Deri İş Sendikası Üyesi Gerede Deri İşçilerine Polis Copu Ve Bibergazı



GEREDE DERİ İŞÇİLERİ AYAKTA
Yıllardır ağır sömürü şartlarında, hiçbir haktan yararlanmadan çalışmaya mecbur bırakılan Gerede deri işçileri ayağa kalktı, hakları için mücadele etmeye başladı. Son bir haftadır sendikamızla beraber toplantılar yapan ve yürüyüşler düzenleyen deri işçilerinin 4 Ocak günü kente yürüyüşüne polis biber gazı ve copla müdahale etti. Gözaltına alınanlar sonrasında serbest bırakıldı. Sendikamız kolluk kuvvetlerinin yanlı ve anti-demokratik tutumunu protesto etmektedir. Gerede deri işçileri eylemlerini sürdürecek ve cumartesi günkü mitinge hazırlanmaktadır. Gerede işçisi sendikalı olacak, haklarını alacak, insanca şartlarda çalışacaktır. Aşağıda yerel basından aldığımız habere ve videoya yer veriyoruz

Gerede'de deri işçileri eylem yaptı
Bolu Gerede’de kurulu bulunan deri sanayi bölgesinde çalışan işçiler, ağır, sağlıksız ve güvencesiz çalışma koşullarına karşı iş bırakma eylemi yaptı. Eyleme müdahale eden polis bazı işçileri gözaltına aldı.

04 Ocak 2012 Çarşamba

180 civarında fabrikanın bulunduğu ve 2 bin 500 işçinin çalıştığı bölgede, bu sabah saatlerinden itibaren işe girmeyip toplanan işçiler hem patronlarını hem de Gerede Belediye Başkanını protesto etti.

Polisin “dağılın” uyarılarına rağmen sanayi bölgesinde fabrikaların bulunduğu bütün sokaklarda yürüyüş yapan işçiler eylemlerini sürdürdü.

Zehirli maddeler içinde sağlıksız koşullarda çalışıp sakat kaldıklarını, meslek hastalıklarına yakalandıklarını belirten işçiler, sigortalarının yapılmadığını, iş güvencelerinin olmadığını ifade etti.

Hayat Televizyonuna telefonla bağlanan bir işçi şöyle konuştu:

“Cumartesi büyük bir miting düzenleyeceğiz. Emniyet yanınızdayız diyor ama basın gelmesin diye tehdit ediyor. Ben 33 yaşındayım. Çocukluğumuzda burada balık tutardık artık bir tane bile balık yok buradaki çaylarda. Fabrikaların zehirlerini buraya boşaltıyorlar. Sesimizi duyurabilirsek yukarıdakiler çözüm bulmalarını istiyoruz. Cumartesiye kadar eylemlerimize devam edeceğiz herkesi destek vermeye çağırıyoruz.”

POLİS MÜDAHALE ETTİ
Ormanlık arazide ne yapacaklarını tartıştıktan sonra Gerede merkezine yürüyen işçilere polis biber gazıyla, copla, tekme-tokatla müdahale etti. Müdahaleden sonra birçok işçi gözaltına alındı. Deri işçileri gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılması için karakol önünde bekleyişlerini sürdürüyorlar

SERVİ: GEREDE’DE ORTA ÇAĞ YAŞANIYOR
Deri-İş Sendikası Genel Başkanı Musa Servi, Deri Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalardaki çalışma koşullarının Orta Çağ’ı aratmadığını belirterek, “Kaymakamlığın açıklamasına göre, bu fabrikalarda 3 bin 500 işçi çalışıyor. Bizim Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından edindiğimiz bilgiye göre bu işçilerden yalnızca 800’ü sigortalı. İşçiler günde 14 saat çalışıyor. Yani bu fabrikalarda yasalar işletilmiyor” dedi.

İş bırakan işçilerin sadece yasaların kendisine tanıdığı hakları istediğini ifade eden Servi, “İşçi sendikalaşmak istiyor, patron da ben sendika istemiyorum diyor. İşçilerin talebi yasaldır. Yasaya uymayan patrondur” diye konuştu.

Polislerin iş bırakan işçilere müdahalesine de tepki gösteren Servi, asıl müdahale edilmesi gerekenin, kayıt dışı çalışma, ağır çalışma koşulları ve güvencesiz çalışma olduğunu söyledi.

Devletin yetkili organlarının, iş yasalarının uygulanması konusunda, etkin davranması gerektiğini belirten Servi, sadece anayasal haklarını kullanmak isteyen işçilerin sendika talebine müdahalenin engellenmesi gerektiğini ifade etti. Sendika olarak bir süredir Gerede’de çalışma yürüttüklerini de söyleyen Servi, Gerede Deri Sanayi Bölgesi’nde ağır ve güvencesiz çalışmaya karşı mücadelelerinin devam edeceğini anlattı. Servi, emek mücadelesinden yana herkesi Gerede deri işçileriyle dayanışmaya çağırdı

Evrensel ve Bursaport.com

Son haftalarda yapılan eylem ve söylemlerle dikkati çeken Gerede Tabakhaneleri bu kez yeni bir gösteriye daha ev sahipliği yaptı.

Gerede Deri Sanayi Sitesi'nde çalışan yüzlerce işçi, sigorta primlerinin yatırılmadığı ve düşük ücretle çalıştırıldıkları iddiasıyla dün eylem yaptı.

Özlük haklarını alamadıklarını ileri sürerek sabah saatlerinde toplanmaya başlayan işiçiler kooperatif binası çevresinde toplanan işçiler, bir süre oturma eylemi de yaptı

Sabah erken saatlerde toplanmaya başlayan işiçilerden; "İşçiyiz, hakkımızı isteriz" sloganı atan grup, daha sonra Tabakhane'den Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüdü. Bu sırada polisin geniş güvenlik önlemi aldığı görüldü.

İşçi guruplarının liderleri, işverenlerin isteklerine kulak kapattıklarını savunarak; “Çalışan arkadaşlarımızın bir çoğunun sosyal güvenliği yok.

İlçede sendika örgütlenmesi olmadığı için arkadaşlarımızın hiçbirisinin sendikal hakları bulunmuyor.

35 lira yevmiye ile günde 12 saat çalıştırılıyoruz. 10 gündür durumu işyerlerimizde protesto ediyoruz.

Fakat, iş verenler isteklerimize kulaklarını kapayınca, bizde sesimizi sokağa taşımaya karar verdik.

150’nin üzerinde deri işletmesinde binin üzerinde arkadaşımız çalışmakta. İlçe için bu kadar önemli olan bu iş kolunda, çalışanların bu denli değersiz kabul edilmesi anlaşılır gibi değil. İlçede bir deri-iş sendikası kuruluncaya, sosyal ve sendikal haklarımızın tamamını alıncaya kadar mücadelemiz sürecektir” dediler.

Konuya ilişkin olarak görüşlerine başvurulan bazı deri işleme fabrikası sahipleri ise; "Türkiye ortalamasında bu ücret çok iyi," savunmasını yaptı.

Dünkü ayaklanma sonrasında BoluEkspres Gazetesi'ne konuşan işletmeciler; “Yüzlerce çalışanın neden sokağa döküldüğünü bir türlü anlayamadık.

Bu insanlar ortalama 900 ile Bin 100 lira arası ücret alıyor. Türkiye ortalamasında bu ücret çok iyi. SGK olmayan çalışanımızda bulunmuyor.

Tabi ki deri işleme sektörü çok zor bir sektör. Bu sektörde çalışanların biraz daha iyi sosyal haklar istemesi gayet normal. Bizde zaten bu istekleri normal kabul ettiğimiz için elimizden gelini yapıyoruz.

Türkiye’nin ekonomik şartlarında daha fazlasını istemek, işletmeye zarar vermek demektir” sözleri ile yorumladılar.

Deri işçi ve işverenler arasındaki gerginlik nedeniyle merkez ilçeden Gerede'ye takviye polis ve jandarma kuvveti sevk edildi.
Mercanmedya

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM