Samsun Gazi Devlet Hastanesi Direnişi

Samsun Gazi Devlet Hastanesi direnişi
Samsun Gazi Devlet Hastanesinde işten atılan Dev Sağlık-İş üyesi taşeron sağlık işçileri 200 günü aşkın süredir direniyor. 26 Ocak’ta başlayan direniş, özel güvenliklerin ve polisin baskına rağmen kararlılıkla devam ediyor.

Direnişteki işçilerin oturma eylemi sürerken hastane bahçesine kurulan direniş çadırı çevik kuvvet tarafından gasp edildi. Tayyip Erdoğan’ın 31 Mayıs’taki seçim mitingi öncesi çevik kuvvetin işçilere saldırarak çadırı gasp etmesinin ardından direnişteki işçilerin çadır açma girişimi saldırılarla karşılaştı.

Taksim direnişinin Samsun’a hediyesi ‘çadır’
Direnişin 197. gününde Taksim İlkyardım Hastanesi’nde Güllü Hanoğlu’nun başlattığı direnişe destek veren taşeron sağlık işçileri, 20 arkadaşını Samsun’a yolladı. Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve sendika yöneticileri işçilerle birlikte Gazi Devlet Hastanesine gitti. Samsun’da hastanenin başhekimiyle görüşüldü.

İstanbul’dan gelen işçiler Tayyip Erdoğan’ın Samsun’da 31 Mayıs’taki seçim mitingi öncesinde çevik kuvvet tarafından gasp edilen direniş çadırını yeniden kurdu.

İstanbul’dan Samsun’a giden bir sendikacının o güne dair izlenimleri:
“Hastane bahçesine getirilen çadır güvenlikçileri hareketlendirdi. Telsizlere sarılan güvenlikçiler hem arkadaşlarını hem de polisi çağırdılar. Talimat bekliyorlardı. Başhekimin talimatı açık: ‘O çadırı gözüm görmesin, kurulmasın, izin vermeyin.’ Basın açıklamasının ardından 25 işçi ve işçilere destek olmak için gelen Samsunlu emek dostları çadırın etrafında etten bir duvar ördüler. Talimatı alan güvenlik 3 kere çadırı almaya çalıştı, ama her seferinde taşeron sağlık işçilerinin duvarına çarpıp geri döndü ve yenilgiyi kabul etti.

“Ufak çaplı çıkan arbedeler sırasında hastalar ve hasta yakınları balkonlarda ve pencerelerde birikti. Hatta kolundaki seruma rağmen işçilerle güvenlikçiler arasındaki tartışmaları izleyen hastalar vardı.

Aynı mahallenin çocukları
“Güvenlik her geri çekilişinde çadırın 20–25 metre yakınında gölge bir alanda oturdu. Güvenlikçilerden çoğu direnişteki işçilerle aynı mahalledendi. Tartışma sırasında birbirlerine isimleri ile hitap eden işçi ve güvenlikçiler tartışma yatıştığında muhabbet ediyorlardı.

“Başhekimden talimat alan güvenlikçi işten çıkarılacağını düşündüğü için çadıra yöneliyor, arkadaşı ile karşılaşıyor, işçilerin kararlı duruşu ve arkadaşlık ilişkileri sebebiyle geri adım atıyor.

Samsun’un özelliği
“Dev Sağlık-İş’in Samsun’da neyle karşı karşıya olduğunu görmek için kentin sağlık alanı sorumlularına bir göz atmak gerekirse: Tabip Odası Başkanı AKP’li, muvazza tespiti için gelen müfettiş AKP’li ve en önemlisi Gazi Devlet Hastanesi’nin başhekimi ‘hastaneyi şirket yönetir’ diyen bir başhekim.

“İşte böyle bir hastane düşünün ve orada süren direniş bir de bu gözle izleyin.

‘Samsun’da Dev Sağlık-İş AKP ile karşı karşıya’
“Otobüsle İstanbul’a dönerken birden fazla hastane ve çok sayıda hastane inşaatı gözümüze çarptı. “Samsun bir sağlık kenti olacak”, hastane inşaatları ve “sağlık hassasiyeti” bu yüzden. Sağlık kenti olan Samsun’da binlerce güvencesiz sağlık işçisine ihtiyaç olacak. Kent sermayedarlarının ve AKP’nin önündeki en büyük engel 6 tane Dev Sağlık-İş üyesinin direnişi. O zaman 2 metrekarelik çadır bütün Samsun emniyetini seferber ediyor. Direnişin etkisi çadırın kapladığı yerden taşmış, Tüm Samsun’a yayılmış durumda.”

Sendika.Org

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

4857 Sayılı İş Kanunu Kimleri Kapsar