Türk İş 21. Olağan Genel Kurulu'nda Gerginlik Çıktı

Türk-İş Genel Kurulu'nda gerginlik
Türk-İş Konfederasyonu’nun 21. Olağan Genel Kurulu bugün Ankara'da başladı. 4 gün sürecek olan kurulun ilk saatlerinde dahi Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ile Sendikal Güçbirliği arasındaki yoğun rekabet atmosfere hakim oldu.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ protesto edildi. Bozdağ'ın söz alması üzerine salonda çıkan tartışmada yuhalama ve ıslık sesleri yükseldi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın 4-C uygulamaları, sağlıkta dönüşümü de içeren konuşmasında, "1 Mayıs işçi bayramının Taksim'de kutlamalara açılması önemli bir adımdır. Açmakla da kalmadık 1 Mayıs'ı bayram yaptık. İşçiler için önemli adımları biz attık. Bundan sonra da işçi kardeşlerimize hizmet etmeye onların emrinde olmaya devam edeceğiz" diye konuştu. Bozdağ'ın bu sözleri üzerine salonda yuhalama ve ıslık sesleri yükseldi. "İşçi düşmanı hükümet istifa", "Zam zulüm işkence işte AKP" sloganlarıyla salonda Bozdağ'ı protesto eden delegeleri Divan Başkanı Bayram Meral, "Allahınızı severseniz susun, yalvarırım susun" sözleriyle salonu sakinleştirmeye çalıştı. Protestoların bitmemesi üzerine Meral, "Delege dışındaki konukları salondan çıkartırız" deyince gerilim tırmanış gösterdi.

Devam eden protestoların ardından Çalışma Bakanı Faruk Çelik, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve TİSK Genel Başkanı Turgay Kudatgobilik de birer konuşma yapacak.

Türk-İş Konfederasyonu’nun 21. Olağan Genel Kurulu, Ankara'da başladı. Türkmetal Sendikası’na ait büyük Anadolu oteli’nde gerçekleştirilen ve 8-11 Aralık tarihleri arasında sürecek olan genel kurulun oldukça hareketli geçmesi bekleniyor. Bilindiği gibi 2007 yılında yapılan genel kurulda Mustafa Kumlu’nun Türk-İş Genel Başkanlığı’na seçilmesi ‘Türk-İş’in AKP’nin arka bahçesi haline geldiği’ yönünde yorumlara neden olmuş ve Türk-İş bu yorumları haklı çıkarırcasına onca hak kaybının yaşandığı bu süreçte sessizliğini bozmamıştı.

Mustafa Öztaşkın aday olacak
Sabah erken saatlerden itibaren delegeler arasında slogan savaşının başladığı salonda Sendikal Güç Birliği delegelerinin "Türk-İş’te değişim olacak başka yolu yok", "Suskun Türk-İş istemiyoruz", "Katil ABD Ortadoğu’dan defol" gibi sloganlarına karşı, mevcut yönetimin yanında yer alan delegeler "Türk-İş nerede biz oradayız" sloganları ile yanıt veriyor. Genel Başkan Mustafa Kumlu'ya karşı 10 sendikanın oluşturduğu Sendikal Güç Birliği, ortak aday olarak Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın’ı destekliyor. Sendikal Güç Birliği Platformu, Türk-İş'in işçinin yanında değil hükümetin yanında yer alarak, işçi haklarının gaspedildiği yönünde birleşiyor. Güç Birliği Platformu üyeleri arasında Tek Gıda İş Genel Başkanı Mustafa Türkel ile Petrol-İş, Basın-İş, Belediye-İş, Deri-İş, Hava-İş, Kristal-İş, Tezkop-İş, TÜMTİS ve Türkiye Gazeteciler Sendikası da bulunuyor. 362 delegenin oy kullanacağı genel kurulda, Mustafa Kumlu’nun yeniden aday olması bekleniyor.

Pazar günü seçimler yapılacak
600 bin üyeli 35 sendikanın çatışını oluşturan Türk-İş Konfederasyonu’nun Ankara’da Büyük Anadolu Otel’de yapılan Genel Kurul'da başkanlık Divanı oluşturulmasının ardından adaylık için son başvuru süresi ilan ediliyor. Yarın ise, tüm sendikaların başkanları kura sırasına göre Genel Kurul'a hitaben birer konuşma yapacak ve bu konuşmaların Cumartesi günü tamamlanmasıyla, Mustafa Kumlu, "genel başkan" sıfatıyla bir konuşma yapacak. Pazar günü de seçimlerin yapılması bekleniyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile TİSK Genel Başkanı TİSK Genel Başkanı Tuğrul Kudatgobilik ile pek çok siyasetçinin, patron örgütlerinin yöneticilerinin de konuk olarak katıldığı genel kurulda şu anda Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu konuşma yapıyor.

Gün içinde yaşanacak gelişmeleri aktarmayı sürdüreceğiz. (soL - Ankara)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM