Disk'in 14. Genel Kurulu 10-12 Şubat 2012 Tarihlerinde Yapılıyor


DİSK'İN YENİ GENEL BAŞKANI KİM OLACAK
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 14. Olağan Genel Kurulu bugün toplanıyor. Üç gün sürecek genel kurul 10-11-12 Şubat 2012 tarihlerinde, İstanbul Beşiktaş Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Genel Kurul’da DİSK’in 45. Kuruluş yıldönümü de kutlanacak.

DİSK’in eski genel başkanı Süleyman Çelebi’nin milletvekili seçilmesinin ardından, genel başkanlığa DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün vekalet ediyordu. Bugün başlayan ve üç gün sürecek genel kurulda yeni genel başkan da seçilecek. DİSK Genel Başkanlığı'na, Genel İş Başkanı Erol Ekici ve DİSK Genel Sekreterliği'ne Birleşik Metal-İş Başkanı Adnan Serdaroğlu'nun seçilmesi bekleniyor.

Farklı ülkelerden sendika temsilcileri de katılacak

Genel Kurul’a 1 Mayıs 1977’deki katliamda hayatını kaybeden işçilerin yakınları, tutuklu gazetecilerin aileleri ve iktidara muhalif tutumları nedeniyle işten atılan basın emekçileri onur konuğu olarak katılacak. Öte yandan, dünyanın farklı ülkelerinden sendika yöneticileri ve uluslararası sendikal örgütlerin temsilcileri de DİSK 14. Genel Kurulu'na katılmak üzere İstanbul'a geliyor. DİSK'in 45. kuruluş yıl dönümünde Kongre'de olacak farklı ülkelerden 45 sendika temsilcisi konuktan bazıları şöyle: "Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Başkan Yardımcısı Wolfgang Lutterbach, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreter Vekili Patrick Itshbert, Filistin Sendikalar Konfederasyonu (PGFTU) Genel Başkanı Shaher Saed, Kıbrıs Dev-İş Genel Sekreteri Hasan Felek, Kıbrıs PEO Sendikası Genel Sekreteri Hristos Tombazos ve AB Türkiye Karma İstişare Komitesi İşçi Grubu Sözcüsü Annie Van Wezel."

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Genel Kurul sürecine ilişkin açıklamasında "Hem Genel Kurul hem de DİSK'in 45. kuruluş yıldönümü vesilesiyle davet ettiğimiz konuklarımızla ekonomik krizin uluslararası etkilerini ve Arap Baharı'nda işçilerin rolünü tartışacağız. Ayrıca Türkiye'de emekçilerin sorunlarını dünya kamuoyuna anlatmayı ve savaşlara karşı işçi sınıfının birliğini güçlendirmeyi amaçlıyoruz" dedi.

TKP: İkinci Cumhuriyetin değil, işçilerin devrimci DİSK’i için!

Türkiye Komünist Partisi(TKP) DİSK 14. Genel Kurulu’nun toplanması vesilesiyle açıklama yayımladı. Açıklamada DİSK’in kuruluşundaki temel ilkelerden birinin sermayeden, düzen partilerinden ve devletten bağımsızlık olduğu, DİSK’in 1970’li yıllarda ekonomik mücadelenin yanına siyasi mücadeleyi de ekleyerek önemli çıkışlara imza attığı vurgulandı.

“Yıllardır Amerikan sendikacılığı ile Türkiye işçi sınıfının üzerinde hegemonya kuran devlet sendikacılığının karşısına, mücadeleci ve yeni bir anlayışı temsil eden DİSK’e müdahalede gecikmediler. Önce sosyal-demokrasi eliyle pasifize ettiler, sonra silah zoruyla kapısına kilit vurdular. 12 Eyül cuntası, Türkiye işçi sınıfının bu ileri hamlesini ortadan kaldırmak için tutuklamalardan ve işkencelerden geri durmadı.”

90’lı yıllarda DİSK’e yönelik müdahalelerin devam ettiği ve bu müdahalenin “çağdaş sendikacılık” adıyla yapıldığı belirtilirken, "Çağdaş sendikacılık öncelikle soyut bir “demokrasi” söylemi ve talebine oturdu. Bu söylem sınıf ve kitle sendikacılığıından geriye kalan değer ve unsurları paralize etti. Bir noktadan sonra DİSK işçi sınıfının çıkarları için mücadele eden bir örgüt vasfını belli ölçülerde yitirirken DİSK başkanlık makamı da meclise taşınmak için bir basamağa dönüştürüldü.” denildi.

Açıklamada, AKP eliyle yeni bir rejim kurulduğuna ve bu rejimde işçi sınıfına yer olmadığı belirtilerek, böyle bir dönemde DİSK’e nasıl bir rol biçildiğinin büyük önem taşıdığı vurgulandı:

“Sendikaların yeniden tasarlandığı ve düzene bağlandığı böyle bir tabloda İkinci Cumhuriyet rejiminde DİSK’e nasıl bir rol biçildiği büyük önem taşımaktadır. AKP eliyle kurulan gerici, amerikancı ve emek düşmanı İkinci Cumhuriyet’te DİSK’e“baraj” şantajıyla, mücadeleci bir sendika yerine “sivil toplum örgütü” elbisesi giydirilmek istenecektir. Yeni dönemin konfederasyonlara biçtiği gömlek tam da budur.”

TKP, biçilen gömleğin giyilmemesi gerektiğini belirtti ve "bunun için DİSK düzen partileriyle bağlarını koparmalı; kendi geleneklerine hiç uymayan “sivil toplum örgütü” görüntüsünden tamamen kurtarılmalı; AKP iktidarına ve rejimine karşı mücadeleyi daha da yükseltmeli; Arap baharı diye Ortadoğu’da ve kuzey Afrika’da başlayan emperyalist müdahalelere ve düzenlemelere karşı tavır almalı; ETUC ile kurulan mali ilişkileri, bu örgütten fonlanmayı derhal kesmeli, kuruluşundaki “bağımsızlık” ilkesini yeniden hatırlamalı ve yeniden devrimci bir sendika olmalıdır" dedi.(Sol.org)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

4857 Sayılı İş Kanunu Kimleri Kapsar