Dev Sağlık İş Sendikası Üyelerini Sendikadan İstifaya Zorlayan İşverene Hapis Cezası Verildi


Dev Sağlık İş Sendikası Üyelerine Sendikadan İstifa Baskısı Yapan İşverene Hapis Cezası

Taşeron patronuna sendikal baskı cezası
Samsun Gazi Devet Hastanesi'nde "Sendikalı işçi istemiyorum" diyen taşeron şirket sahibine "sendikal baskı" suçlamasıyla hapis cezası verildi. Davayı açan Dev Sağlık-İş sendikasının 4 üyesi iki yıldan uzun süredir hastane önünde direnişte

Samsun Gazi Devlet Hastanesi'nde örgütlü bulunan DİSK'e bağlı Devrimci Sağlık İşçileri sendikası, sendikal örgütlenmeyi engelleyen patronlara karşı önemli bir hukuki kazanım elde etti. Hastanede ihale kazanan şirketin sendikal örgütlenmeye ilişkin tehditlerine karşı iş yeri temsilcisi adına dava açan sendika, tehdit savuran taşeron şirket sahibini hapse mahkum ettirdi.

Atlas şirketi, Samsun Gazi Devlet Hastanesi'nde ihale kazandıktan sonra 7 Temmuz 2011'de işçilerle bir toplantı düzenledi. Hastane yöneticilerinin de katıldığı bu toplantıda taşeron şirketin sahibi Kadir Yener sendika üyesi işçileri tehdit etti. Yener işçilere "Burada sendikalı işçiler varmış, ben sendikalı işçi istemiyorum. İstifa edip gelin, istifa yazısını getiren yeniden işbaşı yapar" diyerek hastanede örgütlü bulunan Dev Sağlık-İş’in üyelerini hedef aldı. Toplantıda bulunan Dev Sağlık-İş iş yeri temsilcisi Esra Kadriye Savaşlı söz alarak taşeron şirket sahibi ve hastane yöneticilerine sendikadan istifa etmeyeceğini beyan ettikten kısa bir süre sonra işten çıkarıldı.

Dev Sağlık-İş sendikası, işyeri temsilcisi Esra Kadriye Savaşlı adına taşeron şirket sahibine "cebir ve tehdit kullanarak sendikal faaliyeti engelleme" suçlamasıyla dava açtı. Samsun 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada mahkeme heyeti 10 Ekim'de karar verdi. Mahkeme, “sendikalı işçi istemiyorum” diyen Atlas şirketinin sahibi Kadir Yener'in "tehdit kullanarak sendikal faaliyeti engelleme" suçunu sabit gördü. Yener'e 1 yıl hapis cezası verdi. Yener'in 1 yıllık hapis cezası 10 aya indirilerek para cezasına çevrildi.

Çerkezoğlu: ‘Sendikal baskılara karşı örgütlü duruşumuzdan taviz vermedik’
Türk Ceza Kanunu'nun 118'inci maddesi sendikal faaliyetin engellenmesini suç olarak tanımlayarak bu suçun işlenmesine ilişkin yaptırımları düzenliyor. Yasanın hayata geçirildiği mahkeme kararları sendikal örgütlenmenin engellenmesine dönük işveren baskısına karşı örgütlü mücadelenin elini güçlendiriyor.

Sendikalarının kazandığı mahkeme kararını Sendika.Org'a değerlendiren Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 26 Ocak 2011'den beri dört üyelerinin direnişte olduğu Samsun Gazi Devlet Hastanesi'nde mahkemenin sendikal örgütlenmeye ilişkin verdiği kararın anlamlı olduğunu belirtti. Çerkezoğlu, sendikal örgütlülüklerinin birçok işyerinde patronlar ve yöneticilerin tehdit ve yıldırma politikalarının hedefi olduğunu buna rağmen taşeron işçilerinin bu baskı politikaları karşısında örgütlü duruşlarından taviz vermediğini ifade etti. Sendikalarının fiili mücadelede elde ettikleri birikimin hukuk alanında yürüttükleri mücadeleye de yansıdığını belirten Çerkezoğlu, birçok işyeri için elde ettikleri muvazaa kararları ile taşeron sistemin hukuk dışı olduğunu ispatladıklarını, sendikal örgütlenme hakkını hatırlatan mahkeme kararları ile de taşerondaki sendikal hakkın gaspına dönük uygulamaların kanun dışı olduğunu ispatladıklarını ifade etti.

Sendika.Org

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

4857 Sayılı İş Kanunu Kimleri Kapsar