Yüzde 10 Barajını sadece 9 Sendika Aşıyor


Yüzde 10 Barajını sadece 9 Sendika Aşıyor
Şu anda toplam sendika sayısı 94, bunlardan 51 tanesi yüzde 10 barajını aşarak toplu iş sözleşmesi yapma yetkisine sahip. Sosyal Güvenlik Kurumu verileri dikkate alındığında ise yüzde 10 barajını sadece 9 sendika aşabiliyor.Yüzde 10 barajını aşan sendikalar şunlar: Tek Gıda İş, Şeker-İş, Türk Metal, Dok-Gemi İş, Tes-İş, Hava-İş, Liman-İş, T. Harb-İş ve Belediye-İş.    

Yüzde 10 baraj engelim sadece 9 sendika aşıyor
18 Şubat 2009'dan itibaren zorunlu hale getirilen sendika üye istatistiklerinde SGK .kayıtlarının dikkate alınması şartının uygulamaya konulması halinde, toplu sözleşme yetkisine sahip mevcut 51 sendikadan ancak 9'u yüzde 10 barajını geçebiliyor.
Çalışma ve Sosyal Bakanlığı'nın, 'işkollarındaki işçi sayısını' yaklaşık 2 yıldır yayınlamamasındaki temel nedenin, SGK kayıtlarına göre, halen toplu sözleşme yetkisine sahip olan toplam 51 sendikadan ancak 9'unun yüzde 10 barajını geçebilmesi olduğu öğrenildi. Üçlü Danışma Kurulu toplantısında konunun gündeme geldiği ve bu durumun 'toplu sözleşme yapma hakkı'nı ortadan kaldıracağı ve binlerce işçiyi mağdur edeceği ifade edildi. Geçtiğimiz pazartesi (11 Temmuz) gerçekleştirilen Üçlü Danışma Kurulu toplantısında bakanlık yetkilileri, mevcut sendika üyesi kayıtlan yerine, SGK kayıdannın dikkate alınması halinde toplam 9 sendikanın yüzde 10 baraj engelini aşabileceğini açıkladı. Yetkililerin verdiği bilgiye göre Hak-İş Konfederasyonu ve DİSK'ten hiçbir sendika, barajı geçemiyor ve sözkonusu 9 sendikanın tamamı Türkİş bünyesinde yer alıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile isçi ve işveren konfederasyon başkanlarının katıldığı Üçlü Danışma Kurulu toplantısında 'işkollarındaki işçi istatistikleri'nin yaklaşık 2 yıldır yayınlanmaması da gündeme geldi. Toplantıda Konfederasyon başkanları Toplu Sözleşme Grev ve Lokavt Kanunu'nda 2010 yılında yapılan İsçi sendikalarının gerçek üye sayılan 1999 2002 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 değişiklikle yetkili sendikanın belirlenmesinde ve istatistiklerin düzenlenmesinde, SGK kayıtlarının dikkate alınacak olmasının belirsizlik yarattığına dikkat çektiler.

Konfederasyonlar yüzde 10 baraj sorunu çözülmeden, SGK kayıtlarına göre sendika üyeliklerinin belirlenmesinin toplu sözleşme sürecinde ciddi sıkıntılar doğuracağını ve üye işçileri mağdur edeceğini ifade ettiler. Yasalar kasımda Meclis'te Toplantıda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Faruk Çelik'in de çalışma hayatındaki olumsuzlukların giderilmesi üzerinde durduğu ifade edilirken, 2821 Sayılı Sendikalar Kanunu ve 2822 sayılı Toplu Sözleşme Grev ve Lokavt Kanunu'nda gerekli değişiklikler yapılmadan SGK kayıtlarının dikkate alınmaması üzerinde genel bir uzlaşma sağlandığı belirtildi.

Her iki kanundaki değişiklikler ile çalışma hayatına ilişkin diğer bazı değişikliklerin Kasım 201 l'de öncelikle Mec lis gündemine getirilmesinin temel nedeninin de baraj sorununun aşılması olduğu bilgisine ulaşıldı. Bakanlık yetkilileri toplantıda baraj ve yetki sorunu tartışılırken, SGK kayıtları baz alınarak hazırlanan işkolu istatistiklerine göre halen toplu sözleşme yetkisine sahip 51 sendikadan ancak 8-9'unun yüzde 10 barajını aşabildiğini, ifade ettiler. Öte yandan yetkililer bu sendikaların tamamının Türk-İş Konfederasyonuma bağlı olduğunu DİSK ve Hak-İş Konfederasyonu'na bağlı hiçbir sendikanın, SGK kayıtları baz alındığında yüzde 10 barajını aşamadığı bilgisi: de verdiler.

İşçi Konfederasyonlarından edinilen bilgilere göre yüzde 10 barajını aşan sendikalar şunlar: Tek Gıda İş, Şeker-İş, Türk Metal, Dok-Gemi İş, Tes-İş, Hava-İş, Liman-İş, T. Harb-İş ve Belediye-İş. Gerçek sendikalılar 560 bin Bakanlığın Toplu Sözleşme Grev ve Lokavt Kanunu'nun 12'inci maddesine göre her yılın ocak ve temmuz aylarında ilan etmesi gereken 'işkolu istatistikleri' en son 17 Temmuz 2009 tarihinde yayınlandı. Buna göre, yasal statüye sahip toplam 94 sendikadan 51'i toplu sözleşme için yasanın zorunlu gördüğü 'faaliyet gösterilen işkolundaki yüzde 10 barajı'nı aşmış görünüyor.

Bu 51 sendikanın toplam üye sayısı 3 milyon 232 bin. Sendikalı işçilerin toplam işçi sayısına oranı ise yüzde 59.9'a ulaşıyor. Fakat bu istatistikler, toplu sözleşmeye dahil olan gerçek işçi sayısının çok üzerinde bulunuyor.
Toplu sözleşmeden fiilen yararlanan işçi sayısı 560 bin. Özelleştirmeler, kayıtdışı istihdam, esnekleştirme nedeniyle bu sayı sürekli azalırken, sendikalar başta 12 Eylül döneminden kalan yasaların sınırlamaları nedeniyle ü; sayılarını artıramıyorlar. Toplam ıscı 5.398.296 Kaynak: C.S.G. Bakanlığı, 17 Temmuz 2009 tarihli
Erhan Bilgin, tekgıdaiş

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

4857 Sayılı İş Kanunu Kimleri Kapsar