TÜBİTAK da AKP'ye Bağlandı

TÜBİTAK da AKP'ye bağlandı
Resmi Gazetede 651 sayılı bir KHK daha yayımlandı. 651 sayılı KHK, 40 maddeden oluşuyor. Bu KHK ile beraber TÜBA ve TÜBİTAK da "halledilmiş" oldu

651 sayılı KHK, 40 maddeden oluşuyor ve aralarında 3 Haziran günü yürürlüğe girmiş olan 639 sayılı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK, TÜBİTAK Yasası TÜBA’nın kuruluşuna ilişkin KHK, Vakıflar Yasası olmak üzere 7 adet yasa ya da KHK’da değişiklik yapılıyor.

TÜBİTAK ve TÜBA'ya geceyarısı baskı
KHK'da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ilgili düzenlemeler olsa da, asıl hedefin TÜBİTAK ve TÜBA olduğu görülüyor. Bu iki kurum bundan böyle faaliyetlerini hükümetin emir ve konuta zinciri altında yürütecek.

278 sayılı KHK’ya göre TÜBİTAK’ın biri Başkan olmak üzere 13 Bilim Kurulu üyesi bulunuyordu. Bunların 6’sı Bilim Kurulunun; 3’ü TÜBA’nın; 1’i YÖK’ün ve 2’si Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin önereceği iki katı aday arasından Başbakan’ca seçiliyordu. Başbakanın, kendisine önerilenler arasından seçim yapmak zorunda kalmaktan yakındığı ve önerilen adayları beğenmediği için TÜBİTAK’ı çalışamaz duruma getirdiği hafızalardan henüz silinmedi.

651 sayılı KHK ile bu tür “olumsuzluk” olasılıkları önlenmiş oluyor. Bilim Kurulu sayısı 14 üye, 1 başkan, 2 başkan yardımcısı olmak üzere 17’ye yükseltildi. Üye sayısının 4 artırılmasına karşın TÜBA’nın belirleyeceği üye sayısı 3’ten 2’ye düşürüldü, YÖK kontenjanı 1’den 3’e çıkarıldı. Ayrıca başbakana, ikisi Başkan Yardımcısı olmak üzere 6 üyeyi doğrudan seçme hakkı tanındı. Üstelik bir ay içinde iki katı aday belirleyememişlerse ek 10 gün daha süre verilmesi ve seçim yine sonuçlanmamışsa, bu üyelerin de doğrudan başbakanca seçilebilmesine olanak tanındı.

Üye seçimine ilişkin yapılan bir başka değişiklik ise “protokole ilişkin” görünüyor ama onunla da sınırlı olmadığı açık. 278 sayılı KHK’ya göre boş kontenjanın iki katı belirlenen üyeler başbakana öneriliyordu. Yapılan değişiklikle bu değiştirildi: Bundan böyle başbakana teklif etmesi için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı’na sunulacak. Bakan bu seçimi uygun görmezse ne olacağı KHK’da belirtilmiyor.

Bilim Kurulu yetkisiz kaldı
TÜBİTAK başkanının seçiminde Bilim Kurulu’nun yetkisi de kaldırıldı. Bugüne değin Bilim Kurulu iki başkan adayı sunuyor Başbakan aralarından seçiyordu. Değişiklikle başkanın müşterek kararname ile atanması öngörüldü. Bu arada başkanın 4 yıl olan görev süresi üç yıla düşürüldü. Ayrıca, 651 sayılı KHK’nın yürürlüğe girdiği gün başkanın görev süresinin sona erdiği doğrultusunda bir düzenleme getirildi.

TÜBA’nın kuruluşuna ilişkin 497 sayılı KHK’da benzer değişiklikler yapıldı. TÜBA başkanını Akademi Genel Kurulu seçiyordu. Akademi Genel Kurulu'nun bu yetkisi kaldırıldı ve Müşterek Kararname ile atanması öngörüldü.

Anılan KHK’da TÜBA üyelerinin sayısı belirlenmemişti. Üniversitelerdeki kadrolu profesör sayısının belirli bir oranını aşamayacağı doğrultusunda bir düzenleme vardı ve üyeleri TÜBA Genel Kurulu seçiyordu. Değişiklikle, üye sayısı 150 Asil, 150 Asosiye olmak üzere 300 olarak belirlendi. TÜBA Akademik Genel Kurulu bundan böyle yalnızca 100 üye seçebilecek. Kalan 200 üyeyi seçme yetkisi eşit sayılarda olmak üzere Bakanlar Kurulu ve YÖK’e tanındı.

Kaynak: soL.org

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

4857 Sayılı İş Kanunu Kimleri Kapsar