Deri İş Sendikası/ Yeşil Kundura'da Sendikal Haklara Saygı İstiyoruz


Yeşil Kundura'da Sendikal Haklara Saygı İstiyoruz!

Sendikamız Yeşil Kundura İşvereninin atılan işçileri geri alacağına dair verdiği sözü yerine getirmemesi ve üyelerimize yönelik baskıların artması nedeniyle sendikamız Yeşil Kundura'da, Desa'da, Grup Suni Deri'deki işçilerle birlikte Cevizlibağ'daki Yeşil Plaza önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya sendikamızın Tuzla Şube yöneticileri ve üyelerimiz de destek sundular.

Genel Başkanımız Musa SERVİ'nin açıklaması aşağıdadır:


"Sendikamız Deri-İş’in yaklaşık 1 yıldır örgütlenme çalışmaları yürüttüğü Yeşil Kundura’da anayasal haklarını kullanarak birleşen işçilerimizin iradesine saygı göstermeyen, verdiği sözleri tutmayan ve sendikamızla görüşmeyi reddeden Yeşil Kundura işverenini protesto ediyoruz.

Ülkemizde tanınan bir firma olan ve uluslararası markalara üretim yapan Yeşil Kundura bu zenginliği emekleriyle üreten işçilerinin örgütlenme özgürlüğünü reddetmektedir. Sendikamızın ilk örgütlendiği dönemde 3 kadın üyemizi işten çıkartan Yeşil Kundura, işten çıkarılan üyelerimizin kapı önünde 78 gün süren direnişinin ardından ve ulusal ve uluslararası kamuoyunda gelişen tepki üzerine sendikamızla görüşmüş ve işten atılan işçilerin işe geri alınacağı, sendikamızı sosyal taraf olarak tanıyacağı ve üyeler üzerinden baskı kurmayacağı üzerine sözler vermiştir. Üyelerimiz da bunun üzerine iyi niyet göstergesi olarak direnişe son vermişlerdir. Ekim ayı içerisinde işten çıkardığı üyelerimizi geri alacağı sözünü verdiği halde gelinen aşamada üyelerimiz işe kabul edilmemişlerdir. Yeşil Kundura sendikamızın görüşme çağrılarını cevapsız bırakmakta, üyelerimiz üzerinde sendikadan istifa etmeleri için çaba göstermekte, fabrika içinde sendikamızı karalayıcı tutumlar sergilemektedir.
Yeşil Kundura ve aynı işverenin sahibi olduğu Yeşil İnşaat şayet ülke içinde ve uluslararası alanda tanınır bir marka halini almışsa, inşaat şirketi devasa projeleri üstlenebiliyorsa tüm bunlar yüzlerce işçinin alın teriyle ortaya çıkmaktadır. Bu nedenledir ki Yeşil Kundura bu zenginliği üreten işçilerinin en temel, insani hak ve özgürlüklerine saygı göstermelidir.

Sendikamızı oyalama, süreci uzatma, sendikamızda birleşen üyelerinin ortak iradesini tanımama çabası beyhudedir. Sendikamız üyelerimiz haklarını elde edene kadar mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir. Yeşil Kundura işverenine bu vesile ile bir kez daha sesleniyoruz: işçilerin haklarına saygı göster, sendikamızla görüş, verdiğin sözleri yerine getir!

Yeşil Kundura’nın fabrikasının yer aldığı Çorlu’da işverenlerin sunduğu çalışma yaşamı bu haliyle devam edemez. Çorlu ucuz emek cenneti olmayacaktır.

Kuralsız, esnek çalışma koşulları değişmelidir. İşçilerin çok uzun saatler çok az bir ücret karşılığında, sosyal haklarından yoksun şekilde kölece çalışmasıyla fabrikalarda huzur içinde, verimli bir çalışma ve kaliteli bir üretim yapılamaz. İşverenlerin insan hak ve özgürlüklerine gösterdikleri duyarsızlık kendisini çevreye duyarsızlıkta da göstermekte ve işçinin haklarını tanımayan işverenler doğayı da kirletmektedirler. İşverenlerin kar hırsı büyük zararlara sebep olmaktadır. Bu öyle bir hal almıştır ki geçtiğimiz hafta Trakya Üniversitesi yaptığı açıklamada Çorlu’da kanser vakalarının ülke ortalamasının çok üzerinde olduğunu ve ilköğretimdeki çocuklarda dahi kanser görüldüğünü duyurmuştur.

Bizim mücadelemiz bu nedenle hem işçilerin ekonomik, sosyal ve demokratik hakları içindir hem de doğanın korunması içindir.

Bu temelde Yeşil Kundura ile birlikte sendikamızın Çorlu’da örgütlenme çalışmalarını sürdürdüğü bir diğer işletme olan Grup Suni Deri’de de işveren sendika karşıtı tutumunu sürdürmektedir. Grup Suni Deri’de sendikamız çoğunluğu örgütleyip bakanlığa başvurduğu ve tüm yasal prosedürleri tamamladığı halde Grup Suni Deri işvereni 15 üyemizi işten çıkarmıştır.

Üyelerimiz bunun üzerine 1 ayı aşkın süredir fabrika önünde çadırda direnişini sürdürmektedir. İşveren ise sendikamızla görüşmeyi reddetmekte, işkolu itirazı ile süreci uzatıp sendikal örgütlenmeyi geriletmek için uğraşmaktadır. Üyelerimiz üzerinde baskı uygulamakta, üyelerimizi istifaya zorlamakta, üyelerimize hakaretler etmekte, çalışan üyelerimizle direnişteki üyelerimiz arasında dayanışmayı engellemeye çalışmaktadır.

Grup Suni Deri işverenleri suç işlemektedirler. İşçilerin haklarına ve iradelerine saygısızlık etmektedirler. Sendikamız işçilerin ekonomik, sosyal, yasal haklarının takipçisi olacaktır.

Ekonomik kriz işçilere fatura edilmek istenmektedir. Kriz sebebiyle işçilerin hak ve talepleri tanınmamakta, kuralsız ve esnek çalışma dayatılmakta, bilhassa yurt dışından gelen siparişleri yetiştirmek için gece gündüz üretim yapılmaktadır. Ancak işçilerin insani hakları ve özgürlükleri yok sayılmaktadır. Bunun bir diğer örneği de ülkemizde alanındaki bir diğer büyük firma olan DESA’da görmekteyiz. DESA’nın Düzce, Sefaköy ve Çorlu fabrikalarında işçilerin ağır şartlarda çalışmaya zorlanmaktadır. Prada gibi büyük firmalara üretim yapan ve ülke içinde ve yurtdışında onlarca mağazaya sahip tanınmış bir marka olan DESA 2009 yılında uluslar arası kampanya sonucunda sendikamızla imzaladığı protokole karşın işçilerin sendikal özgürlüklerini tanımamaktadır. İşyerinde bilhassa üyelerimiz üzerinde psikolojik taciz ve ayrımcılık gündelik bir olgu halini almıştır. Üyelerimiz istifa etmeye zorlanmaktadır. Bununla da kalınmamakta evlere iş verilmekte, kayıt dışı üretim yapılarak suç işlenmekte, çocuk emeği sömürüsü yapılarak suç işlenmektedir. Bizler bu çalışma şartlarını değiştirmeyen DESA’yı ve buna göz yumarak DESA’ya sipariş vermeye devam eden PRADA’yı protesto ediyoruz.

Sendikalı olmak işçilerin anayasal hakkıdır. Sendikadan istifaya zorlamak suçtur. İşverenler bu suçu açıkça işlemektedir. Üyelerimiz üzerinde baskı devam etmektedir. İşçilerin sosyal ve ekonomik hakları yok sayılmaktadır. Kuralsız, esnek çalışma, kölece çalışma şartları dayatılmaktadır. Sendikamız işçilerin sosyal, ekonomik, demokratik, yasal haklarını korumaya devam edecek, insanca bir yaşam için, alınterimizin karşılığını almak için mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir. Hem bu üç işyerinde hem de diğer işyerlerinde örgütlenme çalışmalarına hız vereceğiz. Ülke içinde ve uluslar arası alanda emekten yana güçlerle mücadelemizi daha üst düzeyde sürdüreceğimizi burada ilan ediyoruz."


Deri İş Sendikası 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM