Kesk Grevi

Kesk Grevi, Kesk Grevi Yapıldı, Kesk Grevi 21 Mart 2011'de Yapıldı, Kesk'in Grevi Geniş Katlımla Yapıldı, Kesk Grevinden İzlenimler Kesk Grevine Kaç Kişi Katıldı, Kesk Grevi Katılım Sayısı, Kesk Grevi Kimler Destekledi, Kesk Grevine angi Sendikalar Katıldı. 

İl il, dakika dakika g(ö)rev haberleri...

Sağlık emekçilerinin kararını aldığı, KESK ve TTB’nin çağrısıyla ülke çapında örgütlenen 21 Aralık G(ö)revi sabahın erken saatlerinde başladı. KESK ve TTB üyelerinin üyesi bulunduğu işyerleri önünde yaptıkları açıklamalarla başlayan G(ö)rev emekçilerin bulundukları tüm kentlerde meydanlara çıkacakları ortak eylemlerle sürecek. Güvencesiz öğretmenler ve taşeron sağlık işçileri de G(ö)rev’in ilk eylemlerini yapanlar arasında

Lami Özgen greve çıkarken haykırdıkları talepleri şöyle sıraladı:
* Grev hakkımızın yasal teminat altına alındığı bir Toplu Sözleşme düzeni için,
* Kamu hizmetlerinin ticarileştirilmesine, “KHK Sultasına”, Angarya ve zorunlu fazla mesaiye, her türlü güvencesiz çalıştırmaya son verilmesi için,
* Tüm çalışanlara kadrolu iş güvencesi, insan onuruna yakışır bir ücret ve sağlıklı çalışma koşullarının sağlanması için,
* Çalışma yaşamının demokratikleştirilmesi için,
* Temel ücretlerin artırılmasıyla sağlanacak gerçek bir eşit işe eşit ücret sistemi için,
* Ek ödemelerin tüm emekçiler için eşitlenerek emekliliğe yansıtılması için,
* Net asgari ücretin açlık sınırı olan 1.000 TL’ye çıkarılarak tüm ücret ve maaşlarda bu tutarın vergi kesintisi dışında bırakılması için,
* Hukuksuz, haksız ve mesnetsiz biçimde yapılan gözaltı ve tutuklamalara son verilmesi, tutukluların serbest bırakılması için,
Temel haklarımıza yapılan tüm saldırılara karşı bugün grev hakkımızı kullanıyoruz.”

Ankara
Ankara’da sağlık ve sosyal hizmet emekçileri ile kamu emekçilerinin çağrısıyla gerçekleşen grev, saat 10.00’dan itibaren Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi ile Hacettepe Üniversitesi’nde buluşulmasıyla başladı. Konuşmaların yapıldığı, halayların çekildiği buluşmadan bir saat sonra Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nden yürüyüş başladı. Yürüyüşe Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri, Hacettepe sağlık öğrencileri, Halkevleri Sağlık Hakkı Meclisi ve Öğrenci Kolektifleri katıldı. Öte yandan Hacettepe Üniversitesi’nde, İbn-i Sina Hastanesi’nde, Numune Hastanesi’nde greve katılımın yüzde 100 olduğu da açıklandı.

Hacettepe Üniversitesi’nin karşısındaki İbn-i Sina Hastanesi’nden gelen Ankara Tabip Odası üyeleri ve TKP üyeleri ile de birleşen sağlık emekçilerine 25 CHP milletvekili ile İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel de eşlik etti. Müzik dinletisinin olduğu yürüyüşte sağlık öğrencilerinin renkli dövizleri ve sloganları dikkat çekti. Yürüyüşe halk da alkışlarıyla destek verdi. Yürüyüşün ardından Sağlık Bakanlığı önündeki Abdi İpekçi Parkı’na gelindi ve Sağlık Hakkı Meclisi kuruldu.

’Halkın sağlık hakkına sahip çıkacağız’
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey üyesi Eriş Bilaloğlu’nun açılış konuşmasıyla meclis oturumu başladı. Oturum gündemlerinin, sağlık alanındaki tüm emekçileri etkileyen Sağlıkta Dönüşüm Programı ve 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname olduğunu söyleyen Bilaloğlu, “Ne yapacaksak meclisin asılları ile birlikte yapacağız” sözünün altını çizdi. Herkese eşit, parasız, nitelikli sağlık hakkını, güvenceli iş ve geliri, güvenli sağlık koşullarını talep ettiklerini açıklayan Bilaloğlu, AKP’nin bu politikalarda diretmesi halinde süresiz grevi oylayacaklarını da açıkladı.

Bilaloğlu’nun ardından Dev Sağlık-İş üyesi taşeron işçilerin, sağlık alanındaki kamu emekçilerinin, SES Öğrenci Kolu’nun, sağlık teknisyenlerinin, öğretim üyelerinin, hemşirelerin, diş hekimlerinin, asistan hekimlerinin, tıp öğrencilerinin temsilcileri söz aldı ve taleplerini dile getirdi. Mecliste son sözü, meclisin en asli üyeleri olarak duyurulan halk aldı. Tüketici Hakları Derneği temsilcileri, kamusal alanın tasfiye edilme sürecinde halkın en temel haklarına sahip çıkma çağrısı yaptı.

