Toplu İş Sözleşmesi Kamu Protokolü İmzalandı 2011


Kamu Toplu İş Sözleşmelerinde Hükümetle Sendikalar Arasında Protokol İmzalandı
Kamu işçisine 2011 zammı yüzde 4+4 olarak belirlendi.
2011 yılı Ocak ayından itibaren başlayan toplu sözleşme müzakerelerinde anlaşmaya varıldı. Türk-İş'e bağlı 185 bin 315 kamu işçisini kapsayan mutabakat çerçevesinde, aylık çıplak brüt ücreti bin 425 TL'nin altında olan işçilere çıplak brüt ücretleri bin 425 TL'yi geçmemek üzere 100 TL ile 150 TL arasında kademeli olarak iyileştirme yapıldı. Ayrıca protokol hükümlerine göre, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçilerin ücretlerine birinci yıl ilk altı ayda yüzde 4, ikinci altı ayda yüzde 4 olmak üzere Temmuz 2011 itibariyle yüzde 8.2 zam yapıldı.

HÜKÜME İŞÇİ TEMSİLCİLERİYLE ANLAŞMAYA VARDI
Kamu kesimi toplu iş sözleşmesi mütabakat metninin hazırlanmasında hükümet ile işçi temsilcileri anlaşmaya vardı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda düzenlenen imza töreni ile protokole bağlanan metin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve bağlı sendikalarının genel başkanlarının imzası ile hükme bağlandı.

Burada yapılan toplantının açılışında konuşan Kumlu, 2011 yılı Ocak, Şubat ve Mart aylarında geçerli olan kamu toplu iş sözleşmelerinin bugün bağıtlandığını belirterek, "Özellikle Türk-İş yönetimi ve koordinasyon kurulu olarak bu sözleşmelerin seçimlerden önce bitirilmesi için devamlı görüşmelerimiz oldu. Ama seçimlerden önce bitiremedik. Bizim hep söylediğimiz şey Ocak ayında aldığımız maaşımızı Aralık ayında da alalım. Yani buradaki vergi dilimlerinden kaynaklanan yüzde 15, yüzde 20 ve yüzde 27'den dolayı Ocak ayı ile yılsonunda aldığımız arasındaki yüzde 12 farkın giderilmesi talebimiz vardı. İkincisi düşük ücretlerin iyileştirilmesi ve bir de genelde zam talebi vardı. Bu bir hafta içerisinde Sayın Bakanımızın da gayreti ve çabasıyla bugün görüşme neticelendi" dedi.

185 BİN İŞÇİYE MÜJDELİ HABER
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise, burada yaptığı konuşmada üzerinde anlaşılan mutabakat metninin detaylarını açıkladı. Bakan Çelik, Kamu İşverenleri Sendikası ile Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası ve Türk-İş'e bağlı sendikalar arasında yürütülen 2011 yılı Ocak ayından itibaren başlayan toplu sözleşme müzakerelerine Türk-İş ile kamu işveren sendikaları arasındaki toplantıda anlaşmaya varıldığını belirterek, 20 iş kolunda yürütülen toplu iş sözleşmesi kapsamında Türk-İş'e bağlı üye sayısının 185 bin 315 kişiden oluştuğunu açıkladı.

Bu protokol hükümlerine göre, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçilerin ücretlerine birinci yıl ilk altı ayda yüzde 4, ikinci altı ayda yüzde 4 olmak üzere Temmuz 2011 itibariyle yüzde 8.2 zam yapıldı. Sözleşmenin ikinci yılı içinse işçiye birinci altı ayda yüzde 3, ikinci altı ayda yüzde 3 olmak üzere kümülatif olarak yüzde 6.1 oranında artış yapıldı. 2012 yılında enflasyon oranındaki farklılıklar da bu artışa ilave edilecek. Aylık çıplak brüt ücreti bin 425 TL'nin altında olan işçilerin aylık çıplak brüt ücretlerine bin 425 TL'yi geçmemek üzere 100 TL ile 150 TL arasında kademeli olarak iyileştirme yapıldı. Yapılan bu iyileştirmeler sonucunda düşük ücretlilere daha yüksek oranda ve miktarda zam yapılması sağlandı.

Bakan Çelik, üçüncü olarak ise sosyal yardım ödemesinin, toplu iş sözleşmenin birinci yılı için aylık brüt 145 TL olarak belirlendiğini ve toplu iş sözleşmelerinde yer alan diğer maktu ödemelerde ise ücret zamları oranında artışlar yapıldığını belirtti. Çelik, "Bugün imzalanan bu çerçeve anlaşama protokolünün kamu kurum ve kuruluşlarına ve işçi kardeşlerimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

27 BİN İŞÇİ SEYYANEN VE MAKDU ÖDEMELERDEN YARARLANACAK
Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Çelik, bir gazetecinin "Bin 425 TL'nin altında ücret alanlara artış öngörülüyor. Bundan kaç kişi yararlanacak" şeklindeki sorusuna "27 bin işçi bu seyyanen ve maktu ödemeden yararlanacaktır. Bunların brüt ücreti 770'den başlayan, 150 maktu ödeme ile başlayan ve bin 325 TL'ye gelindiğinde 100 TL ile neticelenen bir ödeme var. Brüt ücreti bin 325 TL olan 100 TL maktu ödeme alacak" dedi.

Bakan Çelik, bir başka soru üzerine ise, imzalanan sözleşme kapsamında 206 bin işçi bulunduğunu ancak, anlaşmanın Türk-İş'e bağlı 185 bin işçiyi kapsadığını söyledi.

KAMU ÇALIŞANLARININ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ UYUM YASALARI GÜNDEME ALINACAK
Bakan Çelik, bir gazetecinin kıdem tazminatı hakkındaki sorusuna ise, "Gündemimize aldığımız konuları bir bir çözmekte niyetliyiz. Bu konu ısrarla soruluyor. Çalışma Bakanlığı olarak gündemimizde birinci olarak istatistiklerin ötelenmesi ve yasal düzenlemenin yapılması vardı bunu gerçekleştirdik. Bu süre içerisinde toplu sözleşmede gerçekleşti. Önümüzdeki haftalarda yakın bir süreçte kamu çalışanlarının anayasa değişikliği uyum yasalarını gündeme alınması olacak. Bu süreçte çalışma hayatı ile ilgili başka konularda gündeme gelebilir. Geldikçe bunları gizli saklı değil çok şeffaf bir şekilde taraflarla konuşacağız" dedi.

Türk-İş Başkanı Kumlu ise kendisine yöneltilen, "Anlaşmadan memnun musunuz?" sorusuna, "Sendikalar hep talep müesseseleridir. Ortak bir noktada biz anlaşmaları hep masada bitirmeye çalıştık. Başından itibaren söylediğimiz vergi kayıplarının karşılanmasında belki üst ücret gruplarında tam karşılamayabilir, ama genel olarak karşılandığını düşünüyoruz" dedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

4857 Sayılı İş Kanunu Kimleri Kapsar