Kıdem Tazminatında Yıllık Değil Günlük Aylık Sisteme Geçilecekmiş

Kıdem Tazminatında Yıllık Değil Günlük Aylık Sisteme Geçilecekmiş
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik; kıdem tazminatı fonunun mutfak çalışmasını tamamladıklarını açıkladı. Çelik, artık 12 ay çalışana bir maaş değil, aylık kıdem tazminatının getirileceğini açıkladı.

Faruk Çelik kıdem tazminatının fona devredilmesine ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Mevcut sistemde, 12 ay çalışana bir maaş brüt kıdem tazminatı veriliyor. Sistemdekilerin sadece yüzde 10’u bu haktan yararlanıyor. Yeni sistemde ise yıllık yerine aylık kıdem tazminatı baz alınacak. Yani bir gün bir ay çalışan da tazminatını alacak. Tazminat fonunun mutfak çalışmasını tamamladık. Ancak, sendika yasası yürürlüğe girmeden, kıdem tazminatı fonu yasası gündeme gelmeyecek.”

Kıdem tazminatını kaldırmak için her gün yeni bir formülü gündeme getiren hükümet, açıklamalarıyla kıdem tazminatı fonunu cazip hale getirmeye çalışıyor.  

Çalışma Bakanı, daha önce yaptığı  açıklamalarda, kıdem tazminatına hak kazanmak için fona en az 10 yıl  prim ödeme şartının  getirileceğini söylerken, son yaptığı açıklamada, yıllık yerine aylık kıdem tazminatının olacağını, bir gün bir ay çalışanın da tazminatı alacağını açıklandı.

Amaç Kıdem Tazminatını Tamamen Kaldırmak
Bütün bu açıklamalar kıdem tazminatını ortadan kaldırma formüllerinin parçalarını oluşturuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan'ı 30 gün olan kıdem tazminatını 15 güne düşürme planlarından hiç bahsetmiyor. Kıdem tazminatı  mevcut haliyle hemen alınabilirken, 10 yıl prim ödeme şartının neden getirilmeye çalışıldığını da açıklayamıyor.

Hükümet mevcut duruma göre, kıdem tazminatı almak için bir yıl çalışma şartının hak kaybına neden olduğunu, bir gün yada bir ay çalışanında kıdem tazminatı alması gerektiğini söylüyor. Yıllardır çalışanlarda bunu söylüyor, mağduriyetin giderilmesini istiyor. Hükümet samimiyetini göstersin kanunda küçük bir değişiklik yaparak bu hak kaybını ortadan kaldırsın.

Bunu yapabilir mi? Hayır. Yapamaz ve yapmaz... Çünkü niyetleri kıdem tazminatında iyileştirme yapmak değil, tamamen ortadan kaldırmaktır...

Gerçek amaç, işçinin lehine düzenlemeler yapılıyormuş gibi gösterip, kıdem tazminatını fona devrederek kuşa çevirmek, sonrada tamamen ortadan  kaldırmak.    

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM