Tez Koop İş Sendikası'nda Koltuk İçin Her Şey Mübah

Tez Koop İş Sendikası'nda Koltuk İçin Her Şey Mübah

Tez Koop-İş’te koltuk için her şey mübah / Gürsoy Turan
Tez Koop-İş Sendikasının örgütlü olduğu Media Markt mağazalarında sıfır zamla sözleşme imzalanırken, koltuklarını kaybetmek istemeyen sendika merkez yöneticileri ne yasa ne de sendika tüzüğünü tanıdı.

Tez Koop-İş’in 26-27 Mart 2011 tarihinde gerçekleştirdiği merkez kongresi ile ilgili olarak Kipa işçileri, seçme ve seçilme haklarının engellendiğini belirterek dava açmıştı. Mahkeme Kipa işçilerini haklı buldu ve kongreyi iptal edildi.

Yeni sendikalar yasasıyla birlikte, sendikanın kongreye götürülmesi için kayyum atanması kararı verilince, Genel Başkan Osman Gürsu’nun istifa edip uzman kadrosuna geçtiği daha önce gazetemize yansımıştı.

DESTEK VERMEYEN ŞUBELERİ CEZALANDIRDI
Kipa işçilerinin katılımını engelleyerek kongreyi kazanan Tez Koop-İş Genel Merkez yönetimi, kendine muhalif olan İzmir şubelerini tasfiye etmek için başvurmadığı yöntem kalmadı. İzmir’deki iki şube başkanının görevden alınması kararının mahkeme tarafından durdurulması üzerine, bu kez yakıt parası ve temsilciler kurulu toplantılarının giderlerini dahi göndermeyerek şubeleri cezalandırma yoluna gittiler.

Genel Merkez şimdi de İzmir şubelerine bağlı 4 bine yakın işçiyi Muğla’da kurdurduğu şubeye bağladı. İzmir şube yöneticilerinin gazetemize verdiği bilgi ve belgelere göre, sendika tüzüğünü ve yasaları ayaklar altına alan bu süreç şöyle işledi:

NAYLON ÜYELERLE YENİ ŞUBE
Muğla’da şube oluşturmak üzere önce müteşebbis heyet atanıyor. Bu arada Migros’tan anlaşmalı olarak işten çıkartılan Hüseyin Yıldız isimli işçiye, aynı ay Muğla’da Tez Koop-İş Sendikası çalışanı olarak işbaşı yaptırılıyor. Sigorta giriş-çıkış bildirim belgesine göre Migros’ta brüt bin 400 TL ile çalışan Hüseyin Yıldız, Tez Koop-İş Muğla Şubesi’nde brüt 3 bin 600 TL ile çalışmaya başlıyor. Bu arada Migros yönetimiyle görüşen sendika merkez yöneticileri, işten kendi rızasıyla çıkan Yıldız’ın kıdem ve ihbar tazminatını da almasını sağlıyor.




















Muğla’da zaten İzmir Şubesi’ne üye binlerce Kipa ve Migros işçisi varken, yeni açılan şubeye naylon üye yapılıyor. Şube kongresini gerçekleştirmek için üye yapılan 71 işçiden bir çoğu aslında bu işkolunda çalışmıyor. Sigorta sicil belgelerine göre bu işçilerin bir kısmı, metal, karayolları, turizm ve eğlence işkolunda çalışıyor. Hatta eşine ait kasapta çalışıyor görünen bir kişi de sendikaya üye yapılıyor. İnşaat ve Makine Mühendisleri odalarında çalıştığı gerekçesiyle sendikaya üye yapılan kişilerin de, o dönem bu odaların sigorta sicil kayıtlarında isimleri olmadığı görülüyor.

İŞÇİLER MUĞLA ŞUBESİ’Nİ İSTEMİYOR
Yeni bir şube açılabilmesi için aidat ödeyen 1000 üyenin olması ya da kongrede karar alınması gerekiyor. Dolayısıyla Muğla Şubesi sendika tüzüğünün 35 ve 26. maddesi yok sayılarak oluşturulmuş oluyor. Muğla’da yeni açılan şubenin büro çalışanı yapıldığı için sendikaya üye olan Hüseyin Yıldız, 71 üye ile yapılan kongre ile şube başkanı yapıldıktan sonra, Kipa ve Migros işçileri Muğla Şubesi’ne bağlanıyor.

Bu gelişmeler üzerine, Tez Koop-İş İzmir Şubesi üyesi bin 800 işçi, sendika üyeliklerinin Muğla Şubesi’ne verilmesini istemediklerini belirten imzalı dilekçelerini sendika genel merkezine gönderdi. Ancak sendika bu dilekçeleri dikkate almadı. 
Kaynak: Gürsoy Turan/İzmir/EVRENSEL

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM