Deri İş Sendikası Toplu İş Sözleşmesi Yoksa Üretimde Yok


Sözleşme yoksa üretim de yok!

Deri-İş Sendikası ile İşverenler Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi sürecinin tıkanması üzerine Tuzla deri işçileri bugün sabah organize sanayi bölgesinde yürüyüş yaptılar ve 2 saat iş durdurma eylemi gerçekleştirdiler.

İşveren sendikasının Grup TİS sürecinde düşük ücret dayatmasına ve Deri İşverenler Sendikasının üyesi olan Kampana Deri’de sendikalı oldukları için işten atılan ve 41 gündür direniş gerçekleştiren Kampana işçilerine destek vermek için deri işçileri işverenleri uyardılar. İşverenlerin günlük yevmiyeye 2.5 TL, sosyal haklara da % 8 teklif vermesi üzerine Deri-İş Sendikası öncülüğünde birleşen 1500’ü aşkın işçi iki koldan yürüyüşe geçti, kortejler halinde yürüyen işçiler sanayinin içinde birleşerek direnişteki Kampana Deri’nin önüne kadar yürüdüler.

Sabah 7’den itibaren OSB’nin iki çıkışında servislerden inen deri işçileri diğer fabrikalarda çalışan işçilerle halka bildiri dağıtıp taleplerini dile getirdiler. İşçiler kendilerine dayatılan düşük ücreti kabul etmeyeceklerini belirttiler. İşçiler ayrıca Kampana Deri direnişini sürdüren işçilerin işe geri alınmasını talep ettiler ve 1 Mayıs’ta Taksim’de olacaklarını duyurdular.

“Sözleşme Hakkımız, Grev Silahımız”, “Birlik-Mücadele-Zafer”, “Sözleşme Yoksa Üretim de Yok”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz”, “1 Mayıs’ta 1 Mayıs Alanındayız”, “Yaşasın Kampana Direnişimiz” sloganlarının gür şekilde atıldığı eyleme bölgede bulunan örgütsüz işyerlerinden çok sayıda işçinin katılması eylemin coşkusunu arttırdı.

Kampana Deri önünde basına ve işçilere yönelik açıklama yapan Tuzla Şube Başkanı Binali Tay işverenlerin dayatmalarını kabul etmelerinin mümkün olmayacağını, eylemlerin süreceğini belirtti ve insanca yaşanabilir bir ücret istediklerini, sosyal haklarını koruyacaklarını ve Kampana Deri işçilerinin işe geri alınması konusunda kararlı olduklarını belirtti.

Deri-İş Sendikası Genel Başkanı Musa Servi de deri sektörünün karlı bir alan olduğunu, hükümetin de ülke ekonomisinin büyüdüğünü iddia ettiğini belirtti ve işçilere dayatılan düşük ücret, taşeron ve esnek çalışmanın kabullenilmesinin mümkün olmayacağını vurguladı. Servi işverenlerin dayatmalarına karşı bugün 2 saat iş bıraktıklarını, pazartesinden itibaren ise iş yavaşlatma ve mesaiye kalmama eylemine başlayacaklarını, yürüyüşlerin devam edeceğini ekledi ve örgütsüz işyerlerindeki işçileri de sendikalı olmaya davet etti. Servi emeğe saygı göstermeyen partilere oy verilmemesi çağrısını yaptı. Servi konuşmasını 1 Mayıs’a çağrı yaparak sonlandırdı ve 1 Mayıs’ın yasallaşması için uzun yıllar mücadele eden, bedeller ödeyen deri işçilerinin bu 1 Mayıs’ta coşkulu, disiplinli ve kararlı şekilde Taksim’de olacağını açıkladı.

Eylem halaylarla ve sloganlarla sona erdi ve 10’da işbaşı yapmak için işçiler fabrikalarına döndüler.birgun.net

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM