Toplu İş İlişkileri Kanunuyla Hava İşkoluna Grev Yasağı Getiriliyor


Türk-İş’inde onay verdiği iddia edilen Toplu İş İlişkileri Yasasında HAVA ULAŞIMINA ÖZEL Grev Kırıcılığı hükmü ilave edildi.

Hava-İş sendikası bu gelişme ile ilgili aşağıdaki basın açıklamasını yaptı.
Basın ve Kamuoyuna;SKANDAL: Türk-İş’inde onay verdiği iddia edilen Toplu İş İlişkileri Yasasında HAVA ULAŞIMINA ÖZEL Grev Kırıcılığı hükmü ilave edildi.AKP Hükümetince Kanun Tasarısı olarak Meclise sunulan Toplu İş İlişkileri Yasasına son anda “YENİ BİR GREV YASAĞI” konuldu.

Tasarının Grev ve Lokavt uygulaması başlıklı 64. Maddesine 6. Fıkra eklenerek;
“Hava Ulaşımı alanında faaliyet gösteren işyerleri ve işletmelerde grev esnasında işveren faaliyetlerinin yüzde kırkını sürdürebilir. Bu durumda çalışacak işçilerin sayısı, niteliği ve çalışma yerleri işyerinde veya işletmede çalışan işçi sayısına göre işveren tarafından belirlenir. Bu hükmün uygulanmasında listenin tespiti, ilanı, işçi sendikasına tebliği ve listeye itiraz usulü hakkında 65. Maddenin ikinci fıkrası hükümleri uygulanır”
Şeklinde yeni bir düzenleme getirilmektedir.

Ancak Konfederasyonumuz TÜRK-İŞ tarafından 25 Ekim 2011 tarihli yazı ile sendikamıza gönderilen yasa taslağında 64. Madde 6. fıkrası bulunmamaktadır.

İleri demokrasi aldatmacası ile halkoyuna sunulan Yeni Anayasa ile vaat edilen grev yasaklarının kaldırılacağı aldatmacası bir yana, bu tasarı ile var olan grev yasaklı işkollarına ilave olarak, daha önce böyle bir yasak bulunmayan HAVA TAŞIMACILIĞI işkolunda da fiili grev yasağı getirilmektedir.

Grevde İşverenlerin hava ulaşımında faaliyetlerinin %40’nı sürdürmesine olanak sağlanması fiilen grev hakkının ortadan kaldırılmasıdır.

Konfederasyonumuz Türk-İş direkt sendikamızın örgütlülüğünü etkileyecek bu konuda Tasarı Meclise inerken sendikamıza herhangi bir değişiklik bildiriminde bulunmamıştır. Bu anti- demokratik ve hukuk dışı düzenleme Meclise gönderilen Tasarı’ya nasıl ve kimin isteği ile ilave edilmiştir. Eğer Türk-İş’le de bu değişiklik paylaşılmamışsa tam bir SKANDALDIR.

Maddeye eklenen fıkrada da görüldüğü gibi sadece hava ulaşımı için özel grev uygulama yasağı getirilmiştir. Yasada hava, deniz, kara, demiryolu işkolları tek bir Taşımacılık işkolu haline getirilirken HAVA ULAŞIMI ile ilgili işverenlere grevde tanınan böylesi hak HANGİ DEMOKRATİK ÜLKEDE VARDIR ?

Toplu İlişkileri Yasa Tasarısında işkolu barajının taslaktaki binde 5’ten, yüzde 3’ e çıkarılması işyeri ve işletmelerde %50+1 barajının halen sürdürülmesi ile zaten baştan 12 Eylül darbe Anayasasının hiçbir engellini ortadan kaldırmayan bir niteliğe sokulmuştu. Ancak bir sendika aleyhine ve işverenler lehine BÖYLESİNE ÖZEL HÜKÜM DARBE ANAYASASINDA bile konulmamıştı.

Hava-İş sendikası olarak böylesine özel hüküm içeren bu maddenin tasarıdan çıkarılmasını tüm barajların kaldırılarak örgütlenme özgürlünün önüne engel konulmamasını talep etmekteyiz.

Tüm muhalefet partilerinin bu tasarı ile ilgili işçilerin sesine kulak vererek komisyon çalışmalarında tüm anti-demokratik maddelerin ortadan kaldırılması ile ilgili etkili çalışma yapmasını beklemekteyiz.Saygılarımızla.
HAVA-İŞ GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU 
Kaynak:havais.org.tr

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM