diğer güncel haberleri de konu alan gazete İsveç'in bütün şehirlerinde 100'den fazla satış noktasında İsveç'lilere dağıtılmaktadır.

Bu güzel gelişmenin ardından IKEA Örgütlenme Projesi Çalışma Grubu toplantısı İsveç'in Başkenti Stockholm'da 7-10 Mart tarihlerinde gerçekleşti.

Sendikamız adına Genel Mali Sekreter Mehmet Karaarslanoğlu ve Genel Başkan Danışmanı Deniz AKDOĞAN'ın katıldığı toplantıda, IKEA İsveç Yönetimi ile UNI Küresel Sendikası'nın (UNIGLOBALUNION) öncülüğünde IKEA'da örgütlenen sendikalar arasında Ekim 2011 tarihinde imzalanması beklenen Küresel Sendikal Sözleşme ile ilgili konular görüşüldü.

Belçika, Avusturya, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri, İrlanda, İsveç ve Türkiye adına Koop-İş Sendikası'nın katıldığı toplantıda Türkiye'deki IKEA Çalışanlarının en kısa sürede sendikalaşması için tüm sendikaların ve üst örgütümüz olan UNI Küresel Sendikası'nın (UNIGLOBALUNION) her konuda destek sağlayacakları belirtildi.

UNI Küresel Sendikası'nın Ticaret Departman Başkanı Alke Boessiger: tüm dünya genelinde 20 Milyon'dan fazla üyesi bulunan ve 900 bağlı sendikası olan Küresel bir üst örgüt olduklarını, IKEA Türkiye Mağalarında sendikalaşma faaliyeti içerisinde olan Sendikamız Koop-İş'in yanında olduklarını ve Türkiye'de olduğu gibi diğer ülkelerde de IKEA çalışanlarının en temel hakları olan sendikalaşma hakkına kavuşmaları gerektiğini belirtti. Bunun için Ekim Ayında imzalanması planlanan küresel sözleşme'nin (global agreement) tüm dünyadaki IKEA çalışanları için en temel haklarını güvence altına alması konusunda çok önem taşıdığını ve bu nedenle İsveçte bu toplantıyı organize ettiklerini belirtti.

Ülke ülke IKEA örgütlenmesi ile ilgili yaşanan sorunların görüşüldüğü toplantı İsveç basınının yoğun ilgisini çekti. Toplantı sonrası İsveç'in en büyük gazetesi OM DAGENS NYHETER’de yer aldı. Yaklaşık günde 1 milyon adet satışı olan gazetede IKEA Küresel Örgütlenme toplantısının haberinin yayınlanması ilgili ülkelerdeki sendikalaşma çalışmalarını olumlu etkileyecektir. koopis.org.tr

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM