İşçiye Memura Emekliye Zam Yok Milletvekillerine Yüzde 61 Zam Var


İki yıla emekli olan vekile yüzde 61 zam
Milletvekillerinin emekliliklerini düzenleyen önerge, mecliste gerçekleştirilen görüşmelerin ardından kabul edildi. Önergelerin kabul edilmesinin ardından vekillerin emekli aylığına yüzde 61 zam yapılırken iki yıl vekillik yapanlar emekli sayılacak. Bu gelişmeler karşısında TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in yorumu şu şekilde: 

“İhtiyaç”
TBMM Genel Kurulu'nda, Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaştı. İktidar ve muhalefet milletvekillerinin ortak imzasıyla verilen önergelerle milletvekilleri emekliliklerine yönelik yeni düzenlemeler yapıldı. Peki nelerdir bu düzenlemeler:

İki yıl vekil olan emekli olabilecek
Artık Sağlık Sigortası Kanunu'nda ''Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, Başbakanlık görevinde bulunanların maaşlarının düzenlendiği maddeye, “Bakanlar ve milletvekilleri'” de eklendi. Bundan sonra en az 2 yıl bakan, milletvekili yapanlar ve eskiden iki yıl milletvekilliği yapmış olanlara malullük, emeklilik ve yaşlılık aylığı bağlanacak.

Aylıklar Cumhurbaşkanı’na göre belirlenecek
Milletvekili aylıkları Başbakanlık Müsteşarına göre belirlenirken, yasayla birlikte aylıklar Cumhurbaşkanı’nın emekli aylığına göre belirlenecek. Aylıkların hesaplanmasında; Cumhurbaşkanına ödenen aylık ödeneğin yüzde 40'ı esas alınarak, Cumhurbaşkanına bağlanacak yaşlılık aylığının yüzde 42'si hesaplanacak. Ancak kanuna eklenen başka bir geçici maddeyle, yüzde 42 oranı, 2020 yılına kadar yüzde 60'a çıkartıldı. Bu düzenleme, 1 Şubat 2012 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu düzenlemeden Cumhuriyet Senatosu Başkanı, Temsilciler Meclisi Başkanı ve Danışma Meclisi Başkanı ile TBMM Başkanlığı görevlerinde bulunanlar da yararlanabilecek. Ancak, hak sahiplerine geriye dönük ödeme yapılmayacak.

Vekilin paraya ihtiyacı varmış
Kıyak emeklilik konusunda kendisine "düzenlemeyle ilgili rakamsal bilgi" sorulduğunda TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in cevabı şu şekilde oldu:

“Şu an rakamlarla uğraşır noktada değiliz. İhtiyaçtan dolayıdır. Kişilere sağlanmış bir imkan değil, bir statüyle ilgili imkandır. Siz de TBMM’nin içindesiniz. Milletvekillerinin nasıl çalıştığını, giderlerinin neler olduğunu biliyorsunuz. Bunlara bakarak değerlendirin.”

Vekile yüzde 61, emekliye yüzde 3 zam
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Emekliler Derneği Genel Başkanı Nalan Huriye Akcan ve Türk Emekli-Sen Genel Başkanı Osman Özdemir ortak bir açıklama yayımladı. Vekile yüzde 61, emekliye yüzde 3 zam başlıklı açıklama şu şekilde:

“Hükümet emekli memura yüzde 3 artı 3 zam verirken, bir gece baskınıyla Milletvekili emeklilerine yüzde 61 zam verdi. 4 bin 980 TL'lik maaşları 2012 yılında 8 bin 40 TL olacak. Artık maaşları Başbakanlık Müsteşarına endekslenmeyecek, Cumhurbaşkanı emekli aylığına endekslenecek.” Sendika.Org

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM