Sendikalar Torba Yasaya Karşı Ankara'ya Yürüyecek


İşçilerin ve kamu emekçilerinin protestolarına neden olan Torba Yasa Tasarısı, bu hafta TBMM Genel Kurulu'na geliyor. Torba Yasa görüşmeleri Çarşamba günü başlayacak. Görüşmelerin iki hafta sürmesi öngörülüyor.İ

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda geçen hafta kabul edilen Torba Yasa, Çarşamba günü TBMM Genel Kurulu'na gelecek. Memura grev yasağı ve sürgün getiren, belediye işçilerini "ihtiyaç fazlası" olarak tanımlayan, meslek lisesi öğrencilerine staj sömürüsü getiren, sağlıkta cepten ödeme dönemi başlatan, silikozis hastalarını "özürlü" olarak kabul edilen Torba Yasa'ya karşı eylemlerin bu hafta yoğunlaşması bekleniyor.

 Meclisi, bir haftalık aranın ardından yoğun bir gündem bekliyor. Meclisin bu haftaki en önemli gündem maddesi, çeşitli kanunlarda değişiklik yapılmasını içeren "Torba Yasa" olacak.

TBMM Genel Kurulu, mesaiye 25 Ocak Salı günü İller Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanun Tasarısı ile başlayacak.

26 Ocak Çarşamba gününden itibaren bazı alacakların yapılandırılması ile çeşitli kanunlarda değişiklik içeren "Torba Yasa"nın görüşülmesine başlanacak. Toplam 265 maddelik tasarı, "temel kanun" olarak 10 bölüm halinde görüşülecek.

Tasarı, kamunun vergi ve prim alacaklarını yeniden yapılandırıyor. Ancak tasarıda, sadece vergi ve prim borçları yok. İşçiler ve kamu emekçilerini ilgilendiren çok sayıda madde bulunuyor.

ÇALIŞMA YAŞAMI
Tasarının, çalışma yaşamına ilişkin maddeleri şöyle:

Grev yasağı
Kamuda sözleşmeli çalışanlar sendikaya üye olabilecek, ama greve gidemeyecek, hatta bir grevi destekleyemeyecek.

Geçici görev veya sürgün
Memur, kendisi istemese de başka bir kuruma ve yere gönderilebilecek. Memurun isteği olmaksızın yapılacak bu görevlendirme 6 ay sürebilecek.

Ceza alan memura kademe cezası
Memurlar, kimlik numarası esas alınarak kurumlarınca tutulacak personel bilgi sistemine kaydolacak. Her memur için bir özlük dosyası tutulacak.

Tasarıyla, aylıktan kesme veya kademe ilerlemesini durdurma cezası alan memurların atanamayacakları görevler yeniden düzenleniyor. Aylıktan kesme cezası alanlar 5 yıl, kademe ilerlemesi durdurulanlar 10 yıl boyunca daire başkanı kadrolarına, daire başkanı kadrosunun dengi ve daha üst düzey kadrolara, bölge ve il teşkilatlarının en üst yönetici kadrolarına, düzenleyici ve denetleyici kurumların başkanlık ve üyeliklerine, vali ve büyükelçi kadrolarına atanamayacak.

Belediye işçileri 'ihtiyaç fazlası'
Belediye işçileri "ihtiyaç fazlası" olarak tanımlanarak, sürgüne gönderilecek. İşçilerin rızası alınmadan, eğitimine ve vasfına bakmadan okullarda ya da karakollarda hademeliğe gönderilebilecek.

Staj sömürüsü
10 işçiden fazla işçi çalıştıran işletmeler de staj kapsamına alınıyor. 10 işçiden fazla işçi çalıştıran işletmeler, staj yapan meslek liseli öğrencilerine asgari ücretin üçte birini verirken, 20'den fazla işçi çalıştıran iş yerleri, stajyerlere asgari ücretin üçte ikisini ödeyecek. Sendikalar, bu maddeyi staj sömürüsünün genişlemesi olarak yorumluyor.

Denkleştirme 4 aya çıkarıldı
Turizm sektöründe 2 ay olan denkleştirme süresi toplu 4 aya kadar çıkarılabilecek. Dört ay süreyle çalıştırılan işçiler işten çıkarılabilecek.

Esnek çalışma
Torba'ya son yıllarda fiilen uygulanan esneklik modelleri de girdi. Tasarıyla "evden çalışma", "uzaktan çalışma" ve "çağrı üzerine çalışma" gibi esnek çalışma modelleri yasal dayanağa kavuşturuluyor.

Meslek hastaları 'özürlü' sayılıyor
Tasarıda ölümcül silikozis hastalığına yakalanan kot kumlama işçilerini yakından ilgilendiren bir madde de yer alıyor. İşçilerin, "özürlü değiliz" diyerek karşı çıktığı madde aynen geçti. Sigortalı olmayan ve silikozis hastalığı nedeniyle meslekte kazanma gücünü en az yüzde 40 kaybedenlere, SGK'ca "özürlü" sayılarak 150 TL'lik aylık bağlanacak.

Fon patronlara açıldı
Ekonomik kriz döneminde uygulamaya konulan kısa çalışma ödeneğinin uygulama alanı genişletilerek ödenek miktarı yeniden düzenleniyor. Buna göre, genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz nedeniyle haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması, iş yerinin faaliyetinin kısmen veya geçici olarak durdurulması hallerinde iş yerinde 3 ayı aşmamak üzere kısa çalışma yapılabilecek.

İşsizlik Sigortası Fonu'ndan kısa çalışma ödeneği verilecek. Ödenek, brüt ücretin yüzde 60'ı oranında olacak. Miktar, asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150'sini geçemeyecek. Bakanlar Kurulu, kısa çalışma ödeneğinin süresini 6 aya kadar uzatmaya yetkili olacak.

Tasarıyla 31 Aralık 2015 tarihine kadar ilk defa işe alınacak her bir sigortalı için, özel sektör işverenine sigorta primi desteği getiriliyor. Buna göre, sigortalının, sigorta primlerinin işverene ait tutarı, işe alındıktan sonra belirli sürelerle İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak.

Özel'den kamuya atama
Bazı üst düzey kamu görevlerine özel sektörden atama yapılabilecek. Yapılacak atamalarda, özel sektörde geçen hizmet süresi de dikkate alınacak.

Sağlıkta cepten ödeme hızlanıyor
Haftalık çalışma süresi 30 saatin altında olan, esnek çalışma türlerini kapsayan kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışan sigortalılar, kısmı süreli çalıştıkları aylara ait eksik sürelerini ceplerinden tamamlamak şartıyla sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.

ÜNİVERSİTELER İÇİN DÜZENLEME
Torba Yasa'da aynı zamanda, üniversite affı da bulunuyor. Tasarının ilgili maddesi kabul edilirse, yükseköğretim kurumlarında hazırlık dâhil bütün sınıflarda, intibak, ön lisans, lisans tamamlama ve lisansüstü öğrenimi gören öğrencilerden, her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler, kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 5 ay içinde ilişiklerinin kesildiği yükseköğretim kurumuna başvurarak, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında öğrenimlerine yeniden başlayabilecekler. Ancak "terör suçlarından" hüküm giyenler düzenleme kapsamı dışında tutuldu.

Tasarının üniversiteleri ilgilendiren maddeleri de var. Buna göre, katkı payı ödendiği sürece üniversiteden öğrenci atılmayacak. Öğretim elemanı ve öğrencilerin aynı mekanda bulunma zorunluluğu olmadığı uzaktan öğretim programları açılabilecek.

TBMM Genel Kurulu, bu tasarı için iki hafta boyunca cuma günleri de çalışacak.

ANAYASA MAHKEMESİ KANUNU ANAYASA KOMİSYONU'NDA
Meclis'te bu hafta aynı zamanda, 'süper yetki' tartışmalarına neden olan Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluş ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun Tasarısı, Anayasa Komisyonu'na geliyor. Söz konusu tasarının görüşmeleri, 26 Ocak Çarşamba günü başlayacak. Anayasa Komisyonu, bu hafta Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu Tasarısını da gündemine alacak.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM