Kıdem Tazminatı Fonu Hakkında Merak Edilen Sorular


KIDEM TAZMİNATI HK.
Kıdem tazminatı, şu anda çalışan tüm kişilerin merak ettikleri ancak ne olacağı hakkında hiç bir şey bilmedikleri bir konu. Ben de hiç bilmeyenlerin adına akıllarına takıldığını bildiğim şu soruları bizi izleyen yetkililere sormak istiyorum Bakalım hiç cevap gelecek mi?

1_ Fona kesinti oranı ne olacak ? bu kesinti kimden tahsil edilecek?
2_ Bu kesintilerin ilgili fona yatırılmaması halinde ödenmeyen bu kesintilerin akıbeti ne olacak?
3_ Fonda bireysel hesaplar nasıl yönetilecek?Bankaların ,piyasaların insafına mı bırakılacak?
4_ Kazanılmış haklar ne olacak? (İşveren: işten çıkardığı işçi için bundan böyle kıdem tazminatı ödemeyecek)Bu süre içinde kazanılmış hak süre varsa bu miktar işçiye hemen ödenecek mi?Yoksa bu ödeme yapılmayıp,miktar fona mı devredilecek?
5_ Şu anda kıdeme esas ücret tespit edilirken maaş,ikramiye yol,yemek gibi ödemelerde brüt olarak dikkate alınmakta iken,yeni uygulamada bu ödemelerde dikkate alınmaya devam edecek mi?
6_ Örneğin: şu anda 1500.TL olarak tespit edilmiş kıdem tazminatına esas ücret alalım .Bu günkü uygulamada basitçe bu miktar çalışılan yıl ile çarpılarak( mesela 23yıl) çıkan 34.500.TL Net olarak işçiye ödenmekte iken, şimdi nasıl bir ödeme hesabı yapılacak?
7_ Fonda toplanan paranın(her kesin bireysel hesabı olsa bile) değerlendirilmesi genel olarak yapılacağından bunun çalışana ne faydası olacak?
8_ Kadın sigortalının evlenmesi ve bu sebeple işten ayrılması veya erkek sigortalı işçinin askere gitmesi halinde kıdem tazminatı ödenmeye devam edilecek mi? ne olacak?

Şimdilik akla gelen bir kaç soru. Ancak zaman içerisinde o kadar değişik sorular ortaya çıkacak ki bakalım yetkililer bu soruların cevaplarını verebilecekler mi hep birlikte göreceğiz.
Sosyal Güvenlik Umanı Çetin zorlu

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

4857 Sayılı İş Kanunu Kimleri Kapsar