’663 sayılı KHK oy birliği ile reddedildi’
Konuşmaların ardından tekrar söz alan Eriş Bilaloğlu, 663 sayılı KHK’yi meclisin oylamasına sundu. Meclis, kırmızı kartlarını da göstererek oy birliği ile kararnameyi reddetti.

Oylamanın ardından oturum sonlandırıldı. Ankara Tabip Odası üyeleri Abdi İpekçi Parkı’nda grev programlarını sürdürürken, SES üyeleri, Halkevleri Sağlık Hakkı Meclisi, Öğrenci Kolektifleri, TKP, HKP üyelerinin oluşturduğu yaklaşık 2500 kişi ise KESK’in grev programını sürdürdüğü Ziya Gökalp Caddesi’ne yöneldi.



Eğitim ve büro emekçileri ile her yer grev alanı
Grev, eğitim ve büro emekçilerinin programları ve yürüyüşleriyle Ankara’nın dört bir yanında hissedildi. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) üyesi yaklaşık 2 bin kişi Kızılay’daki YKM önünde buluşarak Milli Eğitim Bakanlığı’na yürüdü. Yolu trafiğe keserek bakanlığa gelen eğitim emekçileri, eğitim alanında uygulanan piyasalaştırma ve gericileştirme politikalarına tepki gösterdiler. Eğitim-Sen üyeleri basın açıklamalarının ardından KESK mitinginin gerçekleşeceği Ziya Gökalp Caddesi’ne yürüdü.


Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyeleri de sabah 09.00’da işyerleri önünde, 10.00’da Ulus’taki Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı’nda, 10.30’da ise Ankara Adliyesi önünde bir araya geldi. 10.00’da Ankara Tren Garı’nda buluşan 300 kişilik Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) üyelerinin de katlımıyla sayısı 1500’ü bulan emekçiler KESK’in buluşma noktası Kolej Meydanı’na geldi. Büro emekçilerinin Çankaya Vergi Dairesi dışındaki işyerlerinde yüzde 100’e yakın katılım sağladığı duyuruldu.


’Söz veriyoruz, mücadeleyi yükselteceğiz’
Abdi İpekçi Parkı’ndan, Tren Garı’ndan, vergi dairelerinden ve Milli Eğitim Bakanlığı önünden yürüyerek Ziya Gökalp Caddesi’nde yaklaşık 8 bin kişi bir araya geldi. Çok sayıda BDP milletvekilinin katıldığı, Gülten Kışanak ve Sırrı Süreyya Önder'in ise DİHA adına muhabirlik yaptığı eylemde kamu emekçileri adına basın açıklamasını KESK Genel Başkanı Lami Özgen yaptı.


TBMM’de oylanan bütçe görüşmelerinde kamu emekçilerine, asgari ücretlilere, işçilere, köylülere, esnafa yer verilmediğini söyleyen Özgen, bütçeden sermayeye teşvik, rantiyecilere kıyak, asgari ücrete vergi kesintisi, kamu hizmetlerin paralı hale gelmesi, silahlanmaya ayrılan payın artırılmasının çıktığını ifade etti. “Kim büyüyor?” diye soran Özgen, büyüyenin halkın sefaleti olduğunun altını çizdi.

KESK olarak taleplerini sıralayan Özgen, AKP’yi son defa uyardıklarını söyledi ve mücadeleyi yükselteceklerinin sözünü verdi.

Twitter’da z or_navis adlı kullanıcının “Grev Karşıyaka'dan Konak’a devam ediyor” diyerek paylaştığı fotoğrafAnkara'da kürsüden yapılan duyuruda Dersim, Diyarbakır ve İzmir'de greve katılımın yüzde 100 olduğu duyuruldu.

Diyarbakır
15.20 Diyarbakır’da grev dün gece saat 24:00’de demiryollarında başladı. BTS üyesi emekçiler geceden itibaren trenleri durdurdular. Bugün saat 11’de TCDD Bölge Müdürü emekçileri tehdit ederek istasyona çevik kuvvet çağırdı. Emekçilerin tehditlere rağmen eylemlerini kararlılıkla sürdürmesi üzerine Bölge Müdürü’nün suç duyurusunda bulunduğu, bugün öğleden sonra emekçilerin savcılığa ifade vermeye gideceği öğrenildi.

Sağlık alanında Devlet Hastanesi’nde grev oldukça etkili oldu ve poliklinikler tamamen durdu. Üniversite hastanesinde sabah coşkulu bir şekilde davul zurnalarla başlayan eylemde de poliklinikler uzun süre çalışmadı. İlerleyen saatlerde meydana gelen bir trafik kazası nedeniyle yaşanan yoğunluk ve durumun aciliyeti nedeniyle büyük oranda işbaşı yapıldı.

Diyarbakır’da grev en çok eğitim alanında etkili oldu. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde grev kararını asan öğretmenler daha sonra Eğitim-Sen’e yürüdüler. Eğitim-Sen’den Dağkapı meydanındaki mitinge yürümek isteyen eğitim emekçilerinin önü iki defa polis tarafından kesildi. Emekçilerin meydana yürümekteki kararlılıkları üzerine polis her defasında geri adam attı. Ancak güzergahın değişmesi neticesinde çok daha kısa sürecek bir yürüyüş, kentin büyük bölümünün dolaşıldığı uzun bir yürüyüşe dönüştü.

Eğitim-Sen kortejinin alana geç ulaşması nedeniyle Dağkapı meydanındaki miting de uzadı ve saat 13.30 civarı başlayabildi. Ataması yapılmayan öğretmenler, Dev Sağlık İş üyesi taşeron sağlık emekçileri ve Enerji-Sen üyelerinin de aralarında olduğu binlerce emekçinin katıldığı mitingde KESK ve Sağlık Meslek Örgütleri ve sosyalist partiler adına konuşmalar yapıldı. Eylemde konuşan Diyarbakır Milletvekili Altan Tan iktidarı emekçilerin sesine kulak vermeye çağırdı. Mitingde dün gözaltına alınan gazeteciler de selamlandı.

İstanbul

10.30 İstanbul’da Kartal Koşuyolu Devlet Hastanesi önünde Dev sağlık-İş üyesi taşeron sağlık emekçileri ve hastanede örgütlü sağlık çalışanları bir basın açıklaması yaparak grevdeki sağlık emekçilerinin buluşacağı Çapa ve Cerrahpaşa istikametine doğru yola çıktı.

Ataması Yapılmayan Öğretmenler ise Sultan Ahmet Meydanı’nda toplanıp İstanbul il milli Eğitim Müdürlüğü’ne bir yürüyüş yapıyor. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’e bir teşekkür eblgesi sunacak olan güvencesiz öğretmenler buradan KESK üyelerinin buluşacağı Sirkeci’ye yürüyecek.

11.35 Kadıköy'de BES üyesi maliyeciler iş bırakma eylemine katılıyor. Oldukça kitlesel olarak yürüyüş yapan emekçiler vapurla karşıya geçmek için parasız ulaşım haklarını kullanıyor.

12.00 Sirkeci'de buluşan 4 binden fazla KESK üyesi, miting meydanı olan Beyazıt'a doğru yürüyüşe başladı. Sağlık emekçileri de aynı anda Çapa Cerrahpaşa'dan yola çıktı.

İzmir

Emekçiler ellerini yumruk yapıp haklarını alacaklar




10.50 İzmir’de 9 Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi hastanelerinde grev etkinlikleri sabah saat 9’da başladı.

Bornova’daki Ege Üniversitesi’nde hastane önüne konulan platformdan müzik yayını ve konuşmalar yapılıyor. Tıp öğrencileri, hekimler, öğretim üyeleri, sağlık çalışanları “Çok Ses Tek Ders” başlıklı bir derste buluşuyor. Muhittin Erel amfisinde yapılan derste, sağlık ile ilgili Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) okunuyor, tartışılıyor. Tartışmaların sonucunda yapılan oylamada tüm KHK’lar reddedildi.

Narlıdere’deki Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde İzmir Sağlık Çalışanları Platformu tarafından düzenlenen grev etkinlikleri saat 9.30’da Dr.Anıl Tanburoğlu’nun okuduğu basın metniyle başladı. Grev başlarken “Sağlık Bakanı’na açık mektup” da okundu. Hastane bahçesine gelen cenaze aracından “sağlığı öldürdünüz” yazılı bir tabut indirildi. Ege Üniversitesi’ndeki gibi Dokuz Eylül Üniversitesi’nde de hükümetin sağlık alanındaki düzenlemelerinin yıkıcı sonuçlarına dair çeşitli dersler yapılıyor. 9 Eylül Hastanesi’ndeki grev süresince “Grev Sineması” başlığıyla çeşitli filmler de gösteriliyor.

Her iki üniversitedeki grevciler Konak Meydanı’nda yapılacak mitinge katılmak üzere saat 11.30 civarı otobüslerle hareket edecekler.

11.00 Konak'ta Büyükşehir Belediyesi önünde kürsüler kurulmuş durumda. Üyelerinin greve katılım oranları yüksek olan Eğitim-Sen şu an alanda halaylarla diğer emekçilerin gelmesini bekliyor.

12.35 İzmir’de tüm kortejler Konak’ta Belediye önündeki miting alanına ulaştı. 10 bine yakın kişinin buluştuğu miting alanında Eğitim-Sen ve SES kortejleri kitleselliğiyle öne çıktı. Sendikal Güç Birliği, sosyalist parti ve dergiler, Halkların Demokratik Kongresi, Halkevleri, gençlik örgütleri, CHP ve DSP’nin yanı sıra Demokrat Parti de alanda.

Alanda sık sık “Kahrolsun AKP diktatörlüğü” sloganı atılıyor. Hekimlerin performans sitemine karşı tepkilerini dile getirdiği “Puanları Super Mario toplasın, biz hekimlik yapmak istiyoruz” dövizleri kürsüden okununca büyük alkış topladı.

Karşılama konuşmalarının ardından ortak açıklamanın okunması bekleniyor. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM