Herkes Sigortalı Olacak Aldatmacası

Herkes sigortalı olacak aldatmacası
1 Ocak’ta başlayan uygulamaya göre herkes Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındı. 18 yaşından gün alan herkesi prim ödemeye mecbur kılan yasaya göre, yalnızca geliri asgari ücretin 3’te 1’i kadar olanlar prim ödemek zorunda kalmayacak. Ay sonuna kadar bildirimde bulunmayanlara 212 TL ceza kesilecek.

Artık herkes zorunlu olarak Genel Sağlık Sigortası kapsamında… AKP tarafından 2008 yılında yürürlüğe konulmak istenen zorunlu Genel Sağlık Sigortası önce 1 Ekim 2010’a, ardından da 1 Ocak 2012’ye ertelenmişti. Bu yılbaşı itibarıyla yasa yürürlüğe girdi.

Başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik olmak üzere, hükümet tarafından “artık herkes SGK’lı” şeklinde lanse edilen zorunlu Genel Sağlık Sigortası (GSS), çok geniş bir kesim için ciddi bir prim yükü getiriyor. Bu özelliği itibarıyla uygulama herkesin sağlık sigortasından yararlanma hakkına kavuşmasından ziyade, sağlık sigortası adı altında bir vergilendirme gibi görünüyor.

Hükümetten "tehdit" gibi uygulama
Yasa taslağının 2008 hazırlanmasının ardından zorunlu GSS primlerini ödemeyenler için ceza öngörülmüş, ancak yasanın yürürlüğe girmesi ertelenince bu ceza da yürürlüğe konulamamıştı. 1 Ocak itibarıyla zorunlu GSS’yi uygulamaya koyan hükümet, 18 yaşından gün almış herkesi sigorta primi ödemekle yükümlü kıldı. Artık ayda 30 günden az çalışanların, 18 yaşından gün almış çocukların, işsizlerin ve sağlık hizmetinden yararlanmayanların dahi prim ödeme zorunluluğu bulunuyor.

Dolayısıyla herhangi bir sosyal güvencesi olmayan 1,7 milyon kişinin genel sağlık sigortasına başvurmasını zorunlu kıldı. Bu kişiler ocak sonuna kadar GSS başvurularını tamamlamadıkları takdirde, aylık en yüksek prim olarak öngörülen 212 TL’lik cezayı ödemeye mecbur kalacak. Ayrıca ceza bir kereye mahsus da olmayacak. Kayıt yaptırılmayan her ay için aynı rakamdan prim cezası kesilecek.

Yalnızca geliri 295 TL’nin altında olanlar prim ödemeyecek
Yeşil kart uygulamasını kaldıran hükümet, yeni yasayla birlikte yalnızca geliri asgari ücretin üçte birinden az olanların sigorta primlerinin Hazine tarafından karşılanmasına karar verdi. Buna göre ailede kişi başına gelir 259 TL’nin altında olduğunda GSS primi Hazine tarafından ödenecek.

Kişilerin gelirlerinin tespiti içinse ayrıntılı bir inceleme başlatılacağı belirtiliyor. “Gelir testi” diye adlandırılan bir uygulamayla yapılacak gelir tespitini, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları yürütecek.

259 TL’den bir lira fazla geliri olan bir kişi ise her ay 33 TL prim ödeyecek. Aylık geliri 856 TL ile 1773 TL arasında olanlar 120 TL, 1773 TL’nin üzerinde olanlarsa 206 TL prim ödemek zorunda olacak. GSS primlerini ödememiş bir kişi hastaneye gittiğinde borcunu ödemeden hizmet alamayacak.

Çelik: “Sosyal devlet böyle bir şey”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yılbaşından önce uygulamayla ilgili konuşarak, yeşil kartlıların da sosyal güvenlik şemsiyesine alınacağını söylemiş, “Sosyal Güvenlik artık 74 milyon nüfusun tamamını şemsiyesi altına aldı. Sosyal Güvenlik dışında hiç kimse kalmayacak. Sosyal devlet böyle bir şey zaten" demişti.

TKP’den açıklama: "Bir soygun daha!"
Türkiye Komünist Partisi de bugün konuyla ilgili bir açıklama yayımladı. “Bir soygun daha” başlığını taşıyan açıklamada şunlar söylendi:

"İddiaya göre 1 Ocak'ta herkes sosyal güvenlik kapsamına alındı. İki gün içinde bu gelişmenin arkasından halka tehdit çıktı: Sisteme kayıt yaptırmayana en yüksek gelir diliminden prim cezası, yani 212 TL kesilecek!

Bu kadar da değil. Sadece geliri asgari ücretin üçte birinin altında olanların primi devlet tarafından üstleniliyor, yani bundan bir lira fazla geliri olan milyonlarca yoksula yeni vergi salınıyor.

Asgari ücretin altında gelir utancını meşrulaştıran, yoksullardan zorla vergi alan AKP hükümetine çağrımız açık: Halkın tamamına güvence getirmek istiyorsanız, önce sağlığı alınıp satılır bir mal olmaktan çıkarın, halkın parasıyla özel hastaneleri ve ilaç tekellerini zengin etmeyin!" (soL-Ekonomi)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

4857 Sayılı İş Kanunu Kimleri Kapsar