Havacılık İşkoluna Grev Yasağı Getiren Yasa Tasarısına Karşı Hava İş Sendikası Üyeleri Grevde



THY 'fiili' grevde 
Sivil havacılık işkoluna grev yasağı getiren düzenlemenin Meclis gündemine geleceğinin öğrenilmesi üzerine günün ilk saatlerinden itibaren Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı'nda çalışan emekçiler fiili greve başladı. Greve ilerleyen saatlerde de katılım oldu, bu nedenle birçok uçak seferinin iptal edildiği öğrenildi.
Sivil havacılık işkoluna grev yasağı getirilmesi için AKP milletvekili tarafından teklif edilen ve AKP’lilerin oylarıyla oy çokluğu ile TBMM alt komisyonundan geçen yasanın TBMM’de görüşüleceğinin öğrenilmesi üzerine Hava İş konuyla ilgili üyelerine şu mesajı geçti:

“Çok acil! Çok Acil!
Tüm muhalefet partilerinin karşı çıkmasına, basın açıklamalarında tüm üyelerimizin karşı çıkmasına rağmen; grev hakkımıza yasak getiren yasanın 29 Mayıs 2012 günü TBMM’de çok büyük bir hızla gündeme alınacağı bilgisi alınmıştır. Bu haber sonrası tüm normal, vardiyalı ve uçuş üyelerimiz bu ağır hak kaybı ihtimali ile 29 Mayıs 2012 tarihinde lokal saatle 03.00 – 24.00 arası kendilerini göreve hazır hissetmeyeceklerini bildirmişlerdir.”

YER HİZMETLERİNDEN DESTEK
Mesajın ardından THY emekçileri rahatsız olduklarını dile getirerek sabahın ilk saatleri olan saat 03.00'ten itibaren iş bırakmaya başladı. Seferler tek tek iptal edilirken, grevin 00.00'a kadar süreceği bildirildi.

Sabah saatlerinden itibaren Atatürk Havalimanı’nda toplanan THY’de görevli kabin memurlarına destek olarak Türk Hava Yolları Teknik A.Ş çalışanlarından 200 kişilik bir grup iş bırakarak eyleme katıldı. Greve saatler ilerledikçe katılım arttı.

104 SEFER İPTAL EDİLDİ
Havacılık iş koluna grev yasağı getiren kanun teklifinin bugün TBMM’nin gündemine geleceği haberi üzerine Türk Hava Yolları’nda görevli kabin memurlarının Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirdiği eylem nedeniyle iptaller yaşanıyor.

İptal edilen seferlerin yolcuları ise otellere yerleştiriliyor. İptal edilen seferler arasında bulunan Odessa, Zürih,Zagrep ve Paris’e uçamayan yolcuların bagajlarını almak için Dış Hatlar Terminali Geliş Katı’nda beklerken Doğan Haber Ajansı’na konuştular. Yolcular uçamamaktan şikayet ederken bazı yolcularda eyleme destek verdi. Uçuşu iptal edilen Zagrep yolcularından Rüştü Nuran, “Sonunda emekçilerin sosyal hakkıdır.Bunlar için savaşmalarına hak veriyorum.Grev yapmaları da mantıklı.Destekliyorum" diye konuştu. Uçamayan yolcular THY Hotel Desk bürosu önünde kuyruk oluştururken,acıkan yolcular için ikram verildi.

THY’DEN AÇIKLAMA
Bu arada THY yaptığı yazılı açıklamayla sendikal eylem nedeniyle iç ve dış hatlarda 104 seferin iptal edildiğini bildirdi .Yapılan açıklamada, “Hava-İş sendikası yasadışı grev çağrısı yapmış,çalışanların bir kısmı bu çağrıya uymuştur. Bu nedenle uçuş operasyonlarında aksaklıklar yaşanmaktadır. Yolcularımızın en az etkileneceği şekilde iptaller yapılmaktadır. Yolcularınızın değişiklik talepleri herhangi ekstra maliyet olmaksızın gerçekleştirilecektir" denildi.

İŞTEN ATMALAR BAŞLADI
Hava-İş’in grev kararı almasının ardından THY yönetim bu sabah itibariyle 93 havayolu işçisini işten attı. Hava-İş, “Bir tek üyemizin burnu kanadığında tepkimiz çok daha etkili olacaktır” diyerek işte çıkarmalara tepki gösterdi.

Hava işkolunda grev yasağı öngören yasa tasarısının apar topar Meclis gündemine gelmesinin ardından Hava-İş “acil” koduyla grev kararı aldı. Çalışanlar iş bıraktı, THY tehdit etti.

Türk Hava Yolları yönetimi çalışanlara bir mesaj göndererek “kanunların tanıdığı yetkiye dayanarak işten çıkaracağı” uyarısını yaptı. Bir THY yetkilisi “Kanunsuz eylem yaparak greve katılan personelin ilk grubunun bildirimsiz olarak iş sözleşmeleri feshedildi” dedi. Yetkili iş akitlerinin feshedildiğini telefonla bildirdiklerini söyledi.

THY, “mazeretsiz işe gelmeyenlerin ve bunun sonucu olarak işten çıkarılanların listesini” yayınladı. THY’nin yayınladığı listeye 93 işçinin ismi bulunuyor.

HAVA-İŞ: EYLEM YASADIŞI DEĞİL
Grevin yasa dışı olmadığını belirten Hava-İş, “Havacılık çalışanları en demokratik hak olan grev haklarının hiç bir gerekçe gösterilmeden kanun teklifi ile ellerinden alınmaya çalışılması nedeniyle görev yapamaz duruma düşürülmüştür. Bu yasadışı bir eylem ve grev değildir. Üyelerimize yönelik bu yasal haklarını kullanmaları ile ilgili işverence en küçük bir tehdit sözkonusu olduğunda bir tek üyemizin burnu kanadığında tepkimiz çok daha etkili olacaktır” dedi.

BAKAN YILDIRIM TEHDİT ETTİ
THY çalışanlarının havacılık iş koluna grev yasağı getiren kanun teklifini protesto etmesine Binali Yıldırım'dan sert tepki geldi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, THY'deki iş bırakma eylemiyle ilgili yaşanan sorun yurttaşı perişan edecek noktaya geldiğinde, gerekli adımları atmaktan geri durmayacaklarını belirterek, "Bizim için vatandaşın rahatlığı, hizmete erişmesi her şeyin önünde gelir" dedi.

GREV ALANINDA EYLEM
Atatürk Havalimanı'nda toplanan Hava-İş Sendikası üyeleri havacılık sektörüne grev yasağı getiren kanun teklifini protesto etti.

Hava-İş Sendikası üyeleri havacılık sektörüne grev yasağı getiren kanun teklifini protesto etmek amacıyla fiili grevde. Atatürk Havalimanı'nda toplanan sendika üyeleri, burada çeşitli sloganlar attı. Grup adına açıklama yapan, Hava-İş Sendikası Teşkilatlandırma Sekreteri Kaya Sayın, tarih boyunca havacılık hizmetlerinde hiçbir şekilde grev yasağı olmadığını belirterek, ''Ancak TBMM'ye verilen 'Torba Yasa' teklifinin içine, evrensel, anayasal en temel demokratik işçi hakkı olan grev hakkını yasaklayan bir madde ilave edilmiştir. Komisyon toplantılarında, tüm muhalefet partileri bu maddenin tekliften çıkarılmasını istemiş, ancak yasak oy çokluğu ile kabul edilmiştir'' diye konuştu.

"THY YÖNETİMİ PERSONELİ HİÇE SAYIYOR"
Sayın, THY yönetiminin, personelin şirketi ayakta tutan en önemli değer olduğu gerçeğini hiçe saydığını savunarak, ''Şirket, tehdit, ceza, işten çıkarma, kuralların çiğnenmesine yönelik baskılarla yönetilmektedir'' dedi. Tüm havacılık çalışanlarının bu girişim karşısında büyük bir şok yaşadığını, çalışanların görev yapamaz hale geldiğini anlatan Sayın, ''TBMM'de sağduyulu milletvekillerinin bugün bu hakları ortadan kaldıran adaletsizliği ve hakkaniyetsizliği anlayacaklarına ve bizi mutlu edeceklerine inanıyoruz'' dedi.

SOSYAL MEDYADA THY GREVİ
Hava-İş Sendikası'nın bu gece itibariyle THY'de fiili olarak grev ilan etmesi ardından sosyal medya kullanıcıları #THYgrevde hactagını tt yaptı.

AKP'nin havacılıkta grev yasağı getiren düzenlemeyi bugün apar topar meclis gündemine getireceğinin öğrenilmesi üzerine Hava-İş Sendikası bu gece itibariyle fiili olarak grev ilan etti. Türk Hava Yolları (THY) işverenlerinin tehdit dolu mesajlarına rağmen THY'de seferler iptal edilmeye başlandı. Tüm bu gelişmeler sosyal medyada da yankı buldu.

THY grevine destek veren sosyal medya kullanıcıları Twitter'da #THYgrevde hactagını tt yaptı.

#THYgrevde hactagı altında toplanan tweetler:

FERHAT TUNC ‏
THY'nın dünyanın en çok kazanan hava yolu olduğu söylenirken çalışanları neden mağdur edilir anlamak zor! #THYgrevde GREV HAKKI KUTSALDIR!

U.C
THY dünya yıldızlarına sponsor olacağına önce çalışanlarına adam gibi haklarını versin! O çalışanlar sayesinde THY, THY'dir.

melico ‏
THY Çalışanları'na emeklerinin karşılığı için gösterdikleri onurlu direnişte ve haklı davalarında sonuca ulaşma yolunda başarılar #THYgrevde

yenerçevik ‏
#THYgrevde VE GREV YAPAN İŞÇİLERİ İŞTEN ÇIKARIYOR ,DÜŞÜNMEYEN KONUŞMAYAN ROBOTLARI İŞ BAŞVURUSUNA ÇAĞIRIYOR , DİRENİŞE SELAM #THYgrevde

Brsusl ‏
#THYgrevde, umarın başbakan çıkıp "greve başkaldırı gözüyle bakıyorum. her grev bir uludere'dir" demez.

engin ‏
THY, greve katılanları işten çıkarmakla tehdit etmiş. Biri şu ileri demokrasi artıklarına söylesin: Grevsiz demokrasi köleliktir! #THYgrevde

KIZILSAKAL ‏
#thygrevde greve katilan personeli isten atan thy sen git elalemin takimina sponsor ol borcun altina gir faturayi personele kes!

kemalcengiz ‏
#THYgrevde bunca çalışanını mağdur ediyorsun onların haklarını güya Türkiye'yi tanıtıcam diye orya burya sponsor oluyorsun!!

Erman Akyüz Brueggen ‏
Hangi havayolu şirketinin bu kadar güler yüzlü, bu kadar bizden personeli var? Onları üzmeyin, haklarını yemeyin !!!! #THYGrevde

Deniz Öner ‏
Fasist Padisahin halki hesaba katmayan her isini agzindan burnundan getirecegiz #THYGrevde

Ali Tanrıverdi
#THYgrevde kapitalizim sahnede...

KESK: SONUNA KADAR HAVA-İŞ'İN YANINDAYIZ
KESK yaptığı yazılı açıklama ile, “Hukuksuzluğun vardığı boyutları göstermesi açısından çarpıcıdır” diyerek, THY’de başlayan grevi desteklediğini açıkladı.

KESK Yürütme Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, hava işkolunda grev yasağı öngören yasa tasarısının “hukuksuzluğun vardığı boyutları göstermesi açısından çarpıcıdır” denilerek, Hava-İş grevine destek verildi. Açıklamada, “Bugün 12 Eylül darbecilerini yargılama iddiasında olanların, 12 Eylül darbesi ürünü yasaları kullanarak grev yasaklarına havacılık hizmetlerini de ilave etmek istemesi, darbeci zihniyetin iktidar partisi tarafından sürdürüldüğünü göstermektedir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada şöyle denildi:

“Havacılık işkolunda getirilmek istenen grev yasağı, işçilerin en temel hakkı olan grev hakkının bizzat iktidar partisi tarafından yasaklanması, açıkça işvereni korumaya yöneliktir. Hava İş sendikasının bugün meclis gündemine gelmesi beklenen kanun teklifine karşı almış olduğu iş bırakma kararı haklı ve meşrudur. Havayollarında yapılan eylemi kırmak amacıyla yapılan girişimler amacına ulaşamayacaktır.

AKP hükümeti hemen her alanda kendisini gösteren yasakçı ve baskıcı anlayışından vazgeçmeli, gerek kamu emekçilerinin, gerekse işçi sınıfının en temel haklarına yönelik saldırı ve girişimlerine derhal son vermelidir.

KESK olarak Hava İş Sendikası’nın almış olduğu bu kararı sonuna kadar destekliyor, havacılık işkolunda çalışan bütün işçilerin haklı mücadelelerinde yalnız olmadıklarını, kendileriyle dayanışma içinde olacağımızı bilmelerini istiyoruz. THY yönetimini bir an önce işçilerin taleplerini kabul etmeye ve çalışanların iş akitlerinin feshedilmesine yönelik hukuksuz girişimlerden vazgeçmeye çağırıyoruz.”
(emek dünyası- birgün-ajanslar)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM