Başbakan Erdoğan Obama'yla Görüştü Suriye'ye Müdahale Etmemek Mümkün Değil Dedi


Erdoğan Obama ile görüştü: Suriye'ye müdahale etmemek mümkün değil

Başbakan Erdoğan, Seul'de ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşme sonrasında "Suriye'ye müdahale etmemek mümkün değil" dedi.

Başbakan Erdoğan, Nükleer Güvenlik Zirvesi için gittiği Güney Kore'nin başkenti Seul'de ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü. Suriye ve Irak gündemlerinin ele alındığı görüşme sonrasında Erdoğan basına yaptığı açıklamalarda bir kez daha Suriye'ye savaş tehdidini dile getirdi.

"Suriye'ye müdahale etmemek mümkün değil" diyen Erdoğan bu konuda ABD ile aynı fikirde olduklarını belirtti:

''Şu anda en önemli göç merkezi haline gelmiş durumdayız. Şu ana kadar ülkemize göç eden Suriye'li kardeşlerimizin sayısı 17 bin kişiyi aşmış durumda. Tabii bir taraftan ölüm hadiseleri var. Helikopterlerle bombalamak suretiyle de bugünlerde ölüm sayıları sürekli artıyor. Buna tabii seyirci kalmak, bunu beklemek, buna müdahale etmemek mümkün değil. Bu bizim vicdani bir görevimiz. Bu konuda gerekli olanları uluslararası hukuk çerçevesinde yapmanın gayreti içerisindeyiz ve yapacağız. Bu konuda düşüncelerimizin geneli itibariyle örtüştüğünü görmek bizleri ayrıca memnun etmiştir."

Rusya, Çin ve İran da görüşüldü
Olası bir Suriye müdahalesine karşı çıkan Çin, Rusya ve İran'ı da Obama ile yaptıkları görüşmede ele aldıklarını belirten Erdoğan, Obama'nın "Ortadoğu özel temsilcisi" gibi konuştu:

"Tabii Suriye konusuyla bağlantılı olarak bölgede gerek İran gerekse Rusya Federasyonu ile ilgili, Çin ile ilgili bütün bu konuları da değerlendirme imkanımız oldu. Özellikle de Güney Kore ziyareti dönüşü İran ziyareti ağırlıklı olarak Suriye ile ilgili olacaktır. Dolayısıyla da bu konuda bir değerlendirmenin faydalı olacağı düşüncesindeydim ve bunu da değerlendirdik.''

Irak'taki gelişmeler ile Kürt sorununu birlikte ele aldıklarını gösteren Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

''Irak'taki gelişmeler gözardı edilemezdi. Irak'taki gelişmeleri de masaya yatıralım istedik. Irak'taki gelişmeleri aramızda konuşma fırsatımız oldu.

Ben inanıyorum ki gayretler Irak'taki barışın da bir an önce tesisine fırsat verecektir. Tabii bölücü terör örgütü ile verilen mücadelede ABD'yi yanımızda görmek bizleri ayrıca memnun etmiştir. Bölücü terör örgütü ile mücadelemiz zaten devam edecektir. Ama siyasi uzantılarıyla da müzakere etme şansımız mevcuttur."

Tampon bölge gündemde
Seul yolculuğu sırasında uçakta gazetecilerin "Suriye içerisinde tampon bölge ya da güvenli bölge oluşturulması gündemde mi?" sorusuna Erdoğan "çalışmalar sürüyor" yanıtını vermişti:

"Çalışmalar sürüyor. Gelişmelere bağlı. Uluslararası hukuka göre "koruma hakkı" devreye girebilir. Biz Rusya, Çin ve İran'ı da devreye sokarak çözüm bulma arayışındayız." haber.sol.org.tr

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM