BASİSEN Çalışma Bakanlığı Sendikaların Yetki İşlemlerini Durdurdu


BAKANLIK YETKİ İŞLEMLERİNİ GEÇİCİ OLARAK DURDURDU 
ONBİNLERCE İŞÇİ TOPLU SÖZLEŞMESİZ KALDI

YENİ TOPLU İŞ İLİŞKİLERİ KANUN TASARISI BİR AN ÖNCE YASALAŞMALIDIR!
Banka ve Sigorta Çalışanları da Yeni Toplu İş Sözleşmelerini Yapabilmek İçin TBMM’nden Yasanın Çıkmasını Bekliyor...

Sendikamızın örgütlü bulunduğu 8 işletmede çalışan 30 bine yakın üyesi yeni Toplu İş Sözleşmesine kavuşmak için yeni yasanın çıkmasını bekliyor.

Bilindiği gibi yürürlükteki 2821 sayılı Sendikalar Kanunu ile 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu’nun yeni düzenlemesi olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve sosyal taraflarca hazırlanan “Toplu İş İlişkileri Kanun Taslağı” Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda kabul edilerek TBMM’ne gönderilmiştir.

Bu süreçte, 1 Şubat 2012 tarihi itibariyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da; yeni yasa kabul edilip yürürlüğe girene kadar, toplu pazarlık düzeninin ilk en önemli safhası olan “yetki tespiti” ve “yetki belgesi” verilmesi işlemini geçici bir süre için durdurmuştur.

Ancak bugüne kadar, “Toplu İş İlişkileri Kanun Taslağı” yasalaşmamıştır. Ayrıca ne zaman TBMM Genel Kurulu gündemin gelip, yasalaşacağı yönünde kesin bir tarih de yoktur.

Böylece sendikaların üyelerinin hak ve çıkarlarını koruma ve geliştirmek üzere gerçekleştirdiği toplu iş sözleşmeleri bağıtlama hakkı -geçici bir süre de olsa- fiilen ortadan kalkarken, üyelerin ve geçindirmek zorunda oldukları aileleriyle birlikte onbinlerce vatandaşımızın mağduriyeti söz konusu olmuştur.

Kanunun yasalaşması yönündeki bu belirsizlik, süreleri 2012 yılında sona eren yeni dönem toplu iş sözleşmelerini bekleyen 30 bine yakın üyemizi mağdur ederken, örgütlü bulunduğumuz işletmelerdeki verimlilik ve motivasyonu da olumsuz yönde etkilemektedir.

BASİSEN olarak, üyelerimizle birlikte diğer sendikaların yüzbinleri bulan mensuplarının yetki prosedüründen kaynaklanan toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlayamamasından dolayı yaşadıkları mağduriyetin son bulması için Hükümet ve İktidar Partisi ile birlikte Muhalefeti “Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı”nı TBMM’inden geçirerek yaslaştırmaya çağırıyoruz. basisen.org.tr

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM