Can Dündar: Geleceğimiz Üzerinde Kanlı Bir Oyun Oynanıyor

Can Dündar: Geleceğimiz üzerinde kanlı bir oyun oynanıyor 

Can Dündar bugünkü köşesinde Amerika’nın oyununu yazdı.

Washington'da önemli bir düşünce kuruluşunun Suriye ile ilgili düzenlenen savaş oyunu ortaya çıkmıştı. Bu oyuna göre, Türkiye'yi Suriye'ye askeri müdahaleye zorlamak için bazı illerde bombalar patlatılacaktı. Bu illerden biri de Gaziantep'ti.

Milliyet gazetesi yazarı Can Dündar köşesinde bu iddiayı ele aldı ve "Bu sadece bir oyun" diyen Amerika'nın bu konudaki önemli bir sicilini aktardı. Dündar, 1 Mart tezkeresine karşı çıkan generallerin bugün Silivri'de yargılandığına dikkat çekerek, "İronik bir şekilde bir kısmının suçu, harp oyunu oynamak" dedi.

İşte Dündar'ın o yazısı:

Bizimle oynuyorlar. Oyun, çocuk dünyasında gerçeğin yansımasıdır. Çocuk, hayatı oyun aracılığıyla algılar, büyüdükçe de oyunda öğrendiğini hayata geçirir. Anlaşılan stratejistler de öyle... Oyunla dünyayı algılıyorlar, sonra da oyunu hayata geçiriyorlar.

Hürriyet’te Tolga Tanış’ın Washington’dan verdiği haber, son dönem yaşananların en net izahı gibiydi. Özetleyeyim: ABD’nin 3 önemli düşünce kuruluşu, 2 ay önce Washington’da Suriye’yle ilgili bir savaş oyunu düzenlemiş. Ağustos 2012 ile Nisan 2013 arasında yaşanabilecekleri öngörmeye çalışmışlar. Muhtemel senaryolar masaya yatırılmış. Her adımda senaryo yenilenmiş. Oyunda Amerikalı uzmanlar 3 aktörün rolünü üstlenmiş: ABD, Suudi Arabistan ve Türkiye... Başta ABD ve Suudi Arabistan, Türkiye’nin krize liderlik etmesini (yani Suriye’ye tek başına müdahalesini) beklemiş. Türkiye buna ayak diremiş. “Ancak NATO ile birlikte hareket ederim” diye “oyunbozanlık” yapmış. Bunun üzerine “senarist”ler, Suriye’deki ölü sayısını ve Türk sınırına mülteci yığınını artırmış. Türkiye yine tınmamış. Sonunda “oyun kurucular”, Ankara’yı Suriye’ye askeri müdahaleye zorlayacak formülü bulmuş: Türkiye’de bombaların patlaması... Bomba için öngörülen kentlerden biri, Gaziantep’miş. Bir “oyuncu” Hürriyet’e, “Bombalamalar artınca Türkiye ekibi Suriye’ye askeri müdahaleye mecbur kaldı” demiş.

OYUNU ANLADINIZ MI?

“Bu sadece bir oyun” diyenlere Amerika ’nın bu konudaki sicilini hatırlatayım. 2003 yılıydı. Türkiye’yi Irak’a müdahaleye zorlayan 1 Mart tezkeresi Meclis’te reddedilmişti. Kulislerde Hükümet’in baskısına askerin direndiği söyleniyordu. İşin iç yüzü, Wikileaks belgeleri arasında çıkan 22 Mart 2003 tarihli rapordan anlaşıldı. Raporda ABD’nin Ankara Büyükelçisi Pearson şöyle diyordu: “Generallerin bu tutumu, Amerikan çıkarlarının korunması açısından engelleyicidir. Erdoğan, güçlü bir müttefikimizdir. Kendisine desteğin devamı halinde Türk hava sahasını, kara ve demiryolları ile Mersin ve İskenderun limanlarını kullanımımıza açacağını taahhüt etmektedir. Ancak Türk ordusundaki üst rütbeli subaylar tarafından sürekli engellenmek istenmekteyiz.” Raporda Amerikan çıkarlarına karşı çıkan generaller, isim isim sayılıyordu. O generallerin hepsi şu anda Silivri’de yargılanıyor.

İRONİK BİR ŞEKİLDE BİR KISMININ SUÇU HARP OYUNU OYNAMAK

Şimdi kumpanya Suriye’de... 10 yıl önceki “Irak oyunu” orada sahneleniyor. Şu farkla ki, o zaman işgale öncülük eden ABD , Irak’ta verdiği kayıplardan sonra Suriye’de elini ateşe sürmemek, kestaneleri Türkiye’ye toplatmak “oyununu oynuyor.” Ve bu kez, karşısında gönülsüz generaller yok, tersine müdahaleye hevesli bir Dışişleri var. Ankara’da Türk ve Amerikan heyetleri “operasyonel mekanizma” toplantılarına başladı. Esad sonrası Suriye tartışılıyor. Türkiye’nin sınırda tampon bölge kurmasının hazırlığı yapılıyor.

GELECEĞİMİZ ÜZERİNE KANLI BİR OYUN OYNANIYOR

Geleceğimiz üzerine kanlı bir “oyun” oynanıyor. Karar verin: Birbirimize düşerek bu oyuna mı geleceğiz? Yoksa dikkatimizi “oyun kurucular”a mı çevireceğiz?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

4857 Sayılı İş Kanunu Kimleri Kapsar