Sendikal İşkolu Barajı Yüzde 1 Oldu


Toplu İş İlişkiler Taslağı'nda Sendikal İşkolu Barajı Yüzde 1'e İndirildi
GENEL GREV UYARISI GERİ ADIM ATTIRDI
Toplu İş ilişkileri Tasarısı'yla, 2821 sayılı Sendikalar Yasası ve 2822 sayılı Toplu Sözleşme Grev ve Lokavt yasalarında yapılan değişildik Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonundan geçti. Bakanlar Kurulundan uzun süre iş kolu barajı nedeniyle geçemeyen tasarı, barajın binde 5 yerine, yüzde 3 olarak değiştirilmesiyle TBMM'ye sevk edilmişti. Bakanlar Kurulundan yüzde 3 olarak geçen iş kolu barajı, görüşüldüğü komisyonda yüzde l'e indirildi.


Sendikal Güç Birliği Dönem Sözcüsü olan Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, tasarıda yapılan değişikliklerin Ulusal İstihdam Stratejisindeki tehlikeleri perdelemek için yapıldığına dikkat çekti. Türkel, "Bu konfederasyonlara sus payı olarak sunuluyor" dedi.

İş kolu barajı yüzde 1, sayısı 22
Tasarının Bakanlar Kurulundan geçen şeklinde iş kolu sayısı 25'ten 18'e indiriliyordu. Ancak bu birleştirme, iş kolu barajı yüzde 3'e düşürülse bile, pek çok sendikayı baraj altında bıraktığı için sendikaların tepkisine neden olmuştu. Hak-İş ve DİSK'e bağlı sendikaların neredeyse tamamı baraj altında kalırken, Türk-İş'e bağlı 33 sendikanın sadece 14'ü iş kolu barajını geçebiliyordu. Komisyonda yapılan değişiklikle iş kolu sayısı 18'den 22'ye yükseltildi. Aydınlık'a gelen bilgilere göre, bu değişiklik Hak-İş'e bağlı sendikaları kurtarmak için yapıldı.

Harp iş kolunda grev
Tasarıdaki başka değişiklikler de yapıldı. Harp iş koluna getirilen grev yasağı tasarıdan çıkarıldı. Sendika temsilcilerinin kaldırılan iş güvencesi de yeniden tasarıya eklendi. En az 30 işçinin çalıştığı iş yerlerinde uygulanması öngörülen iş güvencesi maddesinde de değişiklik yapılarak sayı sının kaldırıldı. Tasarının Bakanlar Kurulundan çıkan halinde grev çadırlarına yasaklama getiriliyordu. Komisyon bu yasağı da tasarıdan çıkardı.

TÜRKEL SÖYLEMİŞTİ
Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, 24 Şubat'ta Aydınlık Gazetesi'nde yaymlanan "Dağ Fare Doğuracak" başlıklı yazısında, tasarının bu şekliyle yasalaşacağına inanmadığını ifade ederek şunları söylemişti:

"Tam da o günlerde sayın Çelikle Türk İş Yönetimi olarak bir görüşme yaparken bir Türk-İş Yöneticisi; "Sn. Bakan, Sn. Türkel sizin sendikalar yasasını çıkaracağınıza inanmıyor" gibi bir ifade ile Sn. Faruk Çelik'e iltifatta bulunmuş idi. İltifat diyorum çünkü; bu soru" Sosyal güvenliği başarılı bir şekilde hallettiniz, buna biraz da biz Türk-İş Yöneticileri olarak sendikalar yasası için göz yumduk" iması vardı. ... Ve Sn. Çelik, bana dönerek - neden inanmadığımı sorduğunda - nedenlerini o gün üç başlık altında sıralamıştım. Bu nedenler bugün hâlâ geçerli ve bu nedenler geçerli olduğu için de tarafların üzerinde mutabakata vardık dedikleri "Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı" orasından burasından kırpılarak "12 EYLÜL YASALARIN" dan daha geri düzeyde Meclis'e sevk edildi."Kaynak:Aydınlık

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM