Yoksullar Acile Gitmeden Önce Bir Kez Daha Düşünecek

Yoksullar acile gitmeden bir kez daha düşünecek
SGK’nın yeni uygulamasıyla acil servislerine başvuran hastaların durumu acil bulunmazsa katkı payı alınacak. Yeni uygulama yoksullara katkı payı ödeme tehdidi yaparak acil servisleri rahatlatacak.

Son hali verilen Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile sağlık kurumlarının acil bölümlerinden yararlanma ilgili konusunda değişikliğe gidiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) yeni düzenlemesiyle hastanelerin acillerine başvuran hastaları muayene eden doktor hastanın durumunun acil olup olmadığını bildirecek.

Doktorların durumlarını acil bulduğu hastalar eskisi gibi herhangi bir katkı payı ödemeyecek. Durumu acil bulunmayan hastalar ise, yeşil alan muayenesi adı altında katılım payı ödemek zorunda kalacak. Bu hastalar katkı paylarını reçete ile ilk müracaatlarında eczaneye ödeyecekler.

Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılacak teni düzenlemeyle, tedavi giderlerini karşılaması mümkün olmadığı için kendilerine yeşil kart verilen vatandaşlar, tedavi için gerekli tıbbi malzemeyi önce kendi parasıyla "satın alacak", sonra bunun ücretini SGK'dan geri alacak! Yeşil kartlıların tıbbi malzemeyi hangi parayla alabilecekleri ise merak konusu. İlgili haberimiz için tıklayınız.

Katkı payı ödeyemeyen hasta kendi başının çaresine bakacak!
Uygulamaya gerekçe olarak hastanelerin acil servislerine ihtiyacın üzerine başvurulması nedeniyle oluşan yoğunluk gösterilmekte. Durumu acil olmayan hastaların bir bölümü polikinliklere katkı payı ödeyemediği için acil servislere başvurduğu bilinmekte. Sağlıkta paralılaşma nedeniyle ortaya çıkan çarpıklığın, acil servisleri duruma göre paralı hale getirerek çözüleceğinin düşünülmesi sağlıkta paralılaşmanın yaratmış olduğu çıkışsızlığı gösteriyor. Yeni uygulamanın acil servisleri rahatlatmaktan çok, dar gelirli vatandaşları hastaneye gitme konunda daha isteksiz hale getireceği düşünülmekte.

Durumu acil olan dar gelirli hasta da tereddüt edebilir
Bununla birlikte sağlık durumu acil müdahale gerektirebilecek dar gelirli hastaların da tedavi sonrası kendilerinden katkı payı istenebileceğini göz önünde bulundurarak hastaneye gitmekten geri durması söz konusu.

Sağlık Uygulama Tebliği'nde acil durum şu şekilde tanımlanmakta:
“Acil hal; Ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda olayın meydana gelmesini takip eden ilk 24 saat içinde tıbbi müdahale gerektiren durumlar ile ivedilikle tıbbi müdahale yapılmadığı veya başka bir sağlık kuruluşuna nakli halinde hayatın ve/veya sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı kabul edilen durumlardır. Bu nedenle sağlanan sağlık hizmetleri acil sağlık hizmeti olarak kabul edilir.”
(soL - Haber Merkezi)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

4857 Sayılı İş Kanunu Kimleri Kapsar