Türkiye'de İlk Sporcu Grevini Yapan Metin Kurt'u Kaybettik


Devrimci 'Çizgi Metin'i kaybettik
Türkiye spor tarihinin ilk grevine imza atan Türkiye Devrimci Spor Emekçileri Sendikası Genel Başkanı Metin Kurt, ameliyat olmak için gittiği hastanede kalbine yenik düştü

Metin Kurt: "Futbolu oyun olarak severiz ancak bugün kullanılış şekliyle sevmemiz kendi kalemize gol atmak anlamındadır. Devrimciler hiçbir zaman spora karşı olmadı. Sporun içinde her zaman yer aldılar ama her zaman yanlış tarafta yer aldılar"Yakın zaman önce gırtlak kanseri teşhisi konan Türkiye futbolunun önemli isimlerinden Metin Kurt, ameliyat olmak için gittiği Yedikule Göğüs Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. Kurt'un ameliyat masasına kalbinin durduğu öğrenildi.

1948 doğumlu Metin Kurt, futbol kariyerine Altay'da başladı. Daha sonra PTT forması giyen Kurt, buradaki başarılı performansı sonrasında Galatasaray'a transfer oldu. 1970-1976 yılları arasında Galatasaray'da oynayan Kurt, daha sonra gittiği Kayserispor'da futbolu bıraktı. Kurt, 26 kere A Milli, 9 kere 21 yaş altı, 2 kere de 18 yaş altı Milli Takım forması giydi.

Futbolun Unutulmaz "Sol Açığı" Metin Kurt

Türkiye'deki ilk sporcu grevini yaptı
Gerek futbolculuk yaşamında, gerekse emekliye ayrılmasının ardından sporcuların örgütlenmesi ve hakları için mücadele etmesi gerektiğine inanan Kurt, Galatasaray'da oynadığı dönemde sporcuların özlük haklarını savunmasını gerektiğini söylemiş ve Türkiye Devrimci Spor Emekçileri Sendikası'nı kurmuştu.

Kurt, 1976'da Türkiye Kupası finaline yükselen Galatasaray'da futbolculara vaat edilen 10 bin lira primin ödenmemesi üzerine greve gitmişti. Antremanlara katılmayan Kurt'a Gökmen Özdenak, Yasin Özdenak, Mehmet Oğuz gibi oyuncular da destek vermişti.

Sendikal faaliyetleri kulüp yönetimini rahatsız eden Kurt, daha sonra Galatasaray'dan uzaklaştırılmıştı.

Futbolu bıraktıktan sonra Sportmence adlı bir dergi çıkartan Kurt, halen Türkiye Devrimci Spor Emekçileri Sendikası'nın da başkanlığını yürütüyordu.

Bir dönem de Evrensel gazetesinin spor servisi şefliğini ve köşe yazarlığını yapan Kurt, 2011 yılında TKP'den milletvekili adayı olmuştu. Sendika.Org

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

4857 Sayılı İş Kanunu Kimleri Kapsar