İşveren Yeni Türk-İş'ten Korkmuş


YENİ TÜRK-İŞ KORKUTTU
Türk-İş'te yaşanan iki adaylı seçim süreci ve ortaya çıkan seçim sonuçlan işveren örgütlerinde ilginç bir bekleyişe yol açtı.Türk-lş seçimlerini değerlendiren işveren temsilcileri, yeni Türk-lş yönetiminin bundan sonraki müzakere süreçlerinde daha "agresif" ve daha "atak" bir tavır takınmasından endişe ettiklerini söylediler.

Türk-lş seçimlerinden, bundan sonraki müzakere sürecini etkileyeceğini düşündükleri iki önemli sonuç çıktığını belirten işveren temsilcileri şu değerlendirmede bulundular:

Etkileyen 2 süreç
"Birincisi Türk-İş'te yeni bir muhalif grup oluştu ve bu grup yönetimi değiştiremese de belirli bir seviyede oy aldı. İkincisi de Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, kendi listesinin içerisinde delegeden en az oyu alan isim oldu. Bu iki durum Kumlu ve genel olarak Türk-İş yönetiminde stresi artıracak, Türk-İş yönetimi başarıya daha fazla Işçi-işveren-devletten oluşan üçlü danışma kurulunun önümüzdeki dönemde gündeminde sosyal hayatı ilgilendiren son derece kritik maddeler bulunuyor. Müzakere masasına gelecek konular arasında kıdem tazminatı, esnek çalışma ve istihdam büroları gibi geniş kitleleri ilgilendiren düzenlemeler başı çekiyor. İşveren örgütleri, Türk-İş'in bu müzakerelerde daha az uzlaşmacı bir politika izlemesi halinde bunun uzun vadede sosyal hayatı olumsuz etkileyebileceği görüşünü belirttiler. odaklanarak kendini ispata çalışacaktır. Aksi halde muhalif grubun gücünü artırma riski vardır. Türk-İş yönetiminin başarı isteğinin artması işçi-işveren-devlet görüşmelerinde Türk-İş'in daha "şahin" olmasını beraberinde getireceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla üçlü görüşmelerin bundan sonraki dönemde daha çetin geçmesinden endişe ediyoruz."

İlk işaretler geldi
Yeni Türk-İş yönetiminin sosyal gelişmelere karşı daha duyarlı ve atak politika izleyeceği yönündeki beklentilerinin ilk işaretini ilaç konusunda aldıklarını da belirten işveren temsilcileri, Türk-İş'in ilaca uygulanacak yeni katılım payı konusunda bir hafta içerisinde iki defa uyarı açıklama yaptığına dikkat çektiler.
Türk-İş yönetimi, aile hekimlerinin yazacağı reçeteler ile kutu başına 3 lira katkı payı alınması yönündeki düzenlemeleri sert açıklamalarla geçen hafta eleştirmişti.

Kritik gündem maddeleri var
İşçi-İşveren-Devletten oluşan üçlü danışma kurulunun önümüzdeki dönemde gündeminde sosyal hayatı ilgilendiren son derece kritik maddeler bulunuyor. Müzakere masasına gelecek konular arasında kıdem tazminatı, esnek çalışma v e istihdam büroları gibi geniş kitleleri ilgilendiren düzenlemeler başı çekiyor. İşveren örgütleri, Türk-İş'in bu müzakerelerde daha az uzlaşmacı bir politika izlemesi halinde bunun uzun vadede sosyal hayatı olumsuz etkileyebileceği görüşünü belirttiler.
Kaynak: Bugün Gazetesi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM