Sosyal İş Sendikası Tunceli Barosu'nda Toplu İş Sözleşmesi İmzaladı


Tunceli Barosu'nda TİS imzalandı
Sosyal-İş Sendikası, Tunceli Barosu ile 1.04.2011-31.12.2012 yürürlük süreli ilk toplu iş sözleşmesini imzaladı. 

Sözleşme ile hem sendika üyelerinin hem de iş yeri sendika temsilcilerinin iş güvencesi sağlanırken, temel konularda görüş alışverişinde bulunulması için ''iş yeri kurulu'' oluşturuldu.

İş değerlendirmesi, iş yerinin verimli çalışması, iş ve iş yerlerinin planlaması, işçi sağlığı ve iş güvenliği, iş gücünün eğitimi ve niteliklerinin geliştirilmesi için taraflarca kendisine getirilecek konularda görüş ve önerileri belirleyecek olan kurul, iş disiplini ile bağdaşmayan durumlarda ''disiplin kurulu'' sıfatı ile karar alacak. Kurul, sözleşmenin uygulanmasından doğacak aksaklıklar ile iş akitlerinin tazminatlı veya tazminatsız sona erdirilmesinin karara bağlanmasının yanı sıra izin kurulu olarak da görev yapacak.

Sözleşmede, deneme süresi 1 ay, haftalık çalışma süresi ise 40 saat olarak belirlendi. Kadın işçilerin yasada ''8 artı 8 hafta'' olan doğum izinleri, sözleşme ile ''8 artı 10 haftaya'' çıkarıldı.

Sözleşmede, yıllık ücretli izin süreleri, hizmet süresi 5 yıla kadar olanlar için 20, 5-10 yıl arası olanlar için 25, 10 yıldan fazla olanlar için ise 30 iş günü olarak belirlendi.

Günlük taban ücret net 47 TL olarak belirlenirken, işçiler birinci yıl için yüzde 6, ikinci yıl için ise yüzde 10 zam alacak. Sözleşmeyle çalışanlar, 30 günlük ücret tutarında yılda üç ikramiye hakkı da kazandı.

İşçinin iş yerinde geçirdiği her hizmet yılı için yılda 5 TL kıdem zammı alması da kararlaştırılan sözleşmede, sosyal yardımlar şöyle:

''Öğrenim yardımı: Anaokulu veya kreşe giden çocuk için net 100 TL; İlköğretime giden çocuk için 150 TL, Liseye giden çocuk için 200 TL, yükseköğrenim öğrencisi için 250 TL,

Doğum yardımı: Çocuğunun doğumunu belgeleyen her işçiye doğan her çocuk için net 100 TL,

Ölüm yardımı: Üyenin eşi, çocuğu, kardeşi, anne veya babasının ya da bakmakla yükümlü olduğu yakınlarından birinin ölümü halinde 750 TL ölüm yardımı.'

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

4857 Sayılı İş Kanunu Kimleri Kapsar