DİSK'e Bağlı Birleşik Metal İş Sendikası Bakanlıktan Yetki Beklemeyelim ILO'ya Uygun Torplu İş Sözleşmeleri Yapalım

DİSK'e Bağlı Birleşik Metal İş Sendikası Bakanlıktan Yetki Beklemeyelim  
Birleşik Metal İş Sendikası Başkanı Adnan Serdaroğlu, "artık Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yetki beklemeyelim ILO'ya uygun toplu iş sözleşmeleri yapalım" diye konuştu.

DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası Başkanı Adnan Serdaroğlu, “Hiçbir ülkede sendikalar toplusözleşme yapmak için bakanlıktan yetki beklemiyor. Biz de işverene işte toplu sözleşme taleplerimiz, işte üyelerimiz diyeceğiz. Eğer işveren yanaşmazsa üretimden gelen gücümüz var. Ben TİSK temsilcisine de bunu söyledim. Biraz tehdit gibi anladı ama yapacağımız bu. Tüm sendikalara da çağrımdır. Yetkiyi beklemeyelim sözleşmeleri başlatalım. Böylelikle ILO’ya uygun toplu sözleşmeler yapabilir ve yasayı değiştirtebiliriz.” diye konuştu.

Yetki bekleme, yetki sende 
Birleşik Metal-İş yetki sorununa çözümü buldu: "Bakanlıktan yetki gelmese de işverenle TİS'e başlayın, yanaşmazsa greve çıkın." 

Türkiye ’de 7 aydır hiçbir sendika yetki alamıyor. Sorun ise 2009’dan beri bir türlü yenilenemeyen sendikalı işçi istatistikleri. Açıklanamıyor çünkü şu an 3 milyon 230 bin görülen sendikalı işçi sayısı 930 bine düşecek, DİSK ve Hak-İş’in tüm sendikaları toplusözleşme hakkını kaybedecek. Açıklanmadığı için de sendikalar yetki alamıyor. Tam bir açmaz. Son olarak Çalışma Bakanlığı işçi ve işveren konfederasyonlarına 2009 rakamlarının geçerli olması için protokol önerdi ancak buna da Hak-İş karşı çıktı. Yıl sonuna kadar 550 bin işçi toplusözleşme yapamama riski altında. Çözüm önerisi DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş’ten geldi. Birleşik Metal-İş Başkanı Adnan Serdaroğlu ‘bir fırsat’ olarak değerlendirdiği sürecin işçi lehine çevrilebileceğini düşünüyor. Serdaroğlu, “Bu hafta tüm örgütlü olduğumuz işyerlerinde yetki beklemeden toplusözleşme prosedürlerini başlatacağız. İşverene işte üye sayımız, işte taleplerimiz diyeceğiz. Kabul etmezlerse üretimden gelen gücümüz var” diye konuştu.

Sendikalı işçi istatistikleriyle ilgili sorun üç yıldır sürüyor. İşkolu barajını yüzde 10’dan yüzde 1’e düşürecek Toplu İş İlişkileri Yasası Meclis’ten geçemedi. Zaten DİSK’in yasaya da itirazı var. Sürekli ertelenen istatistikler bu yıl en yakıcı sorun haline geldi. 7 aydır 200 bin işçi sendikası yetki alamıyor ve toplusözleşme imzalayamıyor. Bu rakamın kamu işyerlerinin de dahil olmasıyla yıl sonuna kadar 550 bine ulaşması bekleniyor. Tam bir kriz durumu, aşılamazsa 550 bin işçi zamsız çalışacak. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, 2009 rakamlarının geçerli olmasını istese de, Hak-İş karşı çıktı. Hak-İş, Türk-İş’in de eleştiri oklarına maruz kaldı. Şu an Hak-İş ile Türk-İş yönetimi karşılıklı birbirini suçluyor. Özellikle toplusözleşme görüşmelerine başlaması gereken Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Başkanı Pevrul Kavlak her fırsatta Hak-İş’e yükleniyor.

Tüm sendikalara çağrıda bulundu
Metalde örgütlü diğer sendika DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş. 2011’de 22 yıl sonra metal sektöründe başlattığı grev ile gündeme oturan sendika bu yıl da yetki sorununa çözüm için kolları sıvadı. Birleşik Metal-İş Başkanı Adnan Serdaroğlu, her ne kadar yetkiler gelemediği ve konfederasyonlar anlaşamadığı için kriz durumu yaşansa da bunun fırsata dönüşebileceği görüşünde. Mayıstan beri metal sektöründe Çalışma Bakanlığı’ndan yetki beklediklerini söyleyen Serdaroğlu bakanlıktan yetki almanın dünyanın hiçbir yerinde geçerli olmadığına dikkat çekiyor. Bu yüzden bu hafta örgütlü oldukları işyerlerinde toplu sözleşme prosedürüne yetki beklemeden başlayacaklarını vurgulayan Serdaroğlu, şöyle anlatıyor: “Hiçbir ülkede sendikalar toplusözleşme yapmak için bakanlıktan yetki beklemiyor. Biz de işverene işte toplusözleşme taleplerimiz, işte üyelerimiz diyeceğiz. Eğer işveren yanaşmazsa üretimden gelen gücümüz var. Ben TİSK temsilcisine de bunu söyledim. Biraz tehdit gibi anladı ama yapacağımız bu. Tüm sendikalara da çağrımdır. Yetkiyi beklemeyelim sözleşmeleri başlatalım. Böylelikle ILO’ya uygun toplusözleşmeler yapabilir ve yasayı değiştirtebiliriz.”radikal.com.tr

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

4857 Sayılı İş Kanunu Kimleri Kapsar