Mübarek Dönemi Kapandı

Mübarek İstifa etti Bir dönem Kapandı, Mübarek Dönemi Kapandı,  Mübarek Dönemi Kapandı, Mısır'da Mübarek Dönemi Kapandı, mübarek dönemi kapandı, Mübarek İstifa Etti, Mısır'da Mübarek Dönemi Kapandı, Sonunda Mübarek Gitti, Mübarek İstifa Etti, Mübareğin Sonu, Sonunda Mübarek Gitti, Mübarek İstifa Etti Bir Dönem Kapandı. 
  
Mısır'da üçüncü Cumadan dakika dakika
 
Mısır'da dün gece Hüsnü Mübarek'in devlet başkanlığı görevini bırakmayacağını açıklamasının ardından bugün olacaklar büyük önem kazandı. Milyonlar sokaklara akarken, gözler ordunun tavrında.
"Süleyman da gitsin!"
Bugünkü eylemlerde dikkat çeken bir diğer ayrıntı, meydanlardan Mübarek kadar Ömer Süleyman'ı da istifaya çağıran sloganların yükselmesi. Mısır halkı, Süleyman'a da görevi bırakma çağrısı yapıyor.

13:30
Mısır'da gösteriler sadece başkent Kahire'yle sınırlı değil. Sokaklarda uzun zamandır devlet görülmediği, halka terk edilmiş görüntüsü veren İskenderiye şehrinde yüz binlerce gösterici, kentteki Rasiddin Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na yürüdü. Beni Suveyf kentinde de 30 binden fazla kişi Mübarek'in istifa etmesi talebiyle eylem yapıyor. Mansuriye'de de on binlerce insan sokaklarda. Bugün ülke genelindeki tüm kentlerde halkın eylem yaptığı görülüyor.

12:53
Polis Mısır sokaklarından tamamen çekilmiş durumda. Kahire sokaklarında trafik polisi bile görünmüyor. Güvenlik ordunun elinde.
12:47
Mısır Başbakanı Ahmed Şefik, Mısır devlet televizyonuna yaptığı açıklamada "Mübarek hâlâ koltuğunda, ve şimdiye kadar nihai karar alınmış değil. Mübarek görevi bırakabilir. Ülkedeki durum yakında netleşecek" dedi.
12:42
Dün gece yaptığı açıklamada cumhurbaşkanlığını bırakmayacağını duyuran Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, bugün bir açıklama daha yapacak.
12:33
Port Said kentinde halk, istihbarat teşkilatına ait binayı ateşe verdi. Kentte 15 polis aracı da kundaklandı.
12:31
Tahrir Meydanı'nda Cuma namazını kıldıran imam, hutbesinde ordudan halkın taleplerini desteklemesini ve göstericilerin pozisyonunu korumasını istedi.
12:28
Sabah saatlerinde kitleden bazı göstericiler, Cuma namazını beklemeden devlet televizyonu binasında ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na yönelmişlerdi. Devlet televizyonu önünde 10 bin, Başkanlık Sarayı önünde de 7 bin kişi toplanmış durumda. Ancak ordu, iki binanın da güvenliğini artırarak buralara yığınak yaptı.
12:14
2 bin gazeteci, yeni hükümetin Enformasyon Bakanlığı önünde eylem yaptı ve bakanı istifaya davet etti.
12:09
Ülke genelinde birçok kentte grevler de sürüyor. Askeri fabrikalarda, Süveyş Kanalı'nda çalışan işçiler, kamyoncular genel grev ilan ettiler.
Ordu yönetime el koymadı 11:58
Mısır ordusu beklenen açıklamayı yaptı. Ordu yönetime el koymadı, yetki devri sürecinin garantörü olacağını açıkladı. İstikrar sağlandığında olağanüstü halin kalkacağını belirten ordu, yeni hiçbir şey söylememiş oldu.
Ordu, var olan koşullar değiştiği an olağanüstü halin de kaldırılacağını söyledi. Ordu, anayasal reformlar yapılmasının da garantörü olacağını bildirdi.
Bir diğer karar ise ordunun Başbakanlık seçimlerinin yapılması sürecini gözeteceği yönünde.
Ordu, Mısır halkının demokratik taleplerine bağlı olduğunu vurguladı. Yetki devri sürecinde ise var olan durumun süreceği belirtildi.
Ordu, göstericilere takip ve soruşturma yapılmayacağını da garanti etti. Gündelik hayatın normal akışına dönmesi için de ordu çaba göstereceğini duyurdu.

Bugün kader günü olacak mı?
Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in dün gece yaptığı açıklamada devlet başkanlığından ayrılmayacağını, ancak yetkilerini büyük oranda Ömer Süleyman’a devredeceğini açıklaması halkın öfkesine yol açtı.
Tahrir Meydanı’ndaki kalabalık Mübarek’in kararını açıkladığı andan itibaren “Mübarek defol” sloganları eşliğinde ayakkabılarını allayıp tepkilerini gösterirken, ülkenin birçok ilinde de insanlar meydanlara akın etti. Ayaklanmanın üçüncü Cuma’sı olan bugün büyük kalabalıkların meydanlara dolması bekleniyor.
Ordu “önemli bir açıklama” yapacak
Mübarek’in açıklamasının ardından birçok kişi, özellikle de halk hareketinden çekinen ve ülkenin “kaosa sürükleneceği” korkusu için yumuşak geçiş isteyen figürler, ordunun yönetime el koyması isteğini dile getirdiler.
Kimilerince Mübarek’in yerine aday olarak gösterilen Muhammed el Baradey, Mübarek’in konuşması sonrasında Twitter’dan “Ordu göreve, ülkeyi kurtar” mesajı verdi.
Ordu ise bugün önemli bir açıklama yapmaya hazırlanıyor. Mısır devlet haber ajansı MENA, ordunun üst kademesinin Savunma Bakanı’yla toplandığını ve açıklama yapacağını bildirdi.
Bazı subaylar halk hareketine katıldı
Bugünün dikkat çekici bir diğer gelişmesi, bazı subayların Tahrir Meydanı’na giderek halk hareketine katılmaları oldu. Binbaşı Ahmed Ali Şuman, kendisiyle beraber 15 subayın daha halk hareketine katıldığını açıkladı.
Reuters'e konuşan Şuman, "Silahlı kuvvetlerin halkla dayanışma hareketi başladı" dedi. Cuma namazı'ndan sonra subayların halka sesleneceğini belirten Şuman, "Bizim amaçlarımızla halkın amaçları aynı" dedi.
Kitlelerde ordudan beklenti var
Mısır’da ordunun tavrı, bugünkü gelişmeler açısından büyük önem taşıyor. Milyonlarca kişi sokaklara dökülmesine rağmen, hareketin örgütsüzlüğü, kitlelerin gücünü ve iradesini büyük oranda kısıtlıyor.
Göstericiler arasında da ordunun rolüne dair büyük bir tartışma yaşanıyor. Bazı göstericiler ordunun son günlerdeki “tarafsızlık” politikasının aslında göstericilere karşı bir tavır olduğunu savunurlarken, çoğu gösterici ise ordunun halk hareketinin çıkarına bir adım atması beklentisini koruyor.
(soL - Dış Haberler)






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM