Ana içeriğe atla

İş Kanununa Göre Ölüm İzni Kaç Gün 4857 Sayılı İş Kanuna Göre Ölüm İzni Kaç Gündür

4857 Sayılı İş Kanuna Göre Ölüm İzni Kaç Gündür ? 4857 sayılı İş Kanunu'na göre ölüm izni 3 gündür. Eş, çocuk, anne, baba veya kardeşin ölümünde verilir.

Ölüm izni kaç gün 4857 sayılı iş kanunu
4857 sayılı İş Kanununa göre ölüm izni 3 gündür

İşçinin Ölüm İzni Hakkı Kaç Gündür?

İş hayatında çalışanların en çok karşılaştığı ve yasal haklarını merak ettiği konuların başında mazeret izinleri gelmektedir. Peki, 4857 sayılı İş Kanunu'na göre işçinin ölüm izni hakkı kaç gündür? Ölüm izni ücretli midir, maaştan kesinti yapılır mı? İşte yasal mevzuata göre işçilerin ölüm izni haklarına dair tüm detaylar:

4857 Sayılı İş Kanununa Göre Ölüm İzni Kaç Gündür?

4857 sayılı İş Kanunu’nun Ek Madde 2 hükmü uyarınca; işçinin evlenmesi veya ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde 3 gün ücretli mazeret izni verilir.

Kanunda belirtilen bu süre emredici olup, işverenin inisiyatifine bırakılmamıştır. Hak sahibi olan her işçi, vefat durumunda bu 3 günlük yasal iznini kullanma hakkına sahiptir.

Ölüm İzninde Maaş ve Sigorta Kesintisi Yapılır mı?

İş Kanunu Ek Madde 2'de bu hakkın "ücretli izin" olduğu açıkça hükme bağlanmıştır. Bu doğrultuda;

  • Ölüm izni kullanan işçinin maaşından, priminden veya hak edişlerinden hiçbir şekilde kesinti yapılamaz.
  • İş Kanunu’nun 46. ve 55. maddeleri uyarınca, kullanılan bu 3 günlük süre işçinin hafta tatili haklarında ve yıllık ücretli izin kıdem hesabında fiilen çalışılmış yasal süre olarak kabul edilir. Yani işçinin hafta tatili hakkı da yanmaz.

Ölüm İzni Kimlerin Vefatı Halinde Verilir?

Kanun, ölüm izninin hangi yakınların vefatı durumunda kullanılabileceğini net bir şekilde sınırlandırmıştır. İşçinin;

  • Eşinin,
  • Çocuğunun,
  • Annesinin veya babasının,
  • Kardeşinin

vefatı durumunda 3 günlük yasal izin hakkı doğar.

Önemli Not: Kanunda açıkça sayılmadığı için işçinin kayınvalidesi, kayınpederi, dedesi, ninesi, amcası, dayısı, teyzesi veya halası gibi diğer akrabalarının vefatı durumunda yasal olarak ölüm izni hakkı bulunmamaktadır. Ancak iş yerinde geçerli bir Toplu İş Sözleşmesi (TİS) veya iş sözleşmesi varsa ve bu sözleşmede daha geniş akraba çevresi ya da daha uzun izin süreleri belirlenmişse, işçi lehine olan o sözleşme hükümleri geçerli olur.

Ölüm İzni Ne Zaman Başlar?

Yasal ölüm izni, hakkı doğuran olayın yani vefatın gerçekleştiği gün itibarıyla başlar. İşçinin bu izni bölerek kullanması veya vefattan aylar sonra talep etmesi mümkün değildir. İznin amacı, işçinin acılı gününde cenaze ve taziye işlemlerini yürütebilmesidir. Eğer iş yerinde Toplu İş Sözleşmesi ile aksine bir hüküm konulmamışsa, yasal mazeret izin süreleri takvim günü olarak hesaplanır.

Son Güncelleme Tarihi:
*Bu içerik, 4857 sayılı İş Kanunu'nun en güncel mevzuat ve Ek Madde 2 hükümlerine uygun olarak revize edilmiştir.*