Ev İşçileri Dayanışma Sendikası Kuruldu


Ev işçileri sendikalaşıyor
Ev İşçileri Dayanışma Sendikası üyeleri adına konuşan basın sözcüsü Hatice Çiftçi, ücretli ve ücretsiz ev işçileri olarak yaşadıkları sıkıntıları anlattı . Çiftçi, şöyle dedi: “Bizler ev işçisi olarak hayatımızı, başkalarının çocuklarını eğiterek ve evlerdeki yemek, temizlik, ütü, hasta ve yaşlı bakımı gibi diğer işleri yaparak kazanıyoruz. Kimisine göre enformal sektörün el altındakiler, kimisine göre modern köleler, kimisine göre ise evlerinden yurtlarından köylerinden edinmiş kadınlarız. Nasıl tanımlarsak tanımlayalım özünde bu alan çalışanların alabildiğine sömürüldüğü ve horlandığı bir sektör.”

'DEVLET KURALSIZLIĞI TEŞVİK EDİYOR'
Sadece İstanbul’da 400 bini aşkın ev işçisinin olduğuna dikkat çeken Çiftçi, devlet kurumlarının, bu alanda kuralsız ve kayıtsız çalıştırmaya göz yumduğunu, hatta bizzat teşvik ettiğini söyledi. Çiftçi, “Çalışma Bakanlığı’nın sözde kayıt dışı çalışmayı önlemek amacıyla teşvik ettiği özel istihdam büroları, kayıtsız ve kuralsız çalışmanın asıl kaynağı durumunda. Elbette devlet kurumları tüm çalışanlar gibi ev işçilerinin de nerede nasıl çalıştığından haberdardırlar. Ancak sayısız sorun ve sıkıntının yaşandığı bu alanla sorunu giderme noktasında en ufak bir girişimleri yok” diye konuştu.

HANİFELER, NİLGÜNLER, NURİYELER…
Sistemin, bir yandan erkek egemenliğiyle kadını eve zincirlerken, diğer yandan anti demokratik ve baskıcı bir siyasal düzen yaratarak tüm sorunları çözümsüz bıraktığını belirten Çiftçi, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu düzen kan ve gözyaşı üzerinden dönüyor. Büyükşehirlerin pisliğini Hanifelerin, Nilgünlerin, Şengüllerin ve mağdur olan daha nicelerinin nasırlı elleri temizliyor. Bu kadınlar bir yandan çok düşük ücretlerle güvencesiz çalışmaya mahkûm edilip emekleri sömürülürken, diğer yandan da kayıt dışı çalışmanın sonucu olarak yaşadıkları şiddete, tacize, tecavüze karşı seslerini yükseltemiyorlar.”

'HAKLARIMIZ İÇİN ÖRGÜTLENİYORUZ!'
Sendika basın sözcüsü Hatice Çiftçi, işvereninin yakını tarafından vurulan, yatılı çalıştığı işte maruz kaldığı ağır koşullar nedeniyle sakatlanan, çalışmaya gittiği evde ev sahibinin tecavüzüne uğrayıp öldürülen, camı silerken düşüp ölen, çalıştığı evde zorla alıkonulan ev işçilerinin yaşadıkları dramı anlattı. Çiftçi, “Yaşanan trajedilerin ağırlığına karşın ev işçileri olarak bizler, bu amansız şartlarla mücadele etmek için, haklarımız için, dayanışmak için örgütleniyoruz. Bu kapsamda başta hükümet olmak üzere, Çalışma Bakanlığı’nı, Çocuk ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı’nı, İş-Kur’u, Sosyal Güvenlik Kurumu’nu sorumluluğa davet ediyoruz” dedi.

Ev işçilerine Sosyalist Feminist Kolektif, AKA-DER, Sosyalist Kadın Meclisleri üyeleri ve Şair-yazar Sennur Sezer de destek verdi. Ev işçileri, açıklamanın ardından, evraklarını İstanbul Valiliği’ne teslim etti.
SEVGİM DENİZALTI/BİRGÜN

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM