IKEA Çalışanları 13 Ülkede Sendikalı Türkiye'de Sendikalaşmaya İzin Yok


IKEA’da 13 ülkede sendika var ama Türkiye’de yok!
Dünyanın birçok ülkesinde mağazaları bulunan İKEA’da örgütlü bulunan 14 ülkeden 20 sendika Türkiye’de bir araya gelerek İKEA Sendika Birliği'ni kurdu. Birliğin kuruluş toplantısında öncelikli gündem ise, Türkiye’de uygulanan sendika düşmanı politikalar oldu.

İKEA’da örgütlü bulunan 14 ülkeden 20 sendika Türkiye’de bir araya gelerek, İKEA Sendika Birliğini kurdu. Türkiye’de Mopa Mobilya’nın sahibi olduğu İKEA’da sendika karşıtı tutumun konuşulduğu toplantıda, sorunun çözümü için 2 yıldır mücadele edildiği vurgulandı.

“İki yıldır örgütlenme çalışmaları sürüyor”
İKEA Sendikalar Birliği’nin kuruluşunu ilan ettiği toplantının ardından konuşan birliğin bileşenlerinden Koop-İş Sendikası Genel Sekreteri Metin Güney, birliğin amacının İKEA işçilerinin çalışma koşullarının daha iyi noktaya gelmesi için mücadele etmek olduğunu söyledi.

Türkiye’de 2 yıldır İKEA’da örgütlenme çalışmaları yürüttüklerini belirten Güney, buna karşın işyerlerinde özellikle son bir aydır çok ciddi baskılar yaşandığını ve sendikalı olan işçilerin tespit edilip istifaya zorlandığını ifade etti.

“Türkiye’nin yasalarına güveniyorlar, sendikaya izin vermiyorlar”
Bu bir aylık süre içinde sendika çalışmasının en aktif yürütücülerinden olan bir işçinin sendikalı olduğu için işten çıkarıldığına değinen Güney, Türkiye’nin yasalarına güvenen işverenler, yurt dışında sendikaya izin verirken, Türkiye’de sendikaya yanaşmadığına dikkat çekti.

İKEA’da işçilere ve sendikalaşmaya dönük baskıların artması durumunda birlikle ortak eylem kararları alabileceklerine değinen Güney, baskılara son verilmesi gerektiğini kaydetti.

İKEA Sendika Birliği yaptığı açıklamada, Türkiye’de yapılan baskıları endişeyle karşıladığını duyururken, hedeflerinin tüm İKEA çalışanlarının çalışma koşullarının daha iyi bir noktaya taşınması olduğunu ifade etti.
(soL - İstanbul)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM