Sendikalar Taksim Meydanı'nda Basın Açıklaması Yaptı Kıdem Tazminatını Kaldırılamaz


Sendikalar 1 Ekim'de Taksim Meydanı'nda Basın Açıklaması Yaptı Kıdem Tazminatı Kaldırılamaz

'Kıdem tazminatına dokundurtmayacağız'
Türk-İş yönetimine muhalif 10 sendikanın bir araya gelerek oluşturduğu Sendikal Güç Birliği Platformu, kıdem tazminatına yönelik saldırıları protesto etmek için bir yürüyüş düzenledi. Galatasaray Lisesi önünde toplanan Tek Gıda-İş, Belediye-İş, Petrol-İş, Tez Koop-İş, TÜMTİS, Deri-İş, Hava-İş, Kristal-İş, Basın-İş ve Türkiye Gazeteciler Sendikası üyeleri , “Kıdem tazminatı kazanılmış bir haktır dokundurtmayacağız” pankartı açarak Taksim Tramvay durağına yürüdü. Harb-İş Sendikası platformu içinde yer almamasına rağmen Harb-İş Anadolu Yakası Şubesi üyeleri kendi pankartlarıyla eyleme katıldı.

Sendikalara Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Sema Gürkan ile Genel Başkan Yardımcısı Sabri Topçu ve İstanbul İl Başkanı Güven Gerçek de destek verdi.

AKP’NİN EMEK DÜŞMANLIĞI TESCİLLENDİ

Sendikal Güç Birliği Platformu adına basın açıklamasını okuyan Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, iktidarda olduğu süre boyunca yaptıkları ile emek düşmanlığını tescil ettiren AKP Hükümetinin, çalışanların haklarına karşı geniş çaplı bir saldırı içerisinde olduğunu söyledi. Saldırı hazırlığının odağında kıdem tazminatı olduğunu belirten Ayçin, hükümetin milyonlarca çalışanın sahip olduğu en önemli kazanıma, vazgeçilmez bir hakka gözünü diktiğini ve kıdem tazminatını ortadan kaldırmaya çalıştığını kaydetti.

“Kıdem tazminatı çalışanların iş güvencesine olumlu katkı yapan, işsizlik sigortası, emekli ikramiyesi, emeğin yıpranma bedeli, ücretin ödenmeyen kısmının karşılığı, yaşlılık sigortası gibi nitelikler taşıyan bir haktır. Kıdem tazminatı bütün bu nitelikleriyle birlikte işçiye sosyal riskler karşısında güvence sağlayan bir gelir” diyen Ayçin, kıdem tazminatının kas gücünü, beynini bir işyerinde tüketen çalışanın emeğinin yıpranma payı olduğunu dile getirdi.

İŞÇİYİ DÜŞÜNÜYORLARMIŞ

1936 yılından beri uygulanan kıdem tazminatı hakkının, 12 Eylül darbecileri tarafından asgari ücretin 7.5 katı ile sınırlandırıldığını, kıdem tazminatının tavanını en yüksek devlet memurunun bir hizmet yılı için alacağı emeklilik ikramiyesi ile sınırlandırıldığını ifade eden Ayçin, 12 Eylülcülerin yaptığı düzenlemelerin işçilerin hakkını kısıtladığını ama kaldırmaya yeltenmediklerini belirterek, “AKP Hükümeti ise 12 Eylülcülerin açık diktatörlük koşullarında cesaret edemediği şeyi yapmak, kıdem tazminatını tasfiye sürecini başlatmak istiyor” dedi. Ayçin, AKP’nin yapılacak düzenmeye tepki oluşmaması içinde gerçekleri saptırdığını söyledi.

AKP’nin bu düzenlemeyi işçiyi düşünerek yaptığını söylemesinin kocaman bir yalan olduğunu belirten Ayçin, “Asgari ücreti belirlerken, çalışanların grev hakkını ortadan kaldırırken, iş güvencesinin kapsamını daraltırken, çalışma yaşamını çalışma kamplarına çeviren düzenlemeleri yaparken işçiyi düşünmeyenlerin şimdi işçiyi düşündüklerine inanmak çok zor” diye konuştu.

KIDEM TAZMİNATI GARANTİ FONU KURULSUN

İşverenlerin ödeme güçlüğü nedeniyle böyle bir düzenleme yapıldığı iddialarına yanıt veren Ayçin, “İşsizlik sigortası bünyesindeki Ücret Garanti Fonu gibi, Kıdem Tazminatı Garanti Fonu kurarak ödeme güçlüğü içine düşen işverenlerin, çalışanların kıdem tazminatı hakkını garanti altına alalım” dedi.

Sendikal Güç Birliği Platformu olarak kıdem tazminatının mevcut haliyle korunmasını istediklerini belirten Ayçin, bugün çalışanların yanı sıra gelecekte çalışacak olanlarında bu haktan bugünkü biçimiyle yararlanması gerektiğini düşündüklerini kaydetti.

FONA İKNA OLMAYIZ

Ayçin, fonun işverinin daha kolay işçi çıkarabilmesi, çalışma yaşamının daha da güvencesiz hale getirilmesi, zamanında ödenmeyen primler, siyasal iktidarların müdahalesine açık, siyasal iktidarlar tarafından amacı dışında kullanılan mali birikim olduğunu söyledi.

Dün yaşadıkları Zorunlu tasarruf Fonu ve Konut Edindirme yardımı deneyimi, bugün ise İşsizlik Sigortası Fonunun amaç dışı kullanılması ortadayken kimsenin kendilerini fona ikna edemeyeceğini belirten Ayçin, “Aynı yoldan gidip başka bir sonuç alınamaz. Hükümeti buradan bir kez daha uyarıyoruz. Ateşle oynuyorsunuz” dedi.

“Kıdem tazminatına dokunulmasını genel grev nedeni sayarız” deyip genel kurul kararı alan Türk-İş’i sorumluluklarının gerektirdiği gibi davramaya çağıran Ayçin, hiçbir hakkın kendilerine bahşedilmediğini, Türk-İş’in bakanlık koridorlarında günü kurtaracak çözümler aramak yerine mücadele alanlarında birlikte olmaya davet etti. Kaynak:İstanbul/EVRENSEL

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM