Hüsnü Mübarek Dönemi Kapandı

 
MÜBAREK’İ DEVİREN HALK 3 AY ÖNCE ONU NASIL SEÇTİ

Mısır her ne kadar 30 senedir Hüsnü Mübarek'ten başka başkan görmediyse de bu başkan bildiğimiz kadarı ile ne askeri bir darbe ile ne de kuvvet kullanarak bu makama oturmadı. Başkan Mübarek'i Mısır halkı seçti.
Son 15 gündür Mısır ayaklanması ile kalkıp Mısır ayaklanması ile yatıyoruz.
Mısır her ne kadar 30 senedir Hüsnü Mübarek'ten başka başkan görmediyse de bu başkan bildiğimiz kadarı ile ne askeri bir darbe ile ne de kuvvet kullanarak bu makama oturmadı. Başkan Mübarek'i Mısır halkı seçti.
Yoksa seçmedi mi?
Bunu merak ettim ve araştırmaya koyuldum.
Bakın neler buldum:
Önce kısa tarihten başlayalım:
Son 6 senenin seçimlerinde neler olmuş?
7 Eylül 2005 'te başkanlık seçimleri yapılmış:
Geçerli oyların %88.6'sını almış başkan seçilirken.
Başkanlık yarışı Hüsnü Mübarek'in tek başına katıldığı bir seçim falan da değildi hani. En ciddi rakibi ''YARIN PARTİSİ'' adayı AYMAN NUR oyların %7.3'ünü alırken WAFD PARTİSİ adayı NUMAN GOMAA da oyların %2.8'ini alıvermiş.
Tek bir sorun bana göre seçim'e katılım oranı çok düşük %22.9 ile sadece 7,059,010 seçmen katılmış. Peki özgürlük isteyen ve başkanlarından memnun olmayan Mısırlılar bu seçimlerde neredeydi?
Galiba uzun bir uykudaydılar....
Başkanlık seçimlerinin 2011 Eylül ayında yapılması gerekiyordu. Bakalım yapılacak mı?
2011 Başkanlık seçimleri Mısır’daki başkanlık seçimlerinin sadece ikincisi olacaktı. Başkan Mübarek 2005 yılından önce seçimler ile değil Başkanlığı onaylama referandumu ile görev almıştı.
Mesela 1993 yılında 15.095.025 Mısırlı seçmenin onayı ile ve de %96.3 oy'u ile Başkanlığını onaylattırmış idi. İfade kötü tabii oyları halk verdi hem de 2005 tekinin 2 mislinden fazla halk. 2005 tekinin 2 mislinden fazla halk. Yani 1993 yılında en azından 15 mılyon Mısırlı bu Başkandan memnun idi.
1999 senesindeki Başkanlık Onaylama referandumunda ise Oy oranı %93.8, katılım oranı ise % 79.2 bayağı yüksek.
1987 senesindeki Başkanlık Onaylama referandumunda oy oranı %97.1 ve katılım oranı %88.5 (milyon seçmen Mübarek'i beğeniyormuş)
1981 ise Başkanlık Onaylama Referandumunda oy oranı %98.5, katılım oranı %81.1 ve bunun 9.5milyon seçmenin oyunu Hüsnü Mübarek almış.
 Peki isterseniz gelelim parlamento ve milletvekili seçimlerine.

NATIONAL DEMOCRATİC PARTİ = Lideri Hüsnü Mübarek olan Milli Demokrasi Partisidir ve son 3 seçimlerde oyların ortalama %70 ile %81'i arasındaki oyları alabilmiş bir parti idi.
Yani Mısır halkını ve demokrasisini anlamak çok güç. Daha 3 ay önce seçmenlerin %81'inin sevgi ile (!) seçtiği başkanlarını 3 ay içinde mi devirmeye bakıyorlar?
Başkanlık seçimlerinde, onay referandumlarında da bu oranlar % 98'lere ulaşıyor.
Peki yanlış nerede?
Bu insanlar oyları verirken birileri mecbur mu etti bu adama oy verin diye?
Yoksa bu cehalet sebebi ile verilmiş oylar mı?
İyide ortada cehalet varsa bu ayaklanma sonrası seçecekleri kişi veya parti, bilemedin ikinci bir yöneticinin doğru seçim olacağına nasıl güvenebiliriz ki?
Tabii ki Mısır halkının kimi seçeceği sadece kendilerinin karar vereceği bir meseledir , ama kimse kusuruma bakmasın ben o kadar kolay anlayamıyorum.
Mısır hep bu yöneticiler tarafından yönetildi ve işte böyle bir demokrasi kullanıldı, yani insanlara bunu seçeceksiniz dendi onlarda o adamı seçtiler.
Peki ya şimdi birileri Mısır halkına meydanları doldurup gösteriler yapıp bu adamı atacaksınız dediyse? Veya kim dedi acaba?Mübarek ne yanlış yaptı da birilerinin ayağına bastı ki 3 ay içinde kendisini beğenen halkın %81 kendisine karşı döndü?
Yok ben anlayamıyorum bu iş bana garip görünüyor. Rakamlar ya sahte ya da bu ayaklanma halkın tamamını temsil etmiyor?
Bakalım zaman ne gösterecek....
Ya Sabır…
Rafael Sadi
Odatv.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM