İşveren Kıdem Tazminatını Kaldırmak İçin Toplu İş İlişkiler Yasasını Engelliyor


İşverenlerin yasa itirazı toplu sözleşmeleri tıkadı
Yeni yasa çıkmadığı gerekçesiyle iş kolu istatistiklerinin SGK verilerine göre yayınlanması erteleniyor. Bu nedenle en az 200 bin işçi yetki tespitleri yapılmadığı için toplusözleşmeden yararlanamıyor. Toplu İş İlişkileri Yasası’nın çıkmamasının nedeni ise işverenler. İşverenlerin yasanın çıkması için kıdem tazminatı hakkının budanmasını şart koşması üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sendikalara eski istatistiklere dayanarak işyeri yetki tespitlerinin açıklanması yönünde protokol önerdi. Hak-İş bunun hukuksuz olduğunu belirterek itiraz etti, Başbakana çıkmayı önerdi. Protokol önerisi rafa kalkarken, DİSK ve TİSK Başbakana çıkmayacaklarını bildirdi. Türk-İş ve Hak-İş Başbakan ve Mecliste grubu bulunan parti başkanlarıyla görüşecek.

İŞVERENLERİN AKLI TAZMİNATTA
Bu duruma tepki gösteren çok sayıda sendika hükümete “Ya yasayı çıkar, ya da eski mevzuata göre işyeri yetkilerini açıkla”, çağrısı yapmışlardı. 18 Haziranda işçi konfederasyonları, Çalışma Bakanı Çelik’in çağrısıyla aralarında TİSK ve TOBB’nin de bulunduğu işveren örgütlerinin temsilcileriyle bir araya gelmiş, işverenlerin Toplu İş İlişkileri Kanunu’nun çıkarılması için kıdem tazminatına ilişkin düzenlemeyi şart koşmaları toplantıyı tıkamıştı.

Önceki gün de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Bakan Çelik, Üçlü Danışma Kurulunu bir kez daha topladı. Bakanlık, eski mevzuat ve eski istatistiklere göre yetki tespitlerinin açıklanması için bir protokol önerdi. Hak-İş “Bu hukuksuzluktur” diyerek protokole karşı çıktı. Bakanlık yetkilileri ise “Hukuksuzluk olduğunu biz de biliyoruz. Ama aramızda anlaşırsak sorun olmaz” açıklaması yaptılar. Ancak Hak-İş kabul etmedi.

TİSK’in sıcak bakmadığı öneriye DİSK de, “Doğru bulmadığımız yasanın çıkması için kimseyle görüşmeyiz” diyerek yapılacak görüşmelere katılmayacağını bildirdi. Ancak Hak-İş ve Türk-İş görüşmeleri yapma konusunda anlaştı. Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu’nun Başbakanla görüşme ayarlanması konusunda görev aldığı öğrenildi.
‘İŞVERENLER HÜKÜMETİ TEHDİT EDİYOR’
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan önceki akşam basın mensuplarının davetli olduğu iftar yemeğinde yasanın çıkmamasına tepki gösterdi. İsim vermeden TOBB’nin yasanın çıkmaması için hükümeti baskı altında tuttuğunu belirten Arslan, “Yasa çıkmadığı için Bakanın üzüntü duyduğunu biliyorum. O da mustarip. Engelleyenin kim olduğunu, Bakan da, biz de biliyoruz. İşverenler hükümet üzerinde tehdide varan baskı oluşturdular. Ama bu mazeret olamaz. Kaç tane yasada tarafların uzlaşmasına bakılıyor. Nasıl oluyor da sendika yasası gelince uzlaşma aranıyor. Yasayı çıkaracak olan hükümettir. Bu nedenle bizim asıl muhatabımız hükümettir” diye konuştu.

‘BAKAN İŞVERENLER İÇİN ENDİŞELİ’
1963 tarihli Sendikalar Kanunu’nu bile arar hale geldiklerini belirten Hak-İş Genel Başkanı Arslan, darbelerle hesaplaşma iddiasındaki hükümetin 12 Eylül ürünü sendika yasasını sahiplenmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. “Yasayı çıkaramadık, protokol yapalım” demenin sendikalarla alay etmek anlamına geldiğini ifade eden Arslan, Meclisin bir an önce olağanüstü toplanarak Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı’nı onaylamasını istedi.

Gazetecilerin sorusu üzerine Mahmut Arslan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da yasanın çıkması konusunda işverenler adına endişelendiğini söyledi.
(Ankara/EVRENSEL) Cem Gurbetoğlu

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

4857 Sayılı İş Kanunu Kimleri Kapsar