Doğum Borçlnması Nasıl Yapılır Şartları Nelerdir


Doğum borçlanması nasıl yapılacak
Kamuoyunda çok konuşulan doğum borçlanması ile erken emeklilik konusunun ayrıntılarını yazan Sosyal Güvenlik Uzmanı Resul Kurt hesaplamaların nasıl yapılacağını ve hangi şartlarda bu haktan yararlanılabileceğini yazdı.

5510 sayılı Kanunla, Kanunları gereği verilen ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile 4/a bendi kapsamındaki (SSK’lı) sigortalı kadının, iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla hizmet akdine istinaden işyerinde çalışmaması ve çocuğunun yaşaması şartıyla talepte bulunulan süreleri borçlanma hakkı getirilmiştir.

Kanunları gereği verilen ücretsiz doğum izni ya da analık izni süreleri örneği SGK tarafından hazırlanan hizmet borçlanması başvuru belgelerine göre sigortalılar ve hak sahipleri tarafından sosyal güvenlik il müdürlükleri/sosyal güvenlik merkezlerine yapılacak.

4/a bendi kapsamındaki (SSK’lı) sigortalı kadının doğum tarihinden sonraki borçlanmak istediği iki yıllık süre Kurum hizmet kayıtlarından tespit edilir.

Borçlanılacak sürelere ait prim tutarı, sigortalıların veya hak sahiplerinin talepte bulundukları tarihte yürürlükte olan asgari ücretle ve asgari ücretin 6,5 katı olan SGK tavan tutarı arasında sigortalının kendisi tarafından belirlenecek tutarın yüzde 32’si oranında hesaplanacaktır.

Asgari ücretle borçlanma tutarı 760,50 * 0,32= 243,36 TL olacaktır.

Hesaplanan borç, tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde sigortalı veya hak sahipleri tarafından Kuruma ödenmelidir.

Süresi içinde tebliğ edilen borcunu ödemeyenler ile kısmi ödeme yapanların kalan sürelerinin borçlandırılması için yeni başvuru şartı aranacaktır.
***
Doğum borçlanması gün sayısını artırır

Okurumuz Yeşim Kesici, “25 Mayıs 1963 doğumluyum. 1980 senesinde işe girdim. 1990 yılına kadar çalıştım. 1996 prim günüm var. 1991 ve 1993 doğumlu iki çocuğum var. Doğum borçlanması yapıp yaş haddinden emekli olabilir miyim?” diyor.

08.09.1981’den önce işe başlamış olan kadınlar 3600 gün sayısını ve 50 yaşını tamamlamak şartıyla emekli olabilmektedir.

İki doğum için borçlanma yapılması halinde toplam 1440 gün daha kazanılmış olacaktır. Halen 1996 gün sayınız olup, 3600 günü tamamlayacak şekilde 164 gün daha prim ödeyerek SSK’dan emekli olabilirsiniz.
***

Eski yılların borçlanması var mı?

Okurumuz Safa Can, “Annem 1962 doğumlu. 1982 yılında 200 gün SSK prim günü var. Biz günümüzden 1982 yılına kadar olan zamanı ödeyip emeklilik hakkı kazanabilir miyiz? Veya Annemin SSK’dan emekli olma durumu var mıdır?” diye soruyor.

Değerli okurumuz, maalesef getirilen bu düzenleme eski yıllardaki eksik günleri ödeme veya gün boşluklarının primini ödeyerek prim gününü arttırma imkanı vermiyor.

Annenizin iki doğumla sınırlı olmak üzere doğum tarihinden sonraki çalışmadığı iki yıllık süreyi borçlanma imkanı vardır.

5000 prim gün sayısını tamamladığında normal emekli olabileceği gibi, 3600 gün sayısını ve 58 yaşını tamamlayarak yaştan dolayı kısmi emekli de olabilecektir.

Resul KURT

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM