Sendikaların Yüzde 3'lük Yeni İşkolu Barajı Uygulaması 5 Yıl Ertelendi


BARAJ KRİZİ 5 YIL ERTELENDİ
Uluslararası Af Örgütü işçi Sendikaları Küresel Danışmanı Shane Enright (sağda), Türkiye'deki sendikal yasaların çağdışı olduğunu söyledi. ILO'nun tepkisi sert olur. Uluslararası Çalışma Örgütü Türkiye Direktörü, "Bize de işkolu barajının binde 5'e düşürüleceği bildirilmişti. Bakalım şimdi Cenevre ne diyecek" diye şaşkınlığını belirtirken DİSK Genel Sekreteri de AKP'nin reform diye barajları nasıl ağırlaştırdığını dünyaya anlatmaya hazırlanıyor. 

Toplu İş ilişkileri Yasa Tasansı'na getirilen "Geçici Madde 1" ile yüzde 3'lük işkolu barajının uygulanması 5 yıl sonraya bırakılıyor. Sendikaların mevut yetkisini koruyacaklan bu süre içinde bakanlığın 2009'da yayımladığı istatistikler geçerli olacak. Ancak 5 yıl sonra barajı geçemeyen sendikaların yetkisi düşecek. Bakanlık en son istatistikleri 2009'da yayımlamıştı.

Öte yandan tasarıya karşı yoğun tepkiler geliyor. Taslağın kendileri için "büyük bir hayal kırıklığı" olduğunu söyleyen Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, toplusözleşme yapma yetkisi bulunan 51 sendikadan sadece 20'sinin barajı aşabileceğini, Hak-İş'in 11 sendikasından Türk-tş'in 33 sendikasından 15'inin barajı aşabileceğini, DİSK'in hiçbir sendikasının barajı geçemeyeceğini ileri sürdü.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün'e göre ise 8 sendikaları barajı aşacak durumda. "Bu reform falan değil. AKP'nin ileri demokrasi uygulamaları böyle" diyen Görgün şöyle devam etti: "AKP 12 Eylül'den kalan yasaları değiştirme vaadiyle, kendi istediklerini yapıyor. 28 olan işkolu sayısını 18'e indiriyor. Böylece yüzde 10'luk barajı aşağıya çekmiyor, Daha da artırıyor, yüzde 10-18 aralığına çıkarıyor. Şimdi ILO'ya reform yaptık diyecekler. Ama biz bunun reform olmadığını, bütün dünyaya anlatacağız. Haklar hakları tanımayanlar tarafından verilmez. Haklar asıl sahibi olanlar tarafından mücadele ile korunur. Biz de bunu yapacağız. Mücadele, mücadele mücadele..."

ILO: Hiçbir engel olmamalı

ILO Türkiye Direktörü Ümit Deniz Efendioğlu da şunları söyledi:
"ILO'nun Türkiye'nin de imzaladığı 87 ve 98 numaralı sözleşmeleri sendikalaşmanın önünde hiçbir engel olmamasını öngörüyor. Yasalar sosyal diyalogla çıkarılmalı. Taraflar süreç içinde binde 5Tik barajda anlaştılar. ILÖ'nun Cenevre'deki genel merkezine gönderilen taslakta da işkolu barajı binde 5 olarak yer alıyordu. Meclis'e sevk edilen tasarıda ise baraj yüzde 3. Bakalım o taslak ILO'ya iletildiğinde Cenevre ne diyecek? Ayrıca yüzde 50'lik işyeri barajı da çok yüksek. Bu tip bütün kısıtlamalar örgütlünme özgürlüğüne engeldir."

GREV ÇADIRI KURMAK YASAK
* Sendika üyeliği ve üyelikten ayrılmada noter koşulu kaldırılıyor. Sendikaların kuruluşunda öngörülen bilgi ve belgeler azaltılıyor, kurucuların beyanı esas alınıyor.

* Can ve mal kurtarma; cenaze ve defin işleri ile mezarlıklarda; elektrik, doğalgaz, petrol üretimi, tasfiyesi ve dağıtımı ite nafta veya doğalgazdan başlayan petrokimya işlerinde; bankacılık hizmetlerinde, Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca doğrudan işletilen işyerlerinde, kamu kuruluşlarınca yürütülen itfaiye ve şehir içi toplu taşıma hizmetlerinde ve hastanelerde grev ve lokavt yapılamayacak.

* İşyeri ve çevresinde greve katılanlar veya grev gözcüleri İçin kulübe, baraka ve çadır kurulamayacak. 

* İşkolu istatistiklerinde bakanlığa gönderilen üyelik ve üyelikten çekilme bildirimleri ile SGK'ye yapılan bildirimler esas alınacak. 

Uluslararası Af Örgütü İşçi Sendikaları Küresel Danışmanı Shane Enright, Türkiye'deki sendikal yasalann çağın gerisinde kaldığını söyledi. Enright, "En az 20 yıl öncesinden, çok farklı bir çağdan kalmalar ve 21. yüzyıla uygun değiller" dedi.

Önceki gün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile 3 başlıkta görüşme yaparak Türkiye'deki emekçi haklarının uluslararası sözleşmeler karşısındaki durumunu ele alan Enright, dün Hill Otel'de "Türkiye'de işçi ve kamu emekçilerinin hakları tanınmıyor" adlı kampanyalarını tanıttı.

Toplantıda işkolu barajının, sendikal özgürlüğe aykırı olduğunu vurgulayan Enright, "Toplusözleşme hakkını engelleyecek düzenlemelere uluslararası örgütlerin tepkisi sert olur" dedi. Enright, işkolu barajı ile ilgili bir soruyu yanıtlarken, "Mevzuat değişikliklerinin, çalışanların gönüllü olarak, özgürce üye oldukları sendikaların kapatılması gibi bir sonuç doğurması kesinlikle şoke edici etki yaratır. Bu tür bir durum, ILo'da, uluslararası sendikalarda, Türkiye'den beklentiler konusunda büyük bir hayal kırıklığı yaratır. Çok güçlü uluslararası bir tepki doğurur" dedi.

Enright, Çalışma Bakanı Çelik ile hukuki düzenlemelerle, işyeri örgütlenmesine yönelik bazı reformların yapılmasını görüştüğünü belirterek, grev hakkının ILO standartlarına uygun olarak yapılmasını amaçladıklarını vurguladı.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Kampanya Koordinatörü Burcu Türkay da, geçen yıl başlattıkları kampanya ile Türkiye'deki işçi haklarının yetersiz kaldığını vurgulamaya çalıştıklannı 20 bin adet. kartpostalın imzalandığını, bunlan 1 Mayıs 2012'de Bakan Çelik'e sunacaklarını söyledi.

Uluslararası Af Örgütü İşçi Sendikaları Küresel Danışmanı Enright, "Bu sendikal yasalar bu çağa uygun değil" dedi.

Yüzdeli zamlar emekliler arasındaki farkı arttırıyor
SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur emeklileri arasındaki ücret farkını gidermek için İntibak Yasası çalışmaları sürerken son yapılan enflasyon zamlarıyla emeklilerin ücret farkları daha da büyüdü. Emekliler, "Biz kurumlar arasındaki ücret farkının giderilmesini beklerken, ücretler arasındaki farklar giderek daha da açılıyor" dediler.

DİSK'e bağlı EmekliSen 3 No'lu Şube Başkanı Rahime ildemir Bayrak, yapılan yüzde 6'lık zam oranının SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yansıdığını belirterek, "Enflasyon farkları dikkate alınarak zam yapıldı. Yapılan zamlar düşük maaş alana düşük, yüksek maaş alana yüksek oranda yansıdı" dedi. Türkiye Emekliler Derneği Hukuk Müşaviri Cafer Tufan Yazıcıoğlu, farkın giderilmesi için "katsayı" ve "gösterge" sisteminin geri gelmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Sistem memurlarınki gibi olmalı. Herkes kademe ve derecesini bilmeli. 2000 yılı öncesi emekli olup 800 lira, 2000 sonrası aynı şartlarda emekli olup 2.500 TL alan emekli var" dedi.

İşçi-Memur-Bağ-Kur Emeklileri Derneği Genel Başkanı Hamdi Öz, "Enflasyon oranında zam yapıldığı için maaşlara da o doğrultuda yansıyor. Az olana az, çok olana çok oranda yansıyor. Bu nedenle makas açılıyor. Sistemi değiştiremiyoruz" dedi. Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

4857 Sayılı İş Kanunu Kimleri Kapsar