CHP İntibak Yasasında Refah Payınnın Tüm Emeklileri Kapsaması İçin Kanun Teklifi Verdi


CHP İntibak Yasasında  Refah Payınnın Tüm Emeklileri Kapsaması İçin Kanun Teklifi Verdi
Hükümet emekli maaşlarındaki farkı gidermeye yönelik İntibak Yasası üzerinde çalışırken CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, Gayri Safi Yurtiçi Hasıladaki yıllık büyüme oranının emekli aylıklarına yansıtılarak, emeklilere refah payı ödenmesi için teklif verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni, TBMM Başkanlığına sundu.

TBMM'de basın toplantısı düzenleyen Çelebi, teklifi hakkında bilgi verdi. Basın toplantısına İzmir Milletvekili Musa Çam ve Ankara Milletvekili İzzet Çetin de katıldı. Çelebi, şöyle dedi:

"Emekliler arasındaki maaş farkının giderilmesi olarak tanımlanabilecek bu yasa teklifinin, hiçbir ayırım yapılmadan tüm emeklileri kapsayacak şekilde düzenlenmesi sosyal devlet anlayışının bir gereğidir. İntibak Yasası, emeklilerin insanca yaşayacağı ücretin sağlanması açısından hayati bir önem taşıyor."

Farklı emekli aylığı olduğuna işaret eden Çelebi, hükümetin sözünü ettiği İntibak Yasası'nın emekliler arasında var olan eşitsizlikleri gidermeyeceğini belirterek, "Hükümetin yapmaya çalıştığı makyaj tazelemeden başka bir şey değil" diyerek şöyle devam etti:

"Emekliler arasında esas farklılık 1999'da çıkan 4477 sayılı yasayla oluştu. Bu yasayla hesaplama yöntemi değişti. Aynı hesaplama yöntemi eski emeklilere uygulanmadığından ciddi farklılıklar meydana geldi."

Yıllık büyüme oranı emekli aylıklarına yansıtılacak

Teklif, Gayri Safi Yurtiçi Hasıladaki yıllık büyüme oranının emekli aylıklarına yansıtılarak, emeklilere refah payı ödenmesini öngörüyor. Buna göre, bu Kanunun yayımı tarihinden önce, Sosyal Sigortalar Kanunu, Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu ve Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu ile Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu hükümlerine göre yaşlılık, malullük, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri bağlanmış olanlardan; 31.12.1999 tarihinden önce aylık/gelir bağlanmış olanların aylıkları/gelirleri, 01.01.2000 tarihinden itibaren her yılın pozitif olan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla büyüme oranı, 01.01.2000 tarihinden sonra aylık/gelir bağlanmış olanların aylıkları/gelirleri ise, aylık/gelir bağlanan tarihten itibaren her yılın pozitif olan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla büyüme oranı nispetinde artırılarak ödenecek.

Kaldırılan maddeler

Teklif ile, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 30'ncı maddesinin üçüncü fıkrasının (b) bendi ile geçici 14'ncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi yürürlükten kaldırılıyor. Teklifin gerekçesinde, yaşlılık aylığı almak için emekliye ayrılan kişilerin, emeklilik yaşlarına rağmen çalışmak zorunda kalıyorlar ise, bunun tek nedeninin emekli aylıklarının geçimlerine yetmemesi olduğuna işaret edilerek, şöyle denildi:

"Geçinemediği için çalışmak zorunda kalan kişilerin emekli aylıklarının yüzde 15'inin kesilmesinin, çalışmanın cezalandırılması dışında hiçbir açıklaması yoktur.

Hak ve adalet düşüncesi yanında Anayasanın 2'nci maddesindeki sosyal hukuk devleti ilkesiyle de bağdaşmayan söz konusu hükümlerin yürürlükten kaldırılması amaçlanmaktadır." 

Teklif, sigortalı hastalandığında ayakta ve yatarak tedavi giderleri için sigortalıdan sağlık hizmetlerine katılım payı alınmasını öngören 5510 sayılı Kanunun 68. maddesinin yürürlükten kaldırılmasını da öngörüyor.


Yorumlar

  1. merhaba emekli arkadaşlarım bu demeçlere inanmayın diye çok yazdım bu asılsız haber ilk yazıldığında başbakan faruk beye hemen getirin çıkaralım demişti ogün ali babacan hemen olmaz hesap işi dedi 2 gün sonra faruk bey 2014 e kadar anca çıkar demeye başladı dünde 2015 ten sonra ve ilerisi için demeye başladı anladınızmı olayı bunlar biz emeklilerle zaman geçiriyorlar emekli derneklerinin sabrı nezaman tükenir bilmem bunu bekliyorlar bunlar

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM