Yeni Sendikalar Kanunu Kabul Edilmedi 100 Sendikadan 88'i Yetkisini Kaybediyor


Ekonomi bakanları itiraz etti Sendikalar Kanunu çıkamıyor

“2012 zorlu geçecek. İşçilik maliyetleri yükselir”

Yeni Sendikalar Kanunu Tasarısı, kabinede Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a takıldı. Ekonomiden sorumlu bakanlar, “2012 zorlu geçecek. İşçilik maliyetleri yükselir” gerekçeleriyle yasaya karşı çıkıyor. Ay sonuna kadar yeni yasa çıkmazsa, mevcut 100 sendikanın sadece 12’si hayatta kalabilecek, 88’i yetkisini kaybedecek.

Aylarca üzerinde çalışıldıktan sonra Bakanlar Kurulu’na gönderilen yeni Sendikacılık Kanun Tasarısı, kabinedeki ekonomi bakanlarının karşı çıkması yüzünden Meclis’e sevkedilemiyor. Kabinede tartışılan tasarıya, iş çevrelerinin de benzer eleştirilerini dikkate alan ekonomiden sorumlu bakanlar, “2012 yılı zorlu geçecek. Bu yasa işverene yeni sorunlar açar. İşçilik maliyetleri yükselir” gerekçeleriyle karşı çıktı. Başta Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a takılan yasa tasarısıyla ilgili muhalefete Teknoloji, Kalkınma ve Aile Bakanlarının da destek verdiği ifade edildi. Taraflarla birebir çalışma yürüten ve tasarıyı Bakanlar Kurulu’na getiren Çalışma Bakanı Faruk Çelik ise bakanların muhalefetine karşı çaresiz kaldı.

‘İşveren zorlanır’
İşçi ve işveren taraflarının karşılıklı görüşmeleri ve aylarca süren çalışmaların ardından 19 Ekim’de Bakanlar Kurulu’na sevkedilen Sendikalar Kanun Tasarısı, 2.5 aydır hala Bakanlar Kurulu’ndan çıkmadı. Kabinede yeralan ekonomiyle ilgili bakanların temel olarak “2012’nin zor bir yıl olacağı, böyle bir dönemde bir de sendikalar yasasıyla işçi örgütlerinin güçlendirilmesi ve toplu sözleşme haklarının artırılmasının doğru olmadığı, böyle bir dönemde işverenin daha fazla sorun yaşamasına neden olacağı ve işçilik maliyetlerini yükseltmenin yanlış olacağı” tezleriyle yasaya karşı çıktıkları öğrenildi. Öte yandan, kabinede yeralan Bilim ve Teknoloji, Kalkınma ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlarının da tasarıyla ilgili benzer endişelerini dile getirerek, muhalefete destek verdikleri ifade edildi.

Çalışma hayatında deprem
Yasanın çıkması, bu ayın sonuna kadar yayınlanmak zorunda olan sendikalı işçi sayısına ilişkin istatistikler nedeniyle de kritik önem taşıyor. Yeni yasanın bu ay sonunda yürürlüğe girmemesi halinde, çalışma hayatında büyük bir deprem yaşanacak. 3 yıldır bu endişeyle yayınlanamayan SGK rakamları, bu ayın sonunda yayınlanmak zorunda. Bu durumda, bağımsızlar da dahil halen faaliyet gösteren 100 sendikadan 88’i yetkisini kaybedecek. Böylece Türkiye’de işverenle toplu sözleşme yapma yetkisine sahip sadece 12 sendika kalacak. Binlerce işçi yetkisini kaybedecek olan sendikalar nedeniyle toplu sözleşme hakkından mahrum kalacak. Onlarca işkolunda toplu sözleşme yapılamayacak.

Halen geçerli olan kanunla, sendikaların toplu sözleşme yapma yetkisi alabilmek için, o işkolundaki sendikalı ya da sendikasız olmasına bakılmaksızın toplam işçi sayısının en az yüzde 10’unu üye yapması gerekiyor. Bu ‘yüzde 10 ülke barajı’ koşulu olarak tanımlanıyor. Yeni sendikalar tasarısı, bu barajı binde 5’e indiriyor. Türkiye uzun zamandır, ILO ve uluslararası anlaşmalara göre bu barajın kaldırılması ya da düşürülmesini taahhüt etmişti. Şu ana kadar bir türlü bu adımı atamayan Hükümet, yeni yasayla bunu hayata geçirecekti. Yeni yasanın bu ay sonunda Meclis’ten geçip, yasalaşmaması halinde, çalışma hayatında büyük bir deprem yaşanacak.

17 işkolunda yetkili sendika kalmayacak
SGK istatistikleri incelendiğinde bazı işkollarında hiç yetkili sendika kalmayacağını ortaya koyuyor. Buna göre, hiç yetkili sendikası kalmayacak olan işkolları şöyle: Konaklama, eğlence; gazetecilik; genel işler, inşaat; ticaret, büro, eğitim; kara taşımacılığı; ardiye antrepoculuk; sağlık; ağaç; kağıt; basın yayın; çimento; gemi; petrol; gıda; dokuma ve deri işkolları olmlak üzere 17 işkolunda yetkili sendika olmayacak. Öte yandan yetki alabilecek sendikalar incelendiğinde yetki alabilen toplam 12 sendikanın 11’i Türk-iş’e bağlı sendikalardan oluştu. 41 bağımsız sendikanın ise hiçbiri yetki alamıyor. Bağımsızlar dahil 100 sendika arasında yetki alabilecek 12 sendika ise şöyle: Türk-İş’e bağlı Türk Harb İş, Tes-İş, Demiryol-İş, Türk Deniz-İş, Hava-İş, Haber-İş, Basisen, Türk-Metal, Tarım-İş, Birlik Orman-İş, Türk Maden-İş, Şeker-İş ve Hak-İş’e bağlı Öz Orman-İş.

100 sendikadan 88’i yetkisini kaybedecek
2009’dan bu yana, bu endişeyle yayınlanması sürekli ertelenen istatistikler, artık bu ayın sonunda yayınlanmak zorunda. Bu durumda, bağımsızlar da dahil halen faaliyet gösteren 100 sendikadan 88’i yetkisini kaybedecek. Böylece Türkiye’de işverenle toplu sözleşme yapma yetkisine sahip sadece 12 sendika kalacak. Binlerce işçi yetkisini kaybedecek olan sendikalar nedeniyle toplu sözleşme hakkından mahrum kalacak. Onlarca işkolunda toplu sözleşme yapılamayacak. Bu durumun uluslararası alanda nasıl savunulacağı da bir başka tartışma konusunu oluşturuyor.

Sadece 917 bİn İşçİ sendikalı
Türkiye’de 10.4 milyon işçi olmasına rağmen SGK kayıtları sadece 917 bin sendikalı işçi olduğunu ortaya koyuyor. Şu ana kadar 3 milyon sendikalı işçi olduğu varsayılıyordu. Bu durum çalışma hayatında sendikalılık oranının da giderek azaldığını, gelinen noktada yüzde 8’e indiğini çarpıcı bir biçimde ortaya koyuyor.haber.gazetevatan.com/Gülümhan GÜLTEN

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